heet vanaf nu
2017
22
dec
door
Martijn Lupke
942
4
0

Gesprekstechniek minstens zo belangrijk als operatietechniek

Iedereen heeft het waarschijnlijk weleens in z’n opleiding gehad. Gesprekstechnieken. Voor velen niet het meest favoriete onderwijs. Maar wel erg belangrijk. Niet iedereen ziet het belang van goede gespreksvaardigheden. Dat is een gemiste kans, want het maakt het werk een stuk leuker en waarschijnlijk ook veiliger.

Wordt dit blog een pleidooi voor meer training in gespreksvaardigheid? Ik ben het niet van plan, maar het zou zo maar eens de conclusie kunnen worden. Ik werd vorige week getriggerd tijdens een training gesprekstechnieken in mijn eigen (SPS) opleiding.

Het scenario werd voorgesproken met de docent en de trainingsacteur. De acteur speelde
- hoe kan het ook anders - een boze chirurg, die niet blij was dat de betreffende sedatie praktijk specialist zijn patiënt had afgekeurd voor sedatie. En dat liet hij merken ook.

De situatie werd zo levensecht nagespeeld door de acteur dat de student ook vol gas ging en zich niet de kaas van het brood liet eten door deze “chirurg”. Hierdoor ontstond er een verbaal gevecht, wat uiteindelijk leidde tot een impasse zonder oplossing waarbij de relatie onder druk kwam te staan. Ik vond het een vrij herkenbaar scenario voor de OK.

Een andere student kreeg vervolgens de kans om het anders aan te pakken met deze “chirurg”, zonder vooraf instructie van de trainer te hebben gehad. En wat gebeurde? Hetzelfde. Weer belandde het gesprek in een gevecht over de inhoud en was er geen aandacht voor de relatie. Ook dit koppel ging op gespannen voet uit elkaar. De trainingsacteur was zo goed dat je dit kon voelen in de klas.

‘Zou de soms vijandige en onvriendelijke cultuur op de OK te maken hebben met slecht ontwikkelde gespreksvaardigheden omdat de focus vooral ligt op het aanleren van technische vaardigheden’, dacht ik na afloop van de training. Toen ik naar huis reed en nog eens nadacht over wat ik de afgelopen 18 jaar op de OK allemaal had meegemaakt, was ik ervan overtuigd dat veel conflicten en misverstanden voorkomen hadden kunnen worden door betere gesprektechnieken.

Wat zijn betere gesprekstechnieken? Probeer bijvoorbeeld tijdens een gesprek eens een gevoelsreflectie te geven, door te zeggen “Ik merk dat je wel erg boos bent” of “Ik krijg de indruk dat dit erg belangrijk voor je is”. In plaats van te strijden over gelijk krijgen over de inhoud. Het zijn vaak kleine aanpassingen in woordkeuze die de situatie een totaal andere uitkomst kunnen geven.

Is dit een softe aanpak? Zo wordt het wel vaak geïnterpreteerd, omdat je je niet strijdbaar opstelt maar diplomatiek. Uiteindelijk gaat het erom dat je weer verder kunt met degene met wie je “woorden” hebt. Dat komt de veiligheid en het werkplezier op de OK alleen maar ten goede.

Deel dit artikel
4 keer gedeeld
reageer

Martijn Lupke

Martijn Lupke (1975) is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >