heet vanaf nu
2018
19
aug
door
Martijn Lupke
2691
14
3

Hopen op betere tijden of liever niet?

Friedrich Nietzsche schreef "De hoop is het kwaadste der kwaadste, omdat zij de marteling verlengt." Hopen op een betere cao, hopen op betere salariëring, hopen op meer personeel. Hopen is een passieve houding die, zoals Nietzsche al schreef, de marteling verlengt. En de marteling is al even aan de gang. Hoogste tijd om de hoop op te geven.

Het UMCG geeft medewerkers een premie van €5000, in de hoop dat ze 3 jaar blijven. Het Radboud leidt Syrische vluchtelingen op, in de hoop dat ze hiermee het personeelstekort oplossen. Iedereen hoopt er maar het beste van. Helaas blijft een structurele oplossing tot op heden uit. Zolang we blijven hopen, gebeurt er niets. Alleen de marteling duurt voort.

Hebben wij de keuze om iets anders te doen dan hopen? Hopen dat men in Den Haag de ernst van de situatie op veel OK's doorziet. Hopen dat de beroepsvereniging waar je lid van bent voor jouw belangen strijd. Hopen dat jouw ziekenhuis ook voor jou zorgt. Hopen op wat? Waar gaan we voor? En waar staan we voor? Zijn onze belangen niet teveel versnippert? Of is er één gemeenschappelijk doel? En zo ja, wat is dat dan?

Deze tijd vraagt om verandering. Rigoureuze verandering. En dat begint bij de gehele beroepsgroep op de OK te zien als één homogene groep met een gezamenlijke missie. Ik pleit daarom ook voor maar één beroepsvereniging in plaats van vijf! Uiteraard met commissies die een discipline vertegenwoordigen, zodat de anesthesiemedewerkers, operatieassistenten, recoveryverpleegkundigen en leidinggevenden een eigen aanspreekpunt hebben. Maar met één bestuur die als een paraplu boven de commissies continu de grote lijnen bewaakt, verantwoordelijk is voor de externe communicatie en contacten onderhoud met de stakeholders.

Met alle respect voor de huidige situatie, maar daar is nu niet of nauwelijks sprake van. Je kunt je de vraag stellen of we het onszelf hier niet extra moeilijk mee hebben gemaakt en daardoor te laat hebben geanticipeerd op de huidige situatie. Wie zal het zeggen. Zolang we niet met één mond spreken, maar met vijf, dan is onze boodschap gedoemd om niet begrepen of zelfs niet gehoord te worden.

Gaan we hopen op verandering, of gaan we het deze keer wel regelen? Ik ben van mening dat het tijd is voor een grote ommekeer in denken, de manier van onszelf organiseren als beroepsgroepen, de manier van samenwerken en de manier hoe we ons presenteren. De verandering moet eerst van binnenuit. Zolang we zelf deze verandering niet aangaan en denken dat een organisatiestructuur van 30 jaar geleden nog past anno nu, dan roepen we de ellende echt op onszelf af.

Ik hoop op een snelle verandering, zodat deze marteling niet langer voortduurt.

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
14 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
‘We willen een frisse wind door de zorg laten waaien’
nieuws
Kabinet trekt 675 miljoen euro extra uit voor zorg-salarissen
blog
Wat is goed bestuur bij schaarste?
blog
Naar een nieuwe en effectievere stijl van leidinggeven

Martijn Lupke

Martijn Lupke is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
3 reacties
2018
20
aug
Arnout Orelio

Hoi Martijn, een vak (of proces) vereniging voor de OK? Mooi uit de box idee! Maar,..... de chirurgen (en andere medisch specialisten) dan? En,... de radiologisch laboranten? CSA? Veel denkwerk en actie gewenst.

reageer >
2019
09
mrt
Germaine Geerders

Ik deel deze visie volledig met je Martijn, zoals het nu georganiseerd is sluit totaal niet meer aan op de eisen van nu en de toekomst; dat verklaart ook het magere aantal leden en de afname daarvan. Willen wij verjonging en nieuwe aanwas dan zullen we ook de taal van die jongeren moeten spreken. Willen we de huidige groep in het vak houden dan moeten we echt een professioneringsslag maken. Als we blijven doen wat we deden , krijgen we wat we kregen. De focus moet volledig op onze eigen gelederen gericht zijn om het op orde te krijgen, om onze mensen te engageren zodat zij zich in gaan zetten voor elkaar. Ik wil hier heel graag aan meewerken !

reageer >
2019
10
mrt
Martijn Lupke

Dank voor je reactie Germaine! Mooi dat je mijn visie deelt. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen...

reageer >