heet vanaf nu
2020
11
mei
door
Ingrid Hummel
4162
7
2

Anesthesie saai? Zoek eens wat afleiding!

Het is een heikel punt op vele operatieafdelingen…. het gebruik van je smartphone op de ok. Buiten dat ze een bron zijn van micro-organismen en ze (wel of niet?) interfereren met medische apparatuur, is er nog iets wat die telefoons met je doen: ze leiden je af.................. In 2014 is er in het Medical City Dallas een voorval geweest waarbij een patiënt tijdens een operatie is overleden. De anesthesioloog wordt ervan beschuldigd dat hij niet gereageerd heeft op duidelijke tekenen van desaturatie, omdat hij afgeleid was door social media. In eerste instantie ontkende de anesthesioloog dit, maar toe hij geconfronteerd werd met een post van zijn Facebook-account met een foto van de bewakingsmonitor en de tekst "Just sittin here watching the tube on Christmas morning. Ho ho ho," , kon hij er niet meer onderuit. De 61-jarige patiënte had een AV knoop ablatie ondergaan. Ze stierf 10 uur later. (Bron: Dallas observer)

Ok, we hebben onze les geleerd. Afleiding door social media in de OK is slecht en moet altijd verboden zijn, toch?

Of niet? Is het echt zo dat élke afleiding, op íeder moment, áltijd schadelijk is?

Cliché?
Een veelgehoord cliché is dat de anesthesie bestaat uit 99% verveling en 1% adrenaline.

Wat hier mooi op aansluit is een studie uit 2013 (https://dspace.mit.edu/handle/1721.1/86942)
waarin geconcludeerd werd dat militaire drone bestuurders, vaak gevechtspiloten, meestal effectiever zijn als ze van tijd tot tijd wat afleiding zoeken. Ze besteden het overgrote deel van hun tijd aan het wachten op wat komen gaat, het kijken naar beelden van drones die over hun doelen zweefden. Uit de studie bleek dat af en toe wat afleiding hun verveling hielp voorkomen, waardoor ze scherper en alerter zijn wanneer ze in actie moeten komen - wanneer er bijvoorbeeld een vijandig doel verschijnt.

Nu vliegen anesthesiologen en anesthesiemedewerkers niet met drones, maar er zijn zeker overeenkomsten met deze piloten. Voor beide professies geldt dat het ‘opstijgen’ en ‘landen’ de meest stressvolle momenten zijn. En tussendoor is er over het algemeen meestal relatief weinig actie.

Sterile cockpit rule
In 1981 heeft de Federal Aviation Administration ingestemd met een procedure welke bekend staat als de ‘sterile cockpit rule”. Deze regel verbiedt de bemanningsleden om niet-essentiële activiteiten te verrichten tijdens het taxiën, stijgen en landen.
De regel stelt: “Sterile Flight Deck Procedures zijn bedoeld om het vluchtpersoneel hun aandacht te laten richten op essentiële operationele taken die hun geconcentreerde aandacht vereisen”.

Kort gezegd: zodra een vliegtuig lager komt dan 10000 voet, of dat nu tijdens het opstijgen of landen is, zijn alle gesprekken in de cockpit verboden, behalve over wat direct relevant is voor het vliegen.

En dat is volgens mij wat we nu al doen op de OK. Tijdens de in- en uitleiding is de anesthesie geconcentreerd met de patiënt bezig en ik heb op deze momenten dan ook nog nooit een medewerker zijn of haar Facebook zien checken of een foto op Instagram zien plaatsen.

Op andere momenten moeten we aanwezig, professioneel en aandachtig zijn, en kan het checken van, natuurlijk het liefst relevante informatie, op je telefoon op zijn tijd volgens mij weinig kwaad. 

Wat is het beleid op jullie afdeling ten aanzien van het gebruik van smartphones? Mogen ze mee de OK op en zo niet, wordt hier streng op toegezien? Ik ben erg benieuwd!

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
7 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Het (zieken)huis van de toekomst
blog
“Out of your comfort zone is where the magic happens.”
blog
Mijn vader
nieuws
Muziek tijdens het perioperatieve proces

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
2 reacties
2017
11
okt
Bert Kingma

‘We laten ons waardeloos verleiden om te multitasken’, zegt neuropsychiater Theo Compernolle, auteur van de bestseller ‘Ontketen je brein’. ‘Maar ons brein kan dat helemaal niet aan. Iedere interruptie vreet energie en is funest voor onze productiviteit, creativiteit en denkvermogen.’
(https://www.mt.nl/beste-business-events/kantoortuinen-multitasken-en-smartphones-ramp-brein/537204)

reageer >
2017
12
okt
Joris Jaspers, hoofd innovatie medische technologie UMC Utrecht

Het is bekend dat "oplettend afwachten" dus geconcentreerd zijn maar niets hoeven doen, mentaal juist erg belastend is. (hierover heb ik een paar jaar geleden een mooie presentatie gehoord op het NVEC congres, van een OK-assistent van het LUMC, geloof ik).
Het is juist beter én minder belastend om steeds met (liefst relevante) activiteiten bezig te zijn om geconcentreerd te blijven. Tegelijk dreigt een groot personeelstekort ok OK.
Laten we daarom samen zoeken naar die innovaties (Mobiele bewaking, taakherschikking, AI?) die zorgen dat de zinvolle activiteiten gedurende de dag toenemen en de (99%) verveling gaat dalen.

reageer >