heet vanaf nu
2021
05
nov
door
TMI
851
4
0

Lotte werkt als OK-Assistent in Zwitserland via TMI

Lotte den Hoedt (33) kwam vorig jaar met TMI in contact en na een prettig kennismakingsgesprek solliciteerde ze naar de functie OK-assistent in Zwitserland. Aanvankelijk wilde ze voor drie maanden gaan, maar inmiddels zit ze er al langer dan één jaar. In dit interview spreken we Lotte over haar ervaring.

Waarom Zwitserland?
“Anders dan in Nederland loop je voor je in dienst treedt van het ziekenhuis een dagje mee. Na deze ‘Schnuppertag’ had ik direct een goed gevoel. Zwitserland is zo’n prachtig land, en ik ben dol op de natuur, bergen en de sneeuw. Ik geniet ontzettend van alles om me heen, en daarom woon en werk ik nu al langer dan een jaar in het dorp Wolhusen. Hier staat een vestiging van het Luzerner Kantonsspital; een perifeer ziekenhuis met vier OK’s en een helikopterplaats. Ze leveren alle planbare zorg, maar voeren ook veel spoedoperaties uit. Ik heb met name affiniteit met orthopedie en trauma. Twee van de vier OK’s zijn hiermee dagelijks gevuld.”

Emigreren naar Zwitserland
Wanneer je verhuist naar het buitenland zijn er verschillende zaken die je moet regelen. “In Zwitserland zijn zaken zoals een bankrekening, visum, zorgverzekering en een Zwitsers rijbewijs gemakkelijk te organiseren. Bij eventuele vragen kon ik altijd terecht bij TMI, maar ook de Zwitsers zelf zijn erg behulpzaam. De taal was in het begin wel een uitdaging, in het Duitse deel van Zwitserland spreken ze namelijk in elk kanton een ander dialect. Met ‘hoog Duits’ kon ik mij na de Duitse lessen die ik via TMI had gevolgd redelijk verstaanbaar maken, maar Zwitsers Duits bleek toch echt anders. Gelukkig kan iedereen ook hoog Duits spreken en pik je, als je er eenmaal bent, de taal snel op.”

Verschillen met Nederland
De OK’s in Zwitserland zijn over het algemeen te vergelijken met Nederland, toch zijn er een aantal verschillen. “De Zwitserse ziekenhuizen zijn erg blij met Nederlandse uitzendkrachten, omdat OK-assistenten uit Nederland breder worden opgeleid dan in Zwitserland, kwaliteit leveren en prettig in de omgang zijn. In het ziekenhuis waar ik nu werk, assisteren de OK-assistenten niet tijdens een operatie, dit doen de arts-assistenten.

Ik vind dat persoonlijk wel jammer, maar ik krijg er veel andere leuke ervaringen voor terug. Daarnaast zetten ze een ‘Lagerungspflege’ in, die de patiënt positioneert voor de operatie; dit is echter geen OK-assistent. In Nederland wordt dit wel door een OK-assistent uitgevoerd. Een ander verschil is dat al het materiaal dat uitgepakt wordt tijdens een operatie, genoteerd wordt in een systeem, wat inzichtelijk is voor en doorberekend wordt aan de patiënt en zorgverzekeraar. Verder kennen ze in Zwitserland een werkweek van 42 uur. Dat klinkt veel, maar zo voelt het niet. Elke vrije dag voelt voor mij aan als vakantie.”

Door: Beau van Dam

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
4 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Geneeskunde-studenten als pluskrachten op de OK
blog
OK van de maand: Nij Smellinghe
blog
Dweilen met de kraan open
nieuws
Compressie-kousen voor OK medewerkers: Herzog Medical komt met een mooie ‘Zorghelden Actie’

TMI

TMI is dé detacheerder in de zorg. Wij helpen verpleegkundigen, paramedici, artsen en medisch specialisten aan banen in binnen- en buitenland. TMI bestaat sinds 2001 en inmiddels zijn we uitgegroeid tot een groot (inter)nationaal detacherings- en bemiddelingsbureau, volledig gespecialiseerd in de zorgsector. Momenteel werken er ruim 1400 zorgprofessionals via TMI bij werkgevers door heel Nederland en zo’n 110 collega’s op ons kantoor in Amsterdam.

Het merendeel van onze kandidaten matchen we aan opdrachtgevers in Nederland, maar we zijn ook actief in het buitenland. Ons uitgebreide netwerk van ziekenhuizen, klinieken, verpleeghuizen, regionale ambulancevoorzieningen (RAV’s) en apotheken biedt jou talloze mogelijkheden!

Kijk op www.tmi.nl voor meer informatie.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst