heet vanaf nu

Gert-Jan Kamps

Gert-Jan heeft zich aan de Universiteit Leiden gespecialiseerd in de psychologie van fouten. Hij is gebiologeerd door het feit dat onze hersenen zowel een bron van succes als van falen kunnen zijn. Daarbij onderzoekt hij de invloed van onze dagelijkse werkomgeving op menselijke prestaties vanuit een cognitief ergonomisch perspectief.
Gert-Jan ziet potentie in intelligente technologieën om menselijke cognitieve tekortkomingen te ondervangen.

2019
24
feb
blog
door
Gert-Jan Kamps
1255
5
2

Vermoeidheidsmanagement op de OK

Binnen de zorg is personeel schaars, terwijl het dagelijks handelen van hen juist bepalend is voor de kwaliteit en veiligheid van zorg. Daarom moet er met de fysieke en mentale belasting van het personeel zorgvuldig worden omgegaan. Een belangrijk aspect daarbij is het managen van vermoeidheid, of beter gezegd; de afwezigheid daarvan. Hier noem ik op hoofdlijnen 5 ingrediënten voor vermoeidheidsmanagement.

advertentie
2017
12
apr
blog
door
Gert-Jan Kamps
1381
3
0

Zorg verlenen is topsport

“Voor dag en dauw opstaan en constant scherp zijn. Continu ervaar je de druk om te presteren, je wil je teamleden niet in de steek laten. Je bent constant bezig met alles checken en dubbelchecken. Fouten maken mag niet, want dat kan grote consequenties hebben.”

2016
24
nov
blog
door
Gert-Jan Kamps
910
0
0

Protocol gevolgd, toch een calamiteit

Overdrachten tussen zorgverleners en afdelingen komen veelvuldig voor in de gezondheidszorg. Cruciale patiëntinformatie wordt binnen ziekenhuizen veelvuldig overgedragen tussen zorgverleners en tussen afdelingen. Deze overdrachten van informatie zijn een belangrijke en kritische stap in het zorgproces. Volgens de Joint Commission1 zijn 80 % van ernstige medische fouten te herleiden tot fouten in de communicatie tijdens de overdracht. Om die reden zijn er allerlei oplossingen bedacht om de overdracht van informatie in goede banen te leiden, denk bijvoorbeeld aan protocollen, SBAR2, checklists en symbolen.

2016
26
okt
blog
door
Gert-Jan Kamps
518
0
0

Als Harry Potter medicatie zou bereiden..

Als Harry Potter medicatie zou bereiden....Dan zou hij geen medicatiehesje dragen maar zijn onzichtbaarheidsmantel. Het bereiden van medicatie is een veiligheidskritische taak welke concentratie en onverdeelde aandacht vergt. We weten dat een verstorende of afleidende omgeving van invloed is op de prestatie en dus de kwaliteit van het werk. Denk hierbij aan een collega die iets vraagt of een rumoerige omgeving.

advertentie
2016
02
sep
blog
door
Gert-Jan Kamps
434
0
0

Van romantische croissants tot medicatiefouten

Overmand door een vlaag van romantiek besloot ik om mijn vriendin op de zondagochtend te trakteren op ‘zelfgemaakte’ croissants van Danerolles. Ik had op zaterdag nog net een half uurtje de tijd om boodschappen te doen. In een recordtijd had ik mijn boodschappenlijst afgewerkt en alles in huis voor een romantisch ontbijt. Vol trots stond ik de volgende dag dan ook in de keuken, en ‘plofte’ ik de karakterstieke blik open. Helaas moest ik constateren dat het deeg er heel anders uitzag dan normaal. Ik had per ongelijk de petit pains ingeslagen in plaats van de croissaints. Na een bemoedigend “ja, maar dit is ook prima hoor schat” van mijn vriendin ben ik in de middag toch nog even terug gegaan naar de plek des onheils

word
lid
en mis
niets
Word lid > Het platform voor iedereen die op de OK werkt! Met het laatste nationale - en internationale OK nieuws, blogs, vacatures en evenementen. Kom in contact met je collega's in binnen - en buitenland.

evenementen

OVO Congres