heet vanaf nu
2019
05
feb
door
Martijn Lupke
581
5
0

Laat zien wat je in huis hebt!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Ik ga in dit blog reclame maken. Reclame voor een service die ik aanbied. Is dit blog daarom minder interessant om te lezen? Ik denk het niet, maar oordeel zelf.

Er wordt de laatste tijd veel geschreven en gesproken over professionalisering, BIG erkenning, meer bijscholing, etc. Maar professionalisering van je beroep begint bij professionalisering van jezelf. Er wordt in mijn optiek teveel een afwachtende houding aangenomen en gewacht op waar de beroepsverenigingen, werkgevers of politiek mee komen. Paul Meijsen schreef er een mooie column over in de Operationeel.

Als we willen professionaliseren moeten we van binnenuit veranderen. Je moet als professional laten zien wat je in huis hebt en dat uitdragen. Een kwaliteitsregister is daar een mooi middel voor, maar hoe mooi zou het zijn als je - net als een kunstenaar of fotograaf – een portfolio van je professionele carrière, inclusief je opleiding, kunt aanleggen en dat je hele carrière (online) bij je dragen. Ik doe dit zelf al jaren en het heeft me veel gebracht. En ik ben er van overtuigd dat het jou ook veel kan brengen.

We zijn als OK professionals niet opgevoed met carrièreplanning. De opleiding voorziet daar (nog) niet in, waarschijnlijk omdat carrière maken als OK professional niet gebruikelijk is. Toch begint daar verandering in te komen. Niet alleen vanuit carriereperspectief maar ook vanuit kwaliteitsoogpunt. Je zal steeds vaker moeten aantonen wat je kunt en hoe je daar als professional in bent geslaagd. Ook werkgevers zijn daar steeds meer in geïnteresseerd.

Nu hoor ik je denken dat met de huidige personeelstekorten iedereen met een diploma meteen wordt aangenomen. Dat is waar. Voor nu. Maar daar gaat weer een keer verandering in komen. Ik heb het al 2 keer meegemaakt. De markt keert om, en de werkgevers dicteren. Is geen bangmakerij, gaat gebeuren.

Ik schrijf dit blog niet vanuit een negatieve insteek en wil zo ook niet eindigen. Bovenstaande alinea is vooral bedoelt als aansporing het heft in eigen handen te nemen. Net zoals ik 5 jaar geleden deed toen ik een stap in mijn carrière wilde maken. Ik vond dat mijn CV er best goed uitzag en ook de referenties waren prima. Maar het waren documenten zonder ziel. Het zei niets over mij als persoon. Het leefde niet.

Geïnspireerd door een kennis die popfotograaf is en zonder zijn portfolio alleen de lokale fanfare mag fotograferen, ben ik mijn eigen portfolio gaan aanleggen. ‘Wie is Martijn Lupke?’, ‘Wat kan hij allemaal?’, ‘Waarom werkt hij in de zorg?’, Welke opleidingen heeft hij gedaan?’, etc, etc. Ik stopte er alles in en maakte er een online archief van. Bij sollicitaties of gesprekken stuurde ik de link van mijn portfolio en het uiteindelijke sollicitatiegesprek kreeg een compleet andere dimensie. De “vertel eens iets over jezelf” vragen werden overgeslagen. Het ging meteen over de inhoud. Noem het een pré, maar het heeft mij vanaf die tijd altijd geholpen.

Ook tijdens mijn opleiding tot sedatie praktijk specialist heeft het werken met een portfolio mij zo veel tijd bespaard. Ik sloeg er alles in op en maakte er aantekeningen in van de colleges. Controle en overzicht 2.0. Zelfs de sedatie-uren die ik moest bijhouden voor de “aantallen” hield ik er realtime in bij met een zelfgemaakte registratietool. Voor collega studenten, die interesse hadden, maakte ik ook een portfolio met registratietool.

Noem het reclame of zelfpromotie, maar ik gun iedereen ook zo’n portfolio, omdat het je werkzame leven zoveel makkelijker maakt. En, niet onbelangrijk, het is een eerste stap naar professionalisering van je beroep. Actief bezig zijn met je eigen competenties, laten zien wat je in huis hebt, trotsheid uitstralen over wie je bent, wat je allemaal kunt en hoe je deze competenties je eigen hebt gemaakt.

Het is een investering in jezelf en zo onwijs belangrijk. Ik leg het je graag allemaal uit, maar nog beter is om het zelf te ervaren. Ben je geïnteresseerd in een eigen portfolio? Kijk dan eens op www.zorgfolio.nl en probeer de demo uit.

Ik verloot als kennismaking 3 gratis jaarabonnementen, dus wacht niet te lang en stuur een mail naar info@zorgfolio.nl. Op vrijdag 15 februari a.s. maak ik de winnaars bekend.


Deel dit artikel
5 keer gedeeld
reageer

Martijn Lupke

Martijn Lupke (1975) is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >