heet vanaf nu
2021
17
jan
door
Martijn Lupke
870
0
1

‘Ik doe gewone dingen graag ongewoon goed!’

Eén ding is zeker, Alfred de Jong verveelt zich nooit. Als hij niet als anesthesiemedewerker op de OK bezig is, dan vaart hij op zijn catamaran of geeft hij wel ergens les in Nederland aan verloskundigen, verpleegkundigen of huisartsen. Alfred is altijd bezig, het liefst 70 uur in de week. En dat werpt zijn vruchten af. In 1999 richtte hij Precision op dat is uitgegroeid tot een toonaangevend geaccrediteerd bedrijf in scholing en training aan zorgprofessionals

Alfred vertelt: ‘Precision Bijscholingen is op 18 juli 1999 opgericht. Na jaren lesgeven op de zeilschool, in het ziekenhuis, op congressen en in opleidingsinstituten drong de vraag zich op of ik nu verder wilde als grote knecht of als kleine baas. Ik voelde dat bij – en nascholing beter kon, frisser, vlotter, scherper en aanbieden wat de cursist echt nodig heeft. De franje eraf, to-the-point onderwijs, niet meer voordoen-nadoen in het praktijklokaal, meer het waarom, weten waar je over praat. Niet meer ongeveer, het moet exact zijn. Precies zijn. Precies weten. Precies doen. En zo ontstond de naam. Precision.

‘Verder als grote knecht of als kleine baas’, wat bedoel je daar precies mee?

Ik gaf vroeger veel training en lessen vooral omdat ik het leuk vond, en me vereerd voelde dat men mij ervoor vroeg. Als men dan na afloop iets had opgestoken van mijn les, was dat mijn beloning. Ik had totaal geen zakelijk instinct. Als men vroeg wat ik ervoor wilde hebben, dan was ik al tevreden met een paar honderd gulden. Mijn doel was een nieuwe surfplank kopen. Die kwam er uiteindelijk ook, maar helaas ook een naheffing van de belastingdienst. Pas toen werd ik wakker en ging me realiseren dat ik ook aan de zakelijke kant moest denken. De dag erna schreef ik me in bij de KVK en Precision was geboren. De eerste stap op weg naar ‘kleine baas.’

Volgens mij ben je nu al aardig op weg naar ‘grote baas.’

Als je bedoelt dat Precision goed aan de weg timmert, dan klopt dat zeker. We groeien enorm en werken met meerdere docenten in het hele land. Zij zijn specialisten in hun werkveld en doen het lesgeven 'erbij'. Die combi maakt vooral het plannen niet altijd even eenvoudig maar het resultaat is de moeite waard. Ze weten van de hoed en de rand. Ze zijn up-to-date en didactisch sterk.

Naast een surfplank heb je ook een catamaran begreep ik.

Ja, klopt. Ik ben dit jaar Europees kampioen geworden en werd vorig jaar zelfs wereldkampioen. Dat was echt een hoogtepunt dat veel heeft losgemaakt. Had ik al gezegd dat ik ook voor de Cliniclowns actief ben? Dat doe ik ook nog in mijn vrije tijd. Ik heb deze wedstrijd continu met een rode clownsneus opgevaren, als promotie voor de Cliniclowns. Toen bleek dat ik wereldkampioen was geworden heb ik “mijn prijzengeld” (een rondje met een emmer door het publiek) gedoneerd aan de Cliniclowns. Dat maakte zoveel indruk bij de aanwezige pers dat ik benaderd ben voor een documentaire over mijn werk.

Dus naast anesthesiemedewerker, Cliniclown, zeiler, grote kleine baas, ben je ook acteur?

Nou, acteur… Laten we zeggen dat men mij heeft gefilmd tijdens mijn werk en sport en daar een documentaire over heeft gemaakt. De film heet “Loslaten” en komt binnenkort in de bioscoop. De opbrengsten komen wederom ten goede aan de Cliniclowns. Ik vind het mooi dat ik op deze manier kan bijdragen aan de zorg voor eenzame ouderen en erg zieke kinderen die niet het geluk hebben dat ik heb. Daar zet ik me graag voor in!

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
0 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Van huishoudelijke hulp naar onmisbare kracht op de OK!
nieuws
Meer actie nodig tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg
nieuws
Toename van agressie in de zorg: maatregelen ter bescherming van zorgpersoneel
nieuws
Artsen hebben vaker rijke ouders – hoe zit het bij verpleegkundigen?

Martijn Lupke

Martijn Lupke is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
1 reactie
2021
21
jan
Marion

Ik heb behoorlijke trauma's ( gevolgen bij 3 ingrepen overgehouden, verschillende ziekenhuizen) wat betreft de beademing die behoorlijke problemen geeft, ik weet niet waardoor. Alsook katheters Bij mijn laatste narcose heel duidelijk melding van gemaakt in het voorgesprek maar helaas alles ging weer fout. Wordt er in de opleidingen ook aandacht besteed aan LS ? inmiddels ben ik erachter dat ik dat heb.

reageer >