heet vanaf nu
2020
14
apr
door
Martijn Lupke
2958
7
1

De tweede en de derde golf

Nu we voorzichtig kunnen concluderen dat we op de top van de eerste golf van de coronacrisis zijn aangeland, richten onze blikken zich verder op zee en zien we in de verte een tweede golf aankomen. Hoe hoog deze gaat worden, laat zich niet raden. Dat de golf er gaat komen staat vast, het enige wat we kunnen doen is meebewegen zoals een goede golfsurfer doet en er het beste van maken. Het kabinet helpt de omgeslagen surfers uit de branding, de golf tegenhouden is ook voor hen een illusie. Laten we voorbereid zijn. Als het water zich terugtrekt komt er altijd een nieuwe golf.

Het was bijna een mantra van mijn oma tijdens de zomervakanties aan de kust in Zeeland. ‘Niet in de branding zwemmen, maar zorg dat je meezwemt met de golf.’ Een metafoor die ik ook in het dagelijks leven veel gebruik. Meebewegen met de golven van het leven en het bewustzijn dat er golven komen. Wapen je ertegen, leer zwemmen en accepteer dat je nat wordt.

Dat deze crisis anders is dan we ooit hebben meegemaakt klopt, maar is dat niet met alle situaties? Iedere golf is anders en presenteert zich anders. De eerste golf kennen we inmiddels, we zitten op de top en weten hoe hoog de golf is, nu nog zorgen dat we er netjes vanaf surfen. Ook dat is echter geen sinecure, veel epidemiologen en psychologen buigen zich over de exit-strategie. Maar nu de tweede golf, ook die komt er al aan. En die is misschien nog wel hoger.

De golf van uitgestelde zorg. We zitten nog midden in de eerste golf en de tweede golf doemt al op. Het enige voordeel van deze golf is dat we hem deels kunnen sturen in de richting waar we hem het beste kunnen bedwingen. Daar is geen intelligente lock-down voor nodig, wel veel IC capaciteit en (uitgerust) personeel. Er worden al strategieën bedacht om de reguliere zorg weer op te starten, de vraag is hoe? Veel OK’s zijn omgebouwd tot IC waar normaliter de holding en recovery was. We doemen dus af op een ‘point of no return’, of minimaal een ‘difficult return’. Wanneer ga je weer over op normaal, wetende dat we afhankelijk zijn van een maatschappij die zich moet houden aan de 1,5 meter maatregelen. Met de herfst op komst zonder werkend vaccin, houd ik mijn hart vast. De derde golf dus.

Hoe gaan we de komende twee golven slim managen? Hoe gaan we ervoor zorgen dan we als zorgprofessionals niet verdrinken in de tweede golf door spierkramp van de eerste golf. Wie gaat dit stuwmeer aan uitgestelde zorg organiseren? Doen we dit ook centraal zoals we de eerste golf hebben gemanaged? Laten we dit over aan de ziekenhuizen zelf of werken we ook hierin weer zo voorbeeldig samen? Ik pleit voor de tweede optie, al zal dat veel voeten in aarde hebben. Maar we hebben aangetoond dat we dit kunnen, dus houd het coördinatiecentrum voorlopig open in het Erasmas MC en zorg dat we de komende golven ook samen zonder kleerscheuren doorkomen. 

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
7 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Zo vrij als een gekookte kikker
blog
Krijg nou tandjes!
blog
Een zorg(e)loze toekomst voor de OK? We staan voor vijf uitdagingen!
blog
We moeten opnieuw voor elkaar leren zorgen

Martijn Lupke

Martijn Lupke is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
1 reactie
2020
23
apr
Cherry Ponsen

Wat een prachtige metafoor Martijn. En zo waar.

reageer >