heet vanaf nu
2022
03
mei
door
Edwin Nieland
1316
2
0

Duurzame beademingsfilters; hoe zit dat precies?

Ik drop gelijk een aantal vragen om de blog mee te beginnen! Gebruik jij een mechanisch of een elektrostatisch beademingsfilter? Wat zijn de verschillen tussen elektrostatische en mechanische filters? Met HME (Heat-Moisture Exchanger) of zonder? Ik besef maar al te goed dat ik ook niet altijd de antwoorden op deze vragen wist. Ik pakte als anesthesiemedewerker een filter uit het laatje en sloot deze aan op de beademingsslang, kapje erbij en op naar de volgende patiënt. Als er dan een proef kwam met nieuwe filters dan vond je er van alles van. Te zwaar, te groot, te scherp, vast herkenbaar voor velen, want wij vinden er altijd wel iets van. Het aantal negens achter de komma; boeien!

Ik vind het grappig dat mijn kennis rondom beademingsfilters weer wordt opgefrist en door een andere bril kan worden bekeken, door mijn focus op het actuele thema duurzaamheid - CO2 footprint - groene OK. Ik merk dat er tegenwoordig steeds meer duurzaamheidsvragen gesteld worden; over zowel de leverancier, als het anesthesietoestel maar ook over de diverse accessoires, zoals slangen en filters.

Ik werd enthousiast gemaakt door mijn collega vanwege een gepassioneerd verhaal dat hij aan mij vertelde. “De filters zijn véééél duurzamer geworden,” zei hij. “Hoe dan?” vroeg ik.

“Nou, de CO2 footprint is verbeterd door het lagere gewicht (±34%) van het filter dus minder materiaalgebruik, door de vorm van het filter waardoor minder restafval, door een optimale verpakking dus minder verpakkingsmateriaal en door korte aanvoerroutes.” “Hoezo korte aanvoerroutes?” vroeg ik." Alle, voor het filter benodigde materialen, komen uit de buurt van Dräger Lübeck waardoor 90% reductie van CO2 equivalents. Daarbij is transport van Duitsland naar Nederland een stuk korter dan vanuit China. Met een knipoog; “Made in Germany.”

“Is minder ook meer kwaliteit?” “Jazeker, absoluut; elk filter wordt nu getest en geeft een betere technische performance. Praktisch: een lager gewicht geeft minder kans op dislocatie met de tube tijdens de operatie. Tot slot, er staan gewoon 4 negens achter de komma, wat hoge bacteriële/virale retentie tot >99,9999 % betekent.

Je zult maar assortimentscoördinator of inkoper zijn. Van BPKV, Beste Prijs Kwaliteit Verhouding, naar BPKDV, Beste Prijs Kwaliteit Duurzaamheid Verhouding gaan. We zien steeds vaker dat in aanbestedingen naar duurzame oplossingen wordt gevraagd.

Maar hoe zwaar gaat duurzaamheid écht meewegen in de BPKDV? De mogelijkheden om dat te doen zijn er in ieder geval!

Klik hier voor meer informatie

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
2 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Het (zieken)huis van de toekomst
blog
“Out of your comfort zone is where the magic happens.”
blog
Mijn vader
nieuws
Muziek tijdens het perioperatieve proces

Edwin Nieland

Modality Manager Medical Systems OR bij Dräger. Improving Acute Care; ook mijn persoonlijke intrinsieke motivatie.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst