heet vanaf nu
2021
03
apr
door
Martijn Lupke
1347
8
0

Gevaccinegeerd

‘Ik wil die prik’, kent u die uitdrukking? Vast wel. Doel is mensen motiveren ‘die prik’ te gaan halen. Anti-antivax beleid. Zorgverleners die op social media laten zien dat ze gevaccineerd worden, in de hoop dat antivaxers en twijfelaars over de streep getrokken worden. Voor mij heeft de ‘ik wil die prik campagne’ een andere lading. Ik twijfel niet aan de prik, maar ik WIL die prik echt. Ik krijg hem alleen (nog) niet.

Dus waar de NVIC als initiator van deze campagne de bevolking oproept ‘die prik’ te gaan halen, werken hun directe collega’s van de OK nog steeds zonder ‘die prik’. De OK medewerkers die de gehele dag aan allerlei soorten patiënten blootgesteld worden. Geplande operaties, maar ook patiënten die direct van straat op tafel komen. Geen tijd voor een coronatest. Intuberen en meteen opereren. Er bestaat geen grotere kans op besmetting dan tijdens een intubatie. Zijn we beschermd? Zeker! Met een FFP2 masker en een spatbril. Met een vaccin? Nee! De acute zorg ging voor. Hoe acuut wil je het op de OK hebben?

Superfijn dat de collega’s die binnen de definitie van acute zorg vallen allemaal “die prik” hebben gekregen in januari. Maar ik voel me nu reeds in april aardig genegeerd. Gevaccinegeerd eigenlijk meer. Geen prik voor de OK is niet OK!

Wat zijn de overwegingen geweest om de OK buiten het prikregime te houden? Een van de motoren van het ziekenhuis. Zonder OK geen ziekenhuis. Zonder personeel geen OK. Welk risicomanagement is hierop losgelaten? Ik ben hier oprecht benieuwd naar.

‘Ik wil die prik!’ Een boodschap met onbedoeld 2 zendfrequenties. De korte – en lange golf. Of misschien beter, de 2e en 3e golf! Kunnen we de NVIC vragen hun oproep taalkundig aan te passen in “De OK wil die prik ook!”? Diederik Gommers moet hier als ad-interim hoofd van de OK van het Erasmus MC oren naar hebben.

Ik spreek denk ik niet alleen voor mezelf als ik zeg dat we ons op de OK gevaccinegeerd voelen. En we zijn niet alleen. Iedere medewerker in de zorg die nog (steeds) niet gevaccineerd is (en dit wil) zal dit zo voelen.

Geef de ziekenhuizen prioriteit, het is de hoogste tijd…

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
8 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Roaring twenties
blog
Het mooiste rotvak
blog
Geen verplichte scholing van OK personeel, de patient at risk?
blog
Zorgquotiënt

Martijn Lupke

Martijn Lupke (1975) is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >