heet vanaf nu
2017
09
nov
door
Martijn Lupke
2869
7
3

Begin met het einde voor ogen

Stephan Covey, de auteur van de bestseller “de zeven eigenschappen van effectief leiderschap” zegt dat blijvend succes alleen mogelijk is door deze zeven eigenschappen na te streven. Eén van deze eigenschappen is ‘begin met het einde voor ogen’. Waarmee hij bedoelt dat je met een duidelijk einddoel voor ogen start met een project of verandering. Je werkt dan “van achter naar voren”. Anders gezegd, ‘denk na over de vraag waar je heen wilt en ontwikkel een visie’.

Wat is onze visie op de steeds groter wordende personeelstekorten? Wat is het einddoel? Overschot aan OK personeel? Een kraptemodel? We zien het wel? In januari van dit jaar luidde het Capaciteitsorgaan en de LVO de noodklok.

“Het tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen is niet nieuw. Het Capaciteitsorgaan stelt dat er meer verpleegkundigen moeten worden opgeleid om in de operatiekamer te kunnen werken. Nu worden en 200 operatieassistenten per jaar opgeleid. Dat zou je eigenlijk moeten verdrievoudigen”, zegt Nicole Dreesden, bestuurslid van Beroepsverlangen Kwaliteit en Veiligheid LVO”. (bron: Nationale Zorggids)

Hieruit zou je kunnen concluderen dat de visie ‘meer opleiden’ is, maar is dat echt de oplossing? En is dat in termen van Covey ‘begin met het einde voor ogen’? Ik denk dat ‘meer opleiden’ een middel is en geen doel. Wat is de visie dan wel? Mag ik zo vrij zijn een voorstel te doen?

Ik kwam op het idee toen ik werd gevraagd om iets over mijn beroep te vertellen op een beroepenmarkt op een middelbare school aan 3 HAVO en VWO leerlingen. De leerlingen moesten zich vooraf inschrijven voor een bepaald beroep en kregen dan 5 minuten de tijd om mij het hemd van het lijf te vragen. En wat bleek, 90% had werkelijk geen idee wat anesthesie inhield, laat staan anesthesiemedewerker. Mijn poging om in 5 minuten het vak te promoten smoorde vaak door tijdgebrek of door de aantrekkingskracht van alle spulletjes die ik had meegenomen. Maar, ik merkte wel dat “het vak” interessant werd gevonden. Dat gevoel werd bevestigd door een moeder die een dag later aan de deur kwam en zich afvroeg of haar dochter (die mijn praatje had gehoord) een dagje mee mocht lopen op de OK.

Daarom denk ik dat de visie moet zijn dat iedere middelbare scholier of schoolverlater weet dat het vak operatieassistent en anesthesiemedewerker bestaat en wat het precies inhoudt, inclusief de mentor of studiecoach. We moeten dus bij de bron beginnen en het vak gaan promoten op landelijk niveau, dan komen de leerlingen vanzelf.

Wie pakt deze handschoen op? Ik ga 14 december weer…

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
7 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Opleiden buiten de OK heeft de toekomst
blog
Meebewegen in snel veranderende OK-wereld
nieuws
Scholing CSA en OK op Curaçao over steriliteit en vastplakkende eiwitten
blog
Het introduceren van EPA-gestuurd opleiden; pionieren of samenwerken?

Martijn Lupke

Martijn Lupke is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
3 reacties
2017
11
nov
Rozemarijn

Ik denk dat er ook een visie moet komen hoe het ok personeel te behouden...

reageer >
2017
11
nov
Chantal Tijsseling

Helemaal mee eens!

reageer >
2017
13
nov
Odette

Helder verwoord en goed idee!

reageer >