heet vanaf nu
2018
20
sep
door
Willem E.A.J. Scheepers
2152
5
0

Miljoenennota: arbeidsbesparende technologie geen oplossing voor tekort aan personeel in de Zorg.

De regering heeft er geen vertrouwen in dat arbeidsbesparende technologie zoals robotica, kunstmatige intelligentie, machine leren, de personeelsproblematiek in de zorgsector oplost. Dat blijkt uit de Miljoenennota 2019 die dinsdag tijdens Prinsjesdag werd gepresenteerd.

"Belangrijk is dat werken in de zorg en het onderwijs aantrekkelijker wordt. Dat doet het kabinet onder andere door samen met betrokken partijen in te zetten op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden van medewerkers, goede arbeidsvoorwaarden en verlaging van de werk- en regeldruk." Mooi, maar de vraag is toch of daarmee de personele zorgen in de zorgsector binnen afzienbare tijd volledig zijn opgelost.

Maandag publiceerde het World Economic Forum (WEF) het rapport "The Future of Jobs 2018". Met dat rapport waarschuwt het WEF voor een 4-tal trends die tussen 2018 en 2022 zowel maatschappij als economie op ingrijpende manier zullen beïnvloeden, ook de zorg. Deze 4 trends zijn: alomtegenwoordig high-speed mobiel internet, kunstmatige intelligentie, wijdverbreide toepassing van big data-analyse en cloud-technologie. Deze ontwikkeling staat ook bekend als disruptie c.q. ontwrichting van bestaande processen.

Anders dan de regering zoekt het WEF naar een co-operatie tussen medewerker en deze disruptie in het belang van meer efficiënt en kostenbesparend werken. Dat betekent echter wel dat, volgens WEF, voor 2022 54% van de medewerkers dient te worden om- of bijgeschoold. Scholing om die co-operatie mogelijk te kunnen maken. In een krappe arbeidsmarkt hebben we het niet over een vervangingsvraag: de zorgmedewerker vervangen door de IT medewerker.

Het WEF is bij deze aanbeveling tot opleiding ook nog eens concreet:

  • voor ongeveer 35% van je medewerkers een extra training nodig zijn van maximaal zes maanden,
  • 9% van hen vereist een opleiding van zes tot twaalf maanden,
  • terwijl voor 10% een aanvullende vaardigheidstraining van meer dan een jaar vereist.
Hoe je dat als zorgorganisatie, naast je reguliere werkzaamheden en de reeds bestaande tekorten aan medewerkers, gaat invullen is al een eerste cruciaal actiepunt. Maar dat je met deze investering in scholing 'iets' dient te ondernemen, mag duidelijk zijn. Nu al zelfs: het is namelijk 2022 voordat je dat door hebt. Wachten op de regering is niet aan te raden, daarbij: investering in medewerkers is vooral een verantwoordelijkheid voor ieder van de organisaties.

WEF: "De inherente kansen voor economische welvaart, maatschappelijke vooruitgang en individuele bloei in deze 'nieuwe wereld van werk' zijn enorm, maar zijn voor een essentieel deel afhankelijk van het vermogen van alle betrokken belanghebbenden om hervormingen in gang te zetten, te zorgen voor een verbetering van onderwijs- en opleidingsstelsels, aanpassing van het arbeidsmarktbeleid, een meer zakelijke benadering voor het ontwikkelen van vaardigheden, aangepaste regelingen voor werkgelegenheid en bestaande sociale contracten."

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
5 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
‘We willen een frisse wind door de zorg laten waaien’
nieuws
Kabinet trekt 675 miljoen euro extra uit voor zorg-salarissen
blog
Wat is goed bestuur bij schaarste?
blog
Naar een nieuwe en effectievere stijl van leidinggeven

Willem E.A.J. Scheepers

Willem E.A.J. Scheepers, universitair docent en practitioner Strategisch Human Resources en Robotica Management.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst