heet vanaf nu
2018
07
jun
door
Carol Timmer
1164
5
0

Hoe doe ik dat dan? U zou het zo kunnen doen…

Het management van uw operatiecentrum vraagt zich ongetwijfeld af hoe jullie de instroom van jonge medewerkers veilig kunnen stellen. En ook hoe zij het leren en werken in de operatieve zorg voor hun OK-medewerkers 'een leven lang' aantrekkelijk maken en houden.

Jonge mensen zijn potentiële kandidaten om tot operatieassistent of anesthesiemedewerker te worden opgeleid. Als zij gekozen hebben voor een beroep in de operatieve zorg dan dienen zij in het binnenschoolse deel van hun opleiding gesocialiseerd te worden tot professionals door vakbekwame docenten. Deze hebben volop verbinding met of zijn werkzaam in de directe beroepsuitoefening.

De opleiders van het opleidingsinstituut en u als werkbegeleider op de OK, vormen hen tot moderne OK-medewerkers om zo aan de toekomst van de operatieve zorg vorm en inhoud te geven.
Hoe belangrijk ook de onderwijsinstelling, nieuwe kennis en vaardigheden doe je als student vooral op in de beroepspraktijk. De meeste OK-medewerkers investeren graag in hun toekomstige collega's.

Als werkbegeleider vervult u een belangrijke taak bij het faciliteren van het leren in de beroepspraktijk door studenten. Als 'oudgediende' bent u een expert in de uitoefening van uw beroep op de OK, maar mogelijk weet u niet zo goed hoe u nieuwkomers de fijne kneepjes van uw prachtige vak aanleert. Meestal doet u de uitvoering van de begeleiding dan op de manier zoals u zelf bent opgeleid of die het beste bij u past. De vraag is of de opvattingen over leren en begeleiden die u als enige tijd geleden afgestudeerde OK-medewerker heeft, nog wel passen bij onze toekomstige beroepsbeoefenaren die voortkomen uit de generatie van millennials en daarna.

U vraagt zich nu misschien af: Hoe doe ik dat dan? Antwoord: U zou situationeel kunnen begeleiden…

Mijn collega Marcel Bruist, opleider/trainer bij de VUmc Academie en ik hebben een artikel geschreven over situationeel begeleiden

Download hier het artikel

Deel dit artikel
5 keer gedeeld
reageer

Carol Timmer

Momenteel werk ik als opleidingsadviseur bij de VUmc Academie in het domein ‘Praktijkleren, opleiden en ontwikkelen’. Hier houd ik mij voornamelijk bezig met het verder ontwikkelen van klinisch redeneren, werkplekleren en werkbegeleiding.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >