heet vanaf nu
2023
11
feb
door
Martijn Lupke
1277
3
0

Hoe generatiebeleid de personeelstekorten op de OK kan aanpakken; 3 aanbevelingen

Het huidige tekort aan operatiekamerpersoneel is een belangrijke bron van zorg in de medische sector vanwege de verstrekkende gevolgen voor zowel de patiëntenzorg als de economische stabiliteit. Om dit probleem aan te pakken, is het essentieel om te richten op het zo lang mogelijk vitaal houden van ouder personeel. Dit kan worden bereikt door de uitvoering van verschillende strategieën, waaronder de invoering van flexibelere werkroosters, het bieden van mogelijkheden voor permanente educatie en het aanbieden van stimulansen voor degenen die langer in hun functie blijven.

Flexibele werkroosters

Flexibele werkroosters zijn van vitaal belang om oudere en meer ervaren personeelsleden te behouden. Wanneer mensen een bepaalde leeftijd bereiken of al vele jaren dezelfde functie uitoefenen, kunnen minder gemotiveerd raken. Door werknemers de mogelijkheid te bieden hun werktijden te verschuiven en parttime te werken, kunnen werkgevers ervoor zorgen dat deze werknemers betrokken blijven bij hun werk en tegelijkertijd eventuele uitputting tegengaan. Bovendien krijgen ze zo de kans om andere interesses te verkennen die ze buiten het werk hebben, terwijl ze toch een bijdrage kunnen leveren aan het team.

Bovendien helpt het in dienst houden van ouder OK-personeel de continuïteit van de zorg binnen een ziekenhuis te handhaven. En daarnaast helpt het behouden van OK-personeel het moreel in de hele instelling op peil te houden, omdat mensen zich gewaardeerd voelen als ze mogen blijven doen waar ze van houden, zelfs tot op latere leeftijd.

Bijscholing

Bijscholing is een ander nuttig instrument om ervaren OK-personeel vitaal te houden. Naarmate de technologie voortschrijdt en nieuwe praktijken worden geïntroduceerd in de operatiekamer, is het noodzakelijk dat alle personeelsleden op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen. Trainingen kunnen op regelmatige tijdstippen worden aangeboden, zodat iedereen op de hoogte is van alle veranderingen of aanpassingen binnen het vakgebied. Bovendien kunnen ze zo hun vaardigheden opfrissen en hun kennis vergroten over specifieke procedures of technieken die ze misschien nog niet eerder hebben gebruikt.

Extra voordelen

Ten slotte kan het aanbieden van stimulansen voor degenen die langer in hun functie blijven een goede manier zijn om de personeelsbezetting in de OK op peil te houden. Werkgevers zouden extra voordelen kunnen bieden, zoals hogere pensioenbijdragen of bonussen voor langere dienstperioden, wat werknemers zou aanmoedigen om op hun vakgebied te blijven werken ondanks eventuele gevoelens van burn-out of stagnatie die zij na verloop van tijd kunnen ervaren. Dit zou niet alleen helpen om huidige werknemers langer in dienst te houden, maar ook om nieuwe werknemers aan te trekken die op zoek zijn naar stabiliteit binnen een organisatie.

Kortom, de aanpak van het tekort aan OK-personeel begint met het vitaal houden van ouder personeel door flexibele werkroosters in te voeren, mogelijkheden voor permanente educatie te bieden en stimulansen te bieden aan degenen die langer in hun functie blijven. Op die manier blijft niet alleen de zorg voor iedereen toegankelijk, maar kunnen werkgevers ook geld besparen door het kostbare verloop dat gepaard gaat met het elk jaar aannemen van nieuw personeel te voorkomen. Uiteindelijk is deze strategie essentieel als we een duurzaam personeelsbestand willen creëren dat aan de huidige vraag kan voldoen en tegelijkertijd voorbereid is op toekomstige uitdagingen in de huidige gezondheidszorg.

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
3 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Van huishoudelijke hulp naar onmisbare kracht op de OK!
nieuws
Meer actie nodig tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg
nieuws
Toename van agressie in de zorg: maatregelen ter bescherming van zorgpersoneel
nieuws
Artsen hebben vaker rijke ouders – hoe zit het bij verpleegkundigen?

Martijn Lupke

Martijn Lupke is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst