heet vanaf nu
2021
28
feb
door
Arnout Orelio
917
0
0

Overbelasting

Inmiddels is het aantal COVID-19 patiënten dat ziekenhuiszorg nodig heeft weer sterk gestegen, waardoor de verpleegafdelingen en intensive care units volliggen. Veel van de 'reguliere' behandelingen zijn geannuleerd en de welverdiende vrije dagen zijn ingetrokken. Nu al vertoont 10-20% van de zorgprofessionals tekenen van burn-out.

'Wat kun je doen om de lasten te verlichten?', vroeg ik me af. Geen projecten, bijeenkomsten of verbeterteams, want daar is natuurlijk geen tijd voor en het duurt veel te lang voordat die resultaten opleveren. Een eenvoudige eerste stap, om de situatie te verbeteren, zou kunnen zijn, dat je je elke dag afvraagt: ‘wat hebben we vandaag geleerd over onze belasting en hoe die te verminderen?’

Beter nog is overbelasting voorkomen. Maar, hoe?

Begin elke dag actief en positief. Wat je doet en denkt, direct na het opstaan, heeft een enorme impact op je dag.
Onderzoek waarom jij en je collega's het zo druk hebben. In de hectiek doen mensen regelmatig werk dat (nog) niet nodig is. Als je dit werk kunt elimineren, delegeren of uitstellen naar een rustiger moment, kun je capaciteit vrijmaken.
Het nemen van beslissingen kan erg vermoeiend zijn. Je kunt veel energie besparen door terugkerende beslissingen, zoals wat je aan moet of wanneer je een pauze neemt, te standaardiseren of te delegeren.
Last but not least! Maak je hoofd regelmatig leeg en rust voldoende. Dit is net zo belangrijk als actief zijn!

Zijn jij en/of je teamleden overbelast? Wat doe je om jezelf en hen te ontlasten? Deel het met ons!

Arnout Orelio
MensenBeterMaken.nl

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
0 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Hoe kunnen we werken in de gezondheidszorg weer aantrekkelijk maken?
blog
Vakbonden eisen 10% meer loon - maar wie betaalt de rekening?
blog
Onze koffiekamer: Anna Ziekenhuis
nieuws
Erasmus MC verdubbelt opleidings-plaatsen operatieassistent en anesthesiemedewerker

Arnout Orelio

Opgeleid als ingenieur, ben ik gestart in de automobielindustrie. Mijn hart gaat sneller kloppen van omgevingen met hoge logistieke complexiteit. Iets later bemerkte ik mijn voorkeur voor werken met mensen en systemen en de onmisbare samenhang daartussen.

Eerst als consultant en daarna als coach en auteur vanuit mijn eigen bureau, help ik mensen die willen leren hoe ze zelf de zorg voor patiënten kunnen verbeteren.

Ik ben columnist voor de OK-visie krant en put daarvoor uit mijn kennis, ervaringen en mijn boeken-serie ‘Mensen Beter Maken’.

Leer meer over mij op ArnoutOrelio.nl

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst