BMH Operatieassistent
De Bachelor Medische Hulpverlener raakt inmiddels steeds meer ingeburgerd op de OK, hoewel er nog vaker voor de afstudeerrichting anesthesie wordt gekozen. Betül koos voor de chirurgie.
Betül Karatas is sinds maart 2021 een gediplomeerde operatieassistent. ‘Of zoals we het in mijn geval noemden: ‘officieel’ operatieassistent. Ik heb vorig jaar namelijk eerst de opleiding Bachelor Medisch Hulpverlening aan de Hogeschool Rotterdam afgerond met de differentiatie chirurgie. Voor mijn afstudeerstage kwam ik terecht in het Erasmus MC. Hier kreeg ik vervolgens de kans om ook mijn traineeship van anderhalf jaar te volgen en uiteindelijk heb ik ook succesvol mijn CZO diploma behaald.’
Waarom heb je voor deze opleidingsvariant gekozen om operatieassistent te worden ?
Voor mij was het bestaan van een beroep als operatieassistent onbekend, totdat ik dit na de HAVO per toeval ontdekte toen ik zoekende was naar een HBO opleiding om mee te starten. Met doorstudeerplannen voor in de toekomst leek het mij verstandiger om uiteindelijk in het bezit te zijn van een HBO diploma, hierdoor koos ik voor de BMH in plaats van de in-service opleiding.
Een veel gehoorde opmerking uit het werkveld is dat de BMH’ers in hun opleiding te weinig praktische ervaring hebben opgedaan en relatief nog veel begeleiding nodig hebben als zij afgestudeerd zijn. Wat is jouw ervaring hiermee?
‘Oh de BMH, die kunnen niks’, was de reactie van een collega waarmee ik voor het eerst samen zou werken, nadat ik me aan haar had voorgesteld. Ik wist stiekem dat zij helaas niet de enige was die zo over me dacht, al had niemand dit hardop gezegd tot dat moment. Dit zorgde ervoor dat ik gemotiveerder raakte om te laten zien wat ik petto had. Bij een ander zou een opmerking als dit misschien averechts werken en erg demotiverend kunnen zijn. Echter dacht ik alleen maar: ‘Well, watch me’. Vergeleken met de in-service leerlingen beschikte ik uiteraard over minder praktijkervaring, echter kregen wij BMH leerlingen helaas geen kans om onze vaardigheden op de operatiekamer verder te kunnen ontwikkelen in verband met de stagetekorten in de ziekenhuizen.Als de BMH’er in de opleiding voldoende stagetijd aangeboden krijgt van de ziekenhuizen is minder aanvulling op de praktijkervaring nodig en is de BMH’er sneller inzetbaar.
Hoe zag bij jou het traineeship eruit?
Het doel van de traineeship was om aan dezelfde aantal praktijkuren te voldoen als de leerlingen van de in-service opleiding. Zo voldeed ik al aan de helft van deze uren door middel van mijn stages van 1,5 jaar tijdens de BMH opleiding en werkte ik aan de andere helft tijdens de traineeship. Zo werd ik eigenlijk ook een in-service leerling van het Erasmus MC en was het van belang om de proeven van bekwaamheid bij met name hoog complexe ingrepen van alle specialismen op het OK-complex afgetekend te hebben binnen 1,5 jaar.
Hoe vond je het dat je na het afronden van je BMH-opleiding ook nog het CZO-diploma moest halen?
Zonder een CZO- diploma is het niet mogelijk om als volwaardige operatieassistent te werken. Hier kreeg ik meer begrip voor nadat ik was gestart met mijn afstudeerstage in het EMC. Ik keek op naar de meiden van de in-service opleiding als ik ze de werkzaamheden als operatieassistent zag uitvoeren. Ik moest en zou dezelfde taken in een kortere tijd onder de knie krijgen om op dezelfde niveau te kunnen functioneren. Het is eenmaal een feit dat ik een langer traject achter de rug heb om uiteindelijk hetzelfde beroep uit te kunnen oefenen. Desalniettemin ben ik nog steeds blij dat ik in het bezit ben van alle kennis die ik heb opgedaan gedurende mijn gehele opleidingsfase.
Vanuit de BMH is de richting operatieassistent een niet veel gekozen richting, waar ligt dit aan denk je?
De BMH opleiding is voor mijn gevoel altijd al in de spotlight geweest vanwege de differentiatie acute zorg en anesthesie. Zo hebben een groot aantal van mijn klasgenoten voornamelijk gekozen voor de ambulance of SEH als afstudeerrichting.
Wat is voor jou de meerwaarde van je BMH-diploma?
Ik beschik over kennis op het gebied van anesthesie, chirurgie en de acute zorg. Ik merk tijdens mijn werkzaamheden op de operatiekamer dat dit invloed heeft op mijn werk- en denkwijze en dit onderscheidt mij van de andere in service leerlingen. Ik geloof er heilig in dat zowel mijn opgedane kennis tijdens de BMH opleiding als tijdens mijn traineeship goed van pas zullen komen bij mijn plannen om door te groeien in de toekomst.
Hoe zie jij de toekomst van het vak van operatieassistent?
De operatieassistenten zijn onmisbaar, maar helaas zijn er nog steeds tekorten in de praktijk. Dit brengt extra werkdruk met zich mee voor het personeel. Hierdoor worden andere neventaken verwaarloosd of hebben ze er geen tijd voor, denk hierbij aan de taken van de vakspecialisten. Of dat een operatieassistent zich maar kan richten op een aantal specifieke specialismen in een groot ziekenhuis als het EMC, waardoor ze de andere specialismen minder goed beheersen of verleren met de tijd. Op de een of andere manier moeten de tekorten verholpen worden, zodat men meer plezier kan halen uit zijn/haar werk.
Gebruik jij de OK Visie app al?
Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor
Android en
iOS