heet vanaf nu
2020
20
sep
door
Martijn Lupke
2489
11
3

De rechterhand van de anesthesioloog

In de maand dat wij hoorden dat de anesthesiemedewerkers niet opgenomen zouden worden in het BIG register en daarnaast, volgens het ministerie, niet in aanmerking komen voor de €1000 coronabonus, kwam er een oproep van de NVAM aan haar leden om mee te helpen schrijven aan een leerboek voor anesthesiemedewerkers met de werktitel, ‘Anesthesiemedewerker, de rechterhand van de anesthesioloog’. Deze schijnbaar op zichzelf staande berichten hebben meer met elkaar te maken dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Althans als je de rode draad probeert te ontdekken.

Laten we aannemen dat we daadwerkelijk de rechterhand zijn van de anesthesioloog, en dat we deze kwalificatie massaal omarmen en zelfs zo belangrijk vinden dat we onze leerlingen al gedurende hun opleiding deze plaatsbepaling in de hiërarchie op de OK willen meegeven door hun opleidingsbijbel deze werktitel te geven. Zijn we dan echt oprecht verbaasd dat we niet zijn opgenomen in het BIG register? Misschien ligt het aan mijn associatie met deze beeldspraak, maar ik zie meteen beelden van het Sinterklaasjournaal waarin er allemaal rechterhanden (misschien moeten we Zwarte Piet voortaan zo noemen) de Sint naar Nederland begeleiden. En dat gaat nogal eens met wat omwegen, maar het hele gezelschap komt altijd veilig – vaak te laat – aan op de afgesproken plaats van intocht. Het lijkt wel een OK. Tot zover mijn associatie met het zijn van een rechterhand. En daar wil ik het dan ook graag bij laten. U merkt, het zit me niet lekker en ik maak me er zorgen om.

Wat zijn we dan wel? Dat zouden we terug moeten kunnen vinden in ons beroepsprofiel uit 2014 waar prof. Knape in het voorwoord heel treffend schreef: ‘Het profiel onderschrijft nog eens krachtig de belangrijke samenwerking op gelijke basis die er tussen anesthesiologen en anesthesiemedewerkers moet zijn.’ Mogen we daaruit concluderen dat we geen rechterhanden zijn, maar volwaardige professionals met eigen verantwoordelijkheden? Lijkt me wel toch? Dat de eindverantwoordelijkheid van ons handelen grotendeels bij de anesthesioloog ligt, lijkt me evident en noodzakelijk, maar dat maakt ons nog geen rechterhanden. Dat moet de beroepsvereniging toch onderschrijven. Vanwaar dan het verzoek om mee te helpen schrijven aan een opleidingsbijbel met deze werktitel? Ik hoop dat het in een moment van onachtzaamheid is gebeurd.

Terug naar de rode draad. Of beter, mijn rode draad. We hebben als anesthesiemedewerkers een imagoprobleem. Dat klinkt negatief, maar is niets meer dan het beeld dat je als groep oproept bij de omgeving. De omgeving buiten de OK wel te verstaan. Zelfs de meeste functionarissen in je eigen ziekenhuis hebben geen idee wat je als anesthesiemedewerker doet. Dat heb je vast wel eens gemerkt als een verpleegkundige van de afdeling, SEH of IC stage komt lopen bij de anesthesie. ‘Mogen jullie zelfstandig extuberen?’ of ‘Spuiten jullie op eigen initiatief opiaten en spierverslapping bij?’ en ga zo maar door. Een al verbazing en gefronste wenkbrauwen. Herkenbaar? Denk het wel. Dus als je eigen collega’s in het ziekenhuis amper weten wat we doen, hoe kun je dan verwachten dat men buiten de poorten van het ziekenhuis weten wat we doen? In dat licht is het gebrek aan waardering dat wij nu ervaren geen bewuste keuze, maar een gebrek aan keuze om überhaupt te kunnen waarderen. Hoe kun je iets waarderen als je niet weet dat het bestaat?

Ik begreep dat er op het moment een nieuwe versie van ons beroepsprofiel in ontwikkeling is en dat is goed nieuws. Of dit gaat bijdragen aan een verbetering van ons imago is hiermee niet direct gezegd, maar het is een stap in de goede richting mits daar aandacht aan wordt besteed. Wellicht is een 2 sporenbeleid te overwegen. Enerzijds een focus op interne communicatie en transparantie over ons werk, zodat de gefronste wenkbrauwen van je collega’s tot het verleden behoren en anderzijds een externe focus naar de politiek en media.

Hoe dan ook, ons beroep moet beter op de kaart gezet worden, dan komt de waardering vanzelf. Net als Sinterklaas en zijn rechterhand, vaak iets te laat, maar hij komt wel…

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
11 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Zo vrij als een gekookte kikker
blog
Krijg nou tandjes!
blog
Een zorg(e)loze toekomst voor de OK? We staan voor vijf uitdagingen!
blog
We moeten opnieuw voor elkaar leren zorgen

Martijn Lupke

Martijn Lupke is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
3 reacties
2020
21
sep
Benedikt Van Loo

Beste Martijn,

ik heb zonet, zoals steeds, met belangstelling je blog gelezen. Ik vind het echt jammer dat je niet even de moeite hebt genomen mij te contacteren voor je begon te schrijven. Dat had je tijd en frustratie kunnen schelen. Er staat wel duidelijk ‘werktitel’ in de oproep tot auteurs, zoals je ook weergeeft. Dat impliceert dat dit gewoon een titel is om tijdens het herschrijven van het boek te gebruiken. Niets meer dan dat, je loopt dus een beetje erg voor op de zaken. Over een goede titel wordt ernstig nagedacht.

Wat de rest van je blog betreft, daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Ik weet dat de NVAM en met name het bestuur hun stinkende best doet om onze beroepsgroep op de kaart te zetten en in Den Haag zichtbaar te maken. Dat neemt van hen heel veel vrije tijd in beslag maar helaas is dit een politieke zaak waar veel verschillende krachten spelen.

Hartelijke collegiale groet,

Benedikt

reageer >
2020
25
sep
Johan Boeijenga

Helemaal mee eens!

reageer >
2020
08
okt
Mike Lont

Als gepensioneerde anesthesie-medewerker wil ik graag hierop reageren: Jaren geleden heeft prof. B. Smalhout veel gesproken voor een betere beloning en waardering voor de anesthesie-medewerker. Ondanks verwoede pogingen om de opleidingen naar een hoger niveau te tillen, ondanks de verhoogde bijscholingsmogelijkheden, ondanks de intensieve contacten van de beroepsvereniging met het betrokken ministerie zijn alle toezeggingen op een grote hoop geschoven. Helaas tot een ijdele hoop verworden. Met prof Knape is alles professioneler geworden maar er is niets concreets verbeterd. Misschien is het ver gezocht: maar het lijkt mij, dat er een storend maar belangrijk element de pogingen categorisch afremt. Dit element bevindt zich tussen het ziekenhuis en de wetgever.

reageer >