heet vanaf nu
2017
22
nov
door
Ingrid Hummel
2391
24
2

High tech op de ok

OKVisie is op bezoek geweest bij Marsha van Zuilen-de Man. Marsha werkt als ok-assistent in het Reinier de Graaf Ziekenhuis, reeds 25 jaar in dienst en is vakspecialiste KNO. Marsha vertelt ons hoe het is om met de DORA te werken.

DORA staat voor de Digital Operating Room Assistant en het Reinier de Graaf is het enige ziekenhuis ter wereld waarin deze digitale OK-assistent operationeel is.

“Eerst even ter voorkoming van een misverstand”, begint Marsha lachend. “De naam suggereert dat ons werk wordt overgenomen door een digitale operatiekamer assistent. Maar dat is niet zo. De DORA is een signaleringssysteem. Eigenlijk een soort permanente werkende checklist. Het registreert hoeveel medische apparaten aanwezig en veilig inzetbaar zijn."

En hoe werkt het?

Marsha: “De apparaten op alle OK’s zijn voorzien van een radiochip. Een zogenaamde ‘tag’. Deze tags worden continu door een systeem gelezen op de OK. Op een scherm kunnen we zien welke apparaten aanwezig zijn en of zij werken. Als alles in orde is, wordt het scherm groen en kunnen we aan de slag. Als een apparaat onderhouden moet worden komt er een melding en is er een storing geregistreerd, dan kleurt het scherm rood. We moeten dan eerst kijken wat er aan de hand is en of het apparaat nodig is bij de ingreep. We kunnen pas starten als het probleem verholpen of besproken is.
Handmatig melding maken kan ook. We drukken eerst de tag op het apparaat in en checken vervolgens de ontvanger. Dan kunnen we gelijk zien wat er mankeert. Onze medische instrumentatie team (voorheen Klinische Fysica) wordt geïnformeerd en onderneemt actie. Ook als een apparaat een hick-up heeft gehad (even tijdelijk iets raars) zien we hoe vaak dat gebeurt."

Veilig en efficiënt

Marsha: ‘Voordat we dit systeem hadden, wisten we vaak pas op het laatste moment of iets kapot of afwezig was. Nu zien we dat meteen. Het hele team werpt tijdens de Time Out procedure een blik op het scherm. "DORA is groen", zegt de specialist als alles in orde is. Ook kunnen we zien welk apparaat we eventueel van een andere OK kunnen gebruiken bij uitval. En de afdeling Medische Instrumentatie weet meteen wanneer welk apparaat kapot is of in onderhoud moet.
Vroeger plakten we er een ‘geeltje’ op”, zegt zij met een knipoog. “Maar die vielen er wel eens af. Ook moesten we een storing telefonisch doorgeven. Nu gaat alles gelukkig automatisch. Heel prettig en allemaal een stuk veiliger voor de patiënt”.

Deel dit artikel
24 keer gedeeld
reageer

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'in the picture', vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
2 reacties
2017
23
nov
Marcel Gerbrands / VideoMedisch

Interessant bericht, geeft ook aan patiënten extra inzicht en daardoor geruststelling. Misschien ook een idee voor videovoorlichting.

reageer >
2017
27
nov
Marsha

Goed uitgewerkt interview! Blij dat het zo duidelijk overkomt. Erg leuk om te doen. Bedankt!

reageer >
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >