Medewerker Operatieve Zorg
Dat de Medewerker Operatieve Zorg een functie op de OK is die nog niet bij iedereen bekend is, werd wel duidelijk toen wij een oproep deden op social media voor kandidaten voor dit interview.
Reden des te meer om aandacht te besteden aan dit beroep, dat misschien beter bekend is onder de eerdere naam “operatieassistent tweede deskundigheidsniveau”.
Levon Geven werkt in het Maxima Medisch Centrum en volgt sinds september 2020 de opleiding Medewerker Operatieve Zorg aan het Erasmus MC Rotterdam. Ze vertelt ons graag meer over haar mooie beroep.
De opleiding Medewerker Operatieve Zorg is (nog) niet erg bekend, hoe wist je van het bestaan van deze opleiding?
Ik heb altijd interesse gehad in het beroep operatieassistent en heb de vacatures op de website van het ziekenhuis in de gaten gehouden. Toen ik de vacature voor Medewerker Operatieve Zorg voorbij zag komen, kon ik nog niet direct uit te titel afleiden wat de functie inhield. Toen ik de omschrijving las dacht ik direct: ‘dit is iets voor mij’. De functieomschrijving komt overeen met die van operatieassistent, dat was voor mij de reden om te solliciteren. Dat de opleiding vergoed werd en dat de opleiding korter duurde dan die van operatieassistent, was voor mij een mooie bijkomstigheid.
Hoe bevalt het je tot nu toe?
Het werk bevalt me erg goed. De afwisseling tussen school en praktijk is erg fijn en maakt het ook heel leuk. Natuurlijk is het af en toe wel pittig, maar het werk is interessant dus dat maakt het al snel goed. Het lastigste vind ik om elke dag in een (gedeeltelijk) nieuw team te werken, dit is nog steeds even wennen voor mij. Ik weet zeker dat dit beter zal gaan, wanneer ik iedereen wat beter ken.
Kun je aangeven hoe de opleiding is ingedeeld?
De eerste vier maanden van de opleiding bestaat alleen uit theorie. Dit wordt de beroeps voorbereidende periode (BVP) genoemd. Tijdens deze periode volg je de lessen op de Erasmus academie en krijg je alle basistheorie die je nodig hebt om te gaan werken op de OK. Na deze periode heb je een eindtoets, die je moet behalen om verder te kunnen gaan met de opleiding. Na deze periode ga je werken en leren combineren. Op het werk heb je zogenoemde stages op de verschillende specialismen en op school zijn de leereenheden opgedeeld per specialisme. Dit wordt opgebouwd van laag naar middelcomplex.
De te volgen leereenheid van school hoeft niet samen te vallen met het specialisme op de werkvloer. Je kunt hier als leerling je voorkeur in opgeven en vervolgens zal er naar de mogelijkheden worden gekeken. Aan het eind van elke leereenheid volgt er een toets op school. Door de coronacrisis is de opleiding wel wat veranderd. Veel lessen worden via Zoom gegeven en de toetsen mag je thuis maken. Je maakt hierdoor niet een toets per leereenheid, maar per specialisme drie toetsen. Het gemiddelde van deze toetsen telt als eindcijfer.
Wat is het verschil met de opleiding tot operatieassistent?
De eerste twee jaar volg je exact dezelfde lessen als de operatieassistent. Dit is gebaseerd op kleine en middelcomplexe operaties. Het verschil is dat jij als medewerker operatieve zorg na twee jaar klaar bent en de operatieassistenten nog een jaar door leren. Dit laatste jaar is gericht op hoog complexe operaties. Bij deze operaties word je als medewerker operatieve zorg niet ingepland. Per ziekenhuis zijn de werkzaamheden van medewerker operatieve zorg verschillend, omdat de instellingen hier eigen keuzes in mogen maken. In mijn ziekenhuis zal ik na de opleiding meer ingedeeld worden op de oogheelkundige ingrepen, middelcomplexe chirurgie, sedatie en de POK, waar kleine poliklinische ingrepen worden verricht. Hierbij draai je geen weekend- en of bereikbaarheidsdiensten, wat ik zie als een voordeel.
Kun je bij alle specialismen ingezet worden als je klaar bent?
Bij veel specialismen wel, omdat je voor verschillende specialismen zowel de lessen als de stages hebt gevolgd. Dit is een eis om het diploma te kunnen behalen. Er zijn ook een aantal specialisaties waar je zelden of nooit komt te staan zoals bijvoorbeeld: kaakchirurgie en vaatchirurgie. Als Medewerker Operatieve Zorg heb je de mogelijkheid om door te stomen naar operatieassistent. Je moet dan nog anderhalf jaar opleiding extra volgen zowel in theorie als in praktijk, daarna kun je wel bij alle specialismen ingezet worden.
Hoe verloopt de samenwerking met je collega’s?
Dit verloopt als een echt team, je vult elkaar aan waar nodig en helpt elkaar. Voor mij als leerling is er ruimte om vragen te stellen. Mijn collega’s zullen altijd uitleg geven als er wat onduidelijk is voor mij. Daarnaast is een open communicatie erg belangrijk op de OK, zodat er geen verwarring ontstaat.
Heb je het idee dat medisch specialisten op de hoogte zijn van de inhoud van het beroep van Medewerker Operatieve Zorg?
Ja, die indruk krijg ik wel. De specialisten weten dat er medewerkers operatieve zorg op het OKC werken. Zij zien hen als operatieassistenten die worden ingezet bij laag- en middelcomplexe ingrepen. Voor ons fusieziekenhuis houdt dat in dat de medewerker operatieve zorg vooral op een locatie werkzaam is omdat daar de electieve patiëntenzorg plaatsvindt.
En je collega’s?
Binnen mijn ziekenhuis is het algemeen bekend dat de collega’s, die deze opleiding volgen, bij laag- en middelcomplexe operaties mogen omlopen, instrumenteren en of assisteren.
Per specialisme is er een lijst van ingrepen waarvoor de medewerker operatieve zorg in aanmerking komt. De bovengrens is duidelijk. Voor sommige collega’s kan dit soms verwarrend zijn, immers zoveel specialismen, zoveel lijsten. Het mooie is dat de kaders van de medewerker operatieve zorg jaarlijks ter discussie staan en de bovengrens soms wordt opgeschoven. We zijn een lerende organisatie, ook in dat opzicht.
Wat is jouw mening over functiedifferentiatie op de OK?
Ik vind het prima dat er een functiedifferentiatie is. Wel hoop ik na mijn opleiding ook op verschillende specialismen inzetbaar te zijn. Zodat ik mezelf kan blijven ontwikkelen en dat de verdeling van operatieassistenten en Medewerkers Operatieve Zorg goed blijft.
Tot slot wil ik nog zeggen dat de MOZ-groep bij ons echt een hechte groep is. We krijgen door het MT ook een overstijgend takenpakket (logistiek, verslaglegging, planning et cetera) aangeboden, en dit voeren we al roulerend uit.
Gebruik jij de OK Visie app al?
Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor
Android en
iOS