heet vanaf nu
2022
03
mrt
door
Edwin Nieland
1392
3
0

Kies voor 100% elektrisch en bespaar minimaal 1.2 miljard liter gas binnen de anesthesie

Ik rijd voor mijn werkzaamheden jaarlijks de nodige kilometers, hoewel het deelnemen en organiseren van online-activiteiten hand over hand zijn toegenomen. Zittend in mijn eigen elektrische auto, hoor ik frequent de reclames met de oproep om over te stappen naar honderd procent elektrisch rijden. Bedrijven maken deze switch, de consument schoorvoetend ook. Ik lees dat de dieselauto al langzaam verdwijnt uit het straatbeeld. Afgelopen jaar was nog maar twee procent van de nieuw verkochte auto’s een diesel.

Wat zou het betekenen als anesthesietoestellen 100% elektrisch gaan? Voor de aardigheid heb ik een rekensommetje gemaakt als een anesthesietoestel, naast elektriciteit ook een aandrijfgas (O2 of Air) nodig heeft om de patiënt te beademen:

Als het ademminuutvolume van een volwassen patiënt 6 liter/min is (12x500 ml), dan is hiervoor ook 6 liter aandrijfgas extra nodig voor het anesthesietoestel zelf. Daarnaast wordt er netto ongeveer zes uur per dag beademd, gedurende tweehonderdtwintig werkdagen per jaar. Bij een levensduur van een anesthesietoestel van -ongeveer- 11 jaar op een OK-complex met acht operatiekamers, dan is de uitkomst 41.817.600 liter. (6x60x6x220x11x8 =) Voor de aardigheid neem ik nog even 30 ziekenhuizen in Nederland mee. 1.254.528.000 liter. Voilà! Hierbij zijn alle privéklinieken nog buiten beschouwing gelaten.

Beeld je eens in hoe groot de besparing is op Europees of zelfs wereldwijd niveau. Vermenigvuldig voor de aardigheid eens met 50.000 operatiekamers wereldwijd! 261.360.000.000 liter. Een bizar getal. En wat is er allemaal voor nodig om dit getal te kunnen produceren en wat is daarvan de CO2 footprint?

Waarom dan deze rekensom nog maken? Een klein beetje elektriciteit (Watt) is al voldoende om een anesthesietoestel functioneel te laten zijn ten behoeve van de anesthesiologische zorg.

Vanuit mijn functie is het ook best wel verstandig om enige kennis te hebben van de competitie. De Sustainability Reports van diverse bedrijven heb ik via de websites proberen te verkrijgen. Vaak gelukt, soms onvindbaar. Interessant is hoe de 5 R’en: Reduce, Re-use, Recycle, Rethink, Research al dan niet terug te lezen en omgezet zijn in daden.

Ik nodig je uit om een Sustainabilty Report te lezen waardoor het besef sterker wordt dat je niet alleen direct maar ook indirect betekenis kunt geven aan het thema; de Groene OK door de keuze voor een ‘groene’ leverancier.

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
3 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Het (zieken)huis van de toekomst
blog
“Out of your comfort zone is where the magic happens.”
blog
Mijn vader
nieuws
Muziek tijdens het perioperatieve proces

Edwin Nieland

Modality Manager Medical Systems OR bij Dräger. Improving Acute Care; ook mijn persoonlijke intrinsieke motivatie.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst