heet vanaf nu
2021
31
aug
door
Edwin Nieland
891
2
0

De kracht van interoperabiliteit

De kracht van interoperabiliteit van medische technologieën is het vergroten van de menselijke mogelijkheden tijdens de zorgverlening, niet het vervangen ervan. En dit laat zich op meerdere vlakken zien. Mogelijkheden voor: de arts om te komen tot betere klinische resultaten; de zorgverlener voor meer werktevredenheid, door het werk (nog) beter of anders te doen; de manager om beschikbare data te vertalen naar beleid; de technicus/klinisch fysicus om te komen tot voorspellende en/of voorschrijvende analyses.

Echte interoperabiliteit ontstaat als producten, systemen of organisaties zonder beperkingen samen kunnen werken. En zover zijn we helaas nog niet. Voor velen is dit onderwerp nog té nieuw of abstract. Concreter over interoperabiliteit schrijven helpt mogelijk om beter aansluiting te vinden bij elkaar en te praten over de mogelijkheden. Interoperabiliteit mag meer leven, zichtbaar, tastbaar en daardoor begrijpelijk worden. Dit is noodzakelijk als we stappen willen zetten in de gezondheidszorg.

Met SmartPilot View is er interoperabiliteit tussen spuitenpompen, een monitor + anesthesietoestel en farmacologische (reken)modellen. Laten we, om de mogelijkheden van interoperabiliteit concreter te beschrijven, een praktijksituatie nemen: de eerste incisie bij een operatie in het anale gebied is per definitie een zeer pijnlijke. Stel je voor dat je de farmacokinetiek /farmacodynamiek op een beeldscherm hebt en je ziet wat de effectconcentraties van en de synergie tussen hypnotica en analgetica zijn. En dat het dan mogelijk wordt om de eerste incisie te zetten op het moment dat de effectconcentraties hoog zijn en dat je een reactie van de patiënt op de incisie daarmee kunt minimaliseren. Dat betekent o.a. ook betere afstemming en communicatie met de chirurg hierover.

Volgens mij herkent iedereen de situatie dat de tijd tussen einde inleiding en eerste incisie langer dan nodig is. En daardoor lagere effectconcentraties aanwezig zijn, waardoor een grotere kans ontstaat op reactie van de patiënt. Ik kan me nog herinneren dat ik dacht: “Kom op nou, schiet op of begin eens”. Met meer en beter zicht op de effectconcentraties en de synergie, met de aanwezige kennis en ervaring, kun je dan een betere afstemming binnen het team bereiken en de gezamenlijke menselijke mogelijkheden daardoor vergroten?

En dan kun je jezelf misschien ook nieuwe vragen stellen, nieuwe mogelijkheden onderzoeken en wellicht ook duidelijke of meer antwoorden hebben. Als alles kan, welke apparatuur en IT-systemen moeten zonder beperkingen samenwerken op jouw OK? Je kunt via het contactformulier een reactie achterlaten; ik ben heel benieuwd!

Kijk ook op: https://www.draeger.com/nl_nl/Hospital/Connected-Medical-Devices


Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
2 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Het (zieken)huis van de toekomst
blog
“Out of your comfort zone is where the magic happens.”
blog
Mijn vader
nieuws
Muziek tijdens het perioperatieve proces

Edwin Nieland

Modality Manager Medical Systems OR bij Dräger. Improving Acute Care; ook mijn persoonlijke intrinsieke motivatie.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst