heet vanaf nu

Edwin Nieland

Modality Manager Medical Systems OR bij Dräger. Improving Acute Care; ook mijn persoonlijke intrinsieke motivatie.

Volg mij op socialmedia2023
22
dec
blog
door
Edwin Nieland
1523
1
0

Het (zieken)huis van de toekomst

“Out of your comfort zone is where the magic happens.” Door dingen te doen die je spannend vindt, groei je, ontwikkel je jezelf en hierdoor ga je jezelf overtreffen. Voor mij betekent opnieuw samenwonen en een samengesteld gezin worden, ook uit je comfort zone stappen en dit kent ook de nodige spannende uitdagingen. Om dit te waar te maken dient onze woning zeer grondig verbouwd te worden. Voordat we kunnen starten met de verbouwing, is het traject met architect, vergunningen, hypotheek, aannemer, installateur, stukadoor, etc. doorlopen. De kosten gaan alweer voor de baten uit. Nadenken, afwegen en keuzes maken. Wie herkent dit niet met alle bijkomende emoties van blijdschap, ongeduld en twijfel?

advertentie
2023
09
okt
blog
door
Edwin Nieland
1305
1
0

“Out of your comfort zone is where the magic happens.”

Op een bankje, op een plein in snikheet Lissabon, dwalen mijn gedachten even af naar mijn werk. Ik had in de ochtend op mijn telefoon het nieuws vanuit Nederland gevolgd en een artikel gelezen over de registratielast van verpleegkundigen. Terwijl ik daar zit, denk ik na over het onderwerp en mijn eigen ervaringen in de 30 jaar dat ik in het prachtige vakgebied van de Anesthesie werk. “Hé, waar ben je met je gedachten”, vraagt mijn vriendin. Ik vertel over mijn verbazing en verwondering. Hoelang het soms duurt totdat veranderingen zichtbaar worden binnen ziekenhuizen. En over de aarzeling en onzekerheid die ik bespeur over hoe volledige beschikbaarheid van data helpt in het visualiseren van de gezondheidstoestand van de patiënt, hoe data ondersteunt met decision support in de kwaliteit van de zorg en hoe data bijdraagt aan automatisering van therapie om de werklast bij professionals te verlagen.

2023
05
jun
blog
door
Edwin Nieland
1531
1
0

Mijn vader

Gelukkig leven mijn ouders nog. Mijn moeder Truus 80; gezond en kwiek. Mijn vader Henk 85; kwakkelend met zijn gezondheid. Ik herinner mij voorafgaand aan een ziekenhuisopname één van de gesprekken aan de keukentafel. Ik zit daar waar ik altijd zit. Ma schenkt de koffie in en pa heeft het koekje al in zijn hand. Wij praten over de operatie die pa te wachten staat en hij praat vooral over de narcose; hoe kom ik nu weer uit het ziekenhuis? Blijft mijn hoofd doen wat het nu nog kan? Er zit angst, hij voelt zich niet volledig veilig. Dit gevoel kruipt onder mijn huid.

2022
07
okt
blog
door
Edwin Nieland
1488
2
0

Re-use sodalime……en red de duinen

Recent las ik een artikel in de krant over: Circulaire dijkversterking met stenen van geperst slib. En ik dacht, zonder echte kennis van zaken, sodalime redt de duinen. In Duitsland is men al begonnen sodalime te hergebruiken als bodemverbeteraar in de agrarische sector. Welke Nederlandse technische universiteit voelt zich geroepen om onderzoek te gaan doen naar het hergebruik van sodalime voor andere toepassingen? En dan voor de startup ondernemers; er is vast wel een (business) model te bedenken dat innemen, verwerken en aanbieden voor nieuwe toepassingen van sodalime rendabel maakt?

advertentie
2022
03
mei
blog
door
Edwin Nieland
1331
2
0

Duurzame beademingsfilters; hoe zit dat precies?

Ik drop gelijk een aantal vragen om de blog mee te beginnen! Gebruik jij een mechanisch of een elektrostatisch beademingsfilter? Wat zijn de verschillen tussen elektrostatische en mechanische filters? Met HME (Heat-Moisture Exchanger) of zonder? Ik besef maar al te goed dat ik ook niet altijd de antwoorden op deze vragen wist. Ik pakte als anesthesiemedewerker een filter uit het laatje en sloot deze aan op de beademingsslang, kapje erbij en op naar de volgende patiënt. Als er dan een proef kwam met nieuwe filters dan vond je er van alles van. Te zwaar, te groot, te scherp, vast herkenbaar voor velen, want wij vinden er altijd wel iets van. Het aantal negens achter de komma; boeien!