heet vanaf nu
2019
21
mei
door
Willem E.A.J. Scheepers
2387
13
0

Een betrokken team creëer je niet zomaar...

“Voor mij is het belangrijkste dat ik werk met fijne collega’s en specialisten. Het geeft een goed gevoel om door hen gewaardeerd te worden en samen de best mogelijke zorg aan patiënten te verlenen.” Dit citaat, van Enrico van Delden operatieassistent MMC Amersfoort in OK Visie krant nr. 8, kwam bij me op, op het moment dat ik op HBR.org het onderzoek met de titel ‘The Power of Hidden Teams’ las.

Deze onderzoekers definiëren ‘team’ als: “Het team is de realiteit van je werkervaring. Je hebt verantwoordelijkheden die lijken te zijn verbonden met de verantwoordelijkheden van andere mensen; je hebt sterke punten die lijken te worden aangevuld met die van anderen; je hebt mensen zowel aan je linker- als aan je rechterzijde, mensen die je beschermen als het nodig is, die je vertrouwen niet beschamen, die reageren op het werk dat je doet, die je mening delen over dat wat "goed" is, die je ondersteunen wanneer het je even teveel wordt en die advies geven wanneer het je even tegenzit. De kwaliteit van deze teamervaring is de kwaliteit van je werkervaring.”

Het team kan voor jou dus meer zijn dan ‘team’ zoals dat in het organogram van je organisatie staat. De verborgen kracht van het team is hier ‘engagement’ c.q. betrokkenheid. Met ‘gezond boerenverstand’ definiëren we het ontastbare ‘engagement’ als ‘iets’ dat te maken heeft met hoe betrokken mensen zijn in hun werk en hoe enthousiast zij daarover zijn. Mooi, maar daarmee zijn we er nog niet; helaas.

Volgens dit, internationale, onderzoek voelt zich in ons land (slechts) 11% van de medewerkers, die zichzelf ziet als onderdeel van een team, sterk betrokken c.q. ‘actively engaged’ (NB; ‘actief betrokken’ is meer dan ‘gewoon betrokken’). Voor de medewerkers die zichzelf niet zien c.q. ervaren als lid van een team is dat percentage gedaald naar 2! Kijken we naar de, internationale, sector Gezondheidszorg dan zijn deze percentages resp. 15 en 9%; ‘iets’ beter dus, maar nog niet om te juichen.

De conclusies die hier worden getrokken om tot een geëngageerd team te komen, een individuele ervaring waarmee de betrokkenheid van de leden toeneemt, zijn:

  1. Focus op vertrouwen in de teamleider en op onderling vertrouwen;
  2. Vorm teams, en het samenwerk van teams, op een manier dat er ook ruimte is voor menselijke aandacht;
  3. Leer en ontwikkel samen;
  4. Plaats de teamervaring boven de teamlocatie;
  5. Breng flexibiliteit in, in de manier van werken.

Een betrokken team, je creëert dat niet ‘zo maar’, toch lijken Enrico en zijn team al op de goede weg.

Willem Scheepers; LI: https://www.linkedin.com/in/willemscheepers/

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
13 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
‘We willen een frisse wind door de zorg laten waaien’
nieuws
Kabinet trekt 675 miljoen euro extra uit voor zorg-salarissen
blog
Wat is goed bestuur bij schaarste?
blog
Naar een nieuwe en effectievere stijl van leidinggeven

Willem E.A.J. Scheepers

Willem E.A.J. Scheepers, universitair docent en practitioner Strategisch Human Resources en Robotica Management.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst