heet vanaf nu
2016
26
aug
door
Martijn Möllens
1943
0
0

Dokter Google

Laatst werd ik wakker met pijn in mijn handen: ze voelden stijf en stram aan. Eerlijk gezegd werd ik daar wel wat bezorgd van, omdat ik voor mijn werk als chirurg immers volledig afhankelijk ben van mijn handen. Ik opende mijn laptop en zocht op internet naar: ‘stijve handen ’s ochtends’. En schrok me rot van de zoekresultaten.

Volgens ‘dokter Google’ had ik toch zeker reuma. En als dat het niet was, dan moest het wel artrose, jicht of carpaal tunnel syndroom
zijn. Fibromyalgie was ook nog een optie, of vitamine B12 tekort, de ziekte van Lyme of een slagaderlijke doorbloedingsstoornis.
Ik was in mijn hoofd al aan het nagaan of ik eigenlijk wel een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering had, toen ik me bedacht dat ik de
dag daarvoor urenlang op de racefiets had gezeten. Kramp door het vasthouden van het stuur was natuurlijk de meest logische verklaring. De volgende dag voelden mijn handen weer normaal.

In Nederland googelt drie kwart van de mensen eerst zijn symptomen voordat ze naar de dokter gaan. Op internet kun je tenslotte in no time over de meest ingewikkelde medische zaken kennis opdoen. Dat heeft voor- en nadelen. Dat kramp in mijn geval logischer was dan een zeldzamere aandoening als reuma, kon ik uiteindelijk zelf wel bedenken. Maar zoekmachines op internet tonen de verschillende mogelijke diagnoses naast elkaar, zonder context of nuancering. Een onschuldig kwaaltje kan dan opeens uitgroeien tot een aandoening van mythische proporties en leiden tot veel onnodige zorgen en angst.

Het kost als dokter dan vaak veel tijd en energie om alle gevonden informatie weer in het juiste perspectief te plaatsen en iemand gerust te stellen.
Toch is dokter Google niet meer uit onze spreekkamers weg te denken. En dat is in mijn ogen maar goed ook. Dankzij internet kunnen patiënten zich, mits ze zoeken op betrouwbare websites, actief verdiepen in hun ziekte en de therapeutische mogelijkheden. Dat leidt in de spreekkamer weer tot een gelijkwaardiger gesprek, waarbij patiënten ook echt kunnen meedenken en meebeslissen over de behandeling.

Ik las dat Google in Amerika samen met enkele vooraanstaande artsen onlangs de zoekmachine heeft aangepast. Als je nu zoekt op symptomen, wordt de medische informatie in een juiste context weergegeven engecombineerd met nuttige adviezen. Ik hoop dat ze dat ook snel in het Nederlands doen.
Dokter Google zie ik graag als collega, zolang hij een patiënt maar goed informeert en niet onnodig ongerust maakt.

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
0 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

nieuws
Toename in aantal orgaantransplantaties, patiënten ook sneller geholpen
blog
Internationale editie Handboek Endoscopische chirurgie verschenen
nieuws
Oranje OK-shirts voor kinderen in Amalia Kinderziekenhuis
nieuws
Aantal vrouwen dat veel bloed verliest tijdens bevalling gestegen

Martijn Möllens

Martijn Möllers, chirurg in ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst