heet vanaf nu
2020
13
jun
door
Martijn Lupke
16675
175
2

Geen bonus, wel een haring; de vis wordt duur betaald

Je kunt je op verschillende manier onsterfelijk maken in het leven. Sommige politici doen dat door een wet te ontwikkelen die maatschappelijk veel waardering oogst. Anderen dragen iets bij aan ons dagelijkse taalgebruik, in de vorm van een woord of uitdrukking. Herman Heijermans deed dat laatste. De uitdrukking ‘de vis wordt duur betaald’ komt uit zijn toneelstuk 'Op hoop van zegen' (1900). Hoofdpersoon van dit toneelstuk is Kniertje, een vissersweduwe. Ze is niet alleen haar man aan de zee verloren, maar ook twee van haar zoons. Deze verloren mensenlevens maken de vis zo duur.

Het toeval of misschien zelfs wel het paradoxale is dat de zorghelden Diederik Gommers en Ernst Kuipers van het Erasmus MC deze week - bij het uitblijven van de jaarlijkse haringparty door corona - het symbolische eerste vaatje haring aangeboden kregen. Alle zorgverleners van dit ziekenhuis werden vervolgens getrakteerd op een nieuwe haring.

In die zelfde week werd een motie van Lodewijk Asscher en Lilian Marijnissen voor betere arbeidsvoorwaarden en een hoger salaris voor zorgverleners door de coalitie geblokkeerd. De stemming was 75 tegen 75. De motie komt volgende week opnieuw ter tafel.

Was het niet zo dat er reeds half maart een motie werd aangenomen door de Kamer voor een bonus voor zorgmedewerkers? Hugo de Jonge zou er meteen werk van maken. Nu, half juni, nog steeds geen witte rook uit Den Haag. Het voorlopige excuus: ‘Het is uitvoeringstechnisch erg ingewikkeld.’

Ik kan dit niet anders zien dan een middelvinger naar de zorghelden die 3 maanden lang verafgood zijn door zo’n beetje iedere politicus en beleidsmaker. Het oude normaal doet ook op dit vlak zijn voorlopige herintreden. Dit terwijl de publieke opinie over de herwaardering van de zorg op het punt staat on-Nederlandse vormen aan te nemen. Electoraal een misser van jewelste.

Terug naar het argument van de Jonge. ‘Het is uitvoeringstechnisch erg ingewikkeld.’ Ik weet niet hoe u als zorgverlener de zorg aan coronapatiënten hebt ervaren, maar ik vond het uitvoeringstechnisch best ingewikkeld. Hebben wij een stemming gehouden over een motie of we de zorg wel of niet gingen uitvoeren? Nee. Sterker nog, uit alle hoeken en gaten kwamen oud-verpleegkundigen en mensen die vonden dat ze een meerwaarde hadden in het ondersteunen van de zorg. Het was onroerend en het beste dat Nederland ten tijde van de coronacrisis heeft mogen meemaken. En dan nu dit. Ik word er moedeloos en verdrietig van.

Hoe moeten we als zorgsector het nieuws interpreteren dat de KLM 20 miljard steun krijgt en dat dit binnen een paar weken geregeld was? 'De zakken van de overheid zijn diep', gaf Wopke Hoekstra meerdere malen aan in verschillende talkshows. 'Mooi', dacht ik toen ik dat nieuws hoorde, maar blijkbaar is applaus onbetaalbaar. Daar moeten we het voorlopig mee doen.  

De vis wordt duur betaald, op een haring en een zorgverlener na…. 

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
175 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Zo vrij als een gekookte kikker
blog
Krijg nou tandjes!
blog
Een zorg(e)loze toekomst voor de OK? We staan voor vijf uitdagingen!
blog
We moeten opnieuw voor elkaar leren zorgen

Martijn Lupke

Martijn Lupke is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
2 reacties
2020
15
jun
Zoë

Wij verzorgende hebben zelfs geen vis gezien!

reageer >
2020
17
jun
Puck boeren

Die 75 tegenstemmers niet meer op stemmen.

reageer >