heet vanaf nu
2019
27
feb
door
Ingrid Hummel
1756
5
4

Ik? Een burn-out?

Nooit had ik gedacht dat het mij zou overkomen. Ik? Met mijn tomeloze energie? Ik kon toch zeker wel tegen een stootje? Maar ook ik kan erover meepraten: het hebben van een burn-out. Ik vond het een vreselijk woord en voelde het als een nederlaag.

Na een al hele drukke periode op mijn werk, besloot mijn toenmalige werkgever te verhuizen en bouwde een bestaand pand om tot een volwaardige zbc met 2 operatiekamers. Aangezien ik destijds de enige operatieassistente in vaste dienst was, was het een logische stap dat ik, in samenwerking met de manager en een anesthesiemedewerker, volop betrokken was bij de coördinatie van de nieuwbouw. Wat een enorme uitdaging en gave kans!

Hoe vaak maak je nu mee dat je een ok van de grond af aan op ziet bouwen én dan ook nog mee mag denken en beslissen. En dat beslissen, daar moest heel wat van gebeuren!
Van waar de stopcontacten komen tot welk afdekmateriaal we gaan gebruiken. En alles wat daartussen zit. Ik zal jullie de details besparen, maar het was een aardig gestress op zijn tijd.

Na een relatieve korte periode was de bouw klaar, en stond er een prachtig behandelcentrum met volwaardige operatieafdeling en verpleegafdeling. De volgende logische stap was dat ik de teamleiders-rol zou vervullen. Ik vond (en vind) alles al snel leuk en stap overal vol enthousiasme in, dus zo gezegd, zo gedaan. Bestellingen doen, budget bewaken, sollicitatiegesprekken houden, personeelsplanning, contacten met firma’s, zelf de ok op, want geen personeel. En dat alles in een startende setting, waar zacht gezegd alles nog niet helemaal op rolletjes liep.

Ok-programma’s liepen uit, want je stuit zo gaandeweg op de meest rare dingen. Apparatuur dat toch niet zo goed werkte zoals het deed bij de test met de vertegenwoordiger erbij, instrumentarium dat niet meer te vinden was, een gaatje in het set, waarvan we er maar 1 hadden, noem het maar op en wij hebben het meegemaakt.

Maar je doet het, je zit in de flow en wil er met elkaar iets moois van maken. En dat je dan ’s avonds laat, héél laat thuis bent, en ’s morgens vroeg, héél vroeg voor aanvang van het programma weer op je werk bent, dat hoort er gewoon bij. Net zoals de stress van leeninstrumentarium dat niet op tijd binnen is, personeel wat ziek is en implantaten die niet kloppen.

Na een tijd kwam bij mij het bekende onderbuiksgevoel.. ‘Vind ik dit nu eigenlijk wel zo leuk waar ik mee bezig ben?’ En gelijk daarna: ‘Kom op, niet zo zeuren, gewoon doorzetten, dit hoort er nu eenmaal bij’. Ondertussen was ik thuis ook de gezelligste niet meer. Lag op mijn vrije dag lusteloos op de bank en plantte mijn dochter achter de Ipad. En maar doorgaan… want op het werk konden ze toch niet zonder mij?

Tot ik op een ochtend wakker werd en letterlijk niet meer naar mijn werk durfde. Mijn het lood in mijn schoenen belde ik mijn manager en zei dat ik even een dagje thuisbleef. Dat dagje werd een weekje en dat weekje werden maanden.

Want ja.. ik had een burn-out.

Ik snapte er niks van. Ik ben niet vies van hard werken en ook niet van uitdagingen. En nu was mijn energie op. En dan ook echt op. Een uitstapje naar de supermarkt was de hel. Al die mensen, al die spullen, al die prikkels. Laat me met rust, ik wil niks meer!

Van de huisarts kreeg ik het advies om vooral leuke dingen te gaan doen. Leuke dingen? Terwijl ik ziek ben? In de baas zijn tijd? Nadat ik een tijd rustig aan had gedaan, ben ik langzamerhand inderdaad dingen voor mezelf gaan doen. Veel naar buiten, fietsen, wandelen. En zo kwam ik langzaam tot een besef; Ik ben in deze situatie beland omdat de balans totaal weg was. Ik gaf heel veel, en kreeg er weinig voor terug. Met andere woorden; wat ik deed leverde mij totaal geen energie, én voldoening op. Het kostte alleen maar.

Ik bén helemaal geen teamleider en wil het ook helemaal niet zijn. Het past helemaal niet bij me. Het voelde alsof ik een toneelspel aan het spelen was, ik zat in een rol. En dat houd je best een hele tijd vol, maar uiteindelijk bleek ik toch een slecht acteur.

Na een re-integratie periode is het weer helemaal goed met me gekomen en ben ik een ervaring rijker (en niet eens een illusie armer). Het is een onwijs leerzame periode geweest, waarin ik heb geleerd om goed naar jezelf te luisteren. ‘Wat wil ik, en wat past bij me?’ Van hard werken is nog nooit iemand slechter geworden, zolang het je maar energie oplevert en de balans goed blijft.

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
5 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
De beste zorg leveren. Dat doen we dag in, dag uit, met een grote glimlach.”
blog
Gezond werken op de OK
blog
Onze OK: Haaglanden MC
blog
De persoonlijkheid van de chirurg in kaart gebracht

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
4 reacties
2019
27
feb
Germaine Geerders

Hoi Ingrid , verfrissend en open stuk, en moedig bovendien. Herkenbaar ook, de mentale sluipmoordenaar van de toegewijde harde werker die vooral niet lui wil zijn en nog niet heeft geleerd wat het lichaam hem of haar probeert te vertellen. Dank je wel voor jouw verhaal waarin zoveel zich kunnen herkennen vooral in de huidige tijd van overinformatie, overprikkeling en in algemene zin het leven in een moneydriven prestatiemaatschappij. Dank je dat je je ervaring hebt gedeeld en mij weer even helpt te denken aan de werkelijk belangrijke dingen.

reageer >
2019
28
feb
Ingrid Hummel

Wat een lieve reactie Germaine! En de spijker precies op zijn kop! Het heeft bij mij ook een tijd geduurd om te leren luisteren naar mijn lichaam en nog lukt dat niet altijd. Maar nu ik weet wat er gebeurt wanneer je die signalen negeert, ben ik een heel eind op weg.

reageer >
2019
02
mrt
Marcel Gerbrands

100% her-kenbaar....
Types zoals wij (ik was een onderwijsman, nu videgraaf) krijgen gratis de eerste vrijkaartjes om in vuur vlam af te branden. Blijf nu gezond!

reageer >
2019
02
mrt
Ingrid Hummel

Gezond blijven ben ik zeker van plan Marcel! Voor jou uiteraard hetzelfde gewenst!

reageer >