heet vanaf nu
2019
06
dec
door
Martijn Lupke
1516
1
0

Marjan en haar operatieprojecten in Peru

Van operatieassistent naar ziekenhuisbouwer. In Peru nog wel. Marjan van Mourik kwam door toeval terecht in Peru voor een vakantie en zo kwamen de puzzelstukjes voor haar bij elkaar. Marjan is van oorsprong doktersassistente en is na enkele omzwervingen in 1993 als operatieassistente gaan werken in het toenmalige Dijkzigt Ziekenhuis in Rotterdam op de urologie-ok. Tegenwoordig woont en werkt ze in Peru met haar stichting Paz-Holandesa.

Een ziekenhuis in Peru, hoe krijg je dat voor elkaar?

Marjan: ‘Ik wilde ooit nog eens iets nieuws opzetten, echter zonder winstoogmerk. Daarnaast werd mijn kinderwens niet vervuld en last but not least heb ik enorme interesse in de medische wereld. In Peru zag ik veel schisiskinderen rondlopen die niet geopereerd waren. Zeker niet alle ouders hebben de middelen om hun kind te laten opereren en ook de kwaliteit van de ziekenhuizen laat soms te wensen over.
Na wat research kwam ik erachter hoe het werkt in Peru; geen geld is geen operatie. Ik kwam in contact met de Lionsclub in Cusco, die daar op dat moment met een oogproject bezig was en al pratend kwamen we tot een idee. ‘Jij (Marjan) regelt een medisch team en ik (Lionspresident) de patiënten en de locatie.’
Daar is alles mee gaan rollen. En van het een kwam het ander. Maar met alleen een gratis operatie ben je er natuurlijk nog niet. De kinderen hebben ook nazorg nodig. Zodoende hebben we een kinderpolikliniek geopend in Arequipa, zodat we daar spraaklessen, medische spreekuren, tandverzorging en psychologische begeleiding konden geven. Vervolgens gingen we groeien, meer operatieprojecten organiseren en meer typen geboortedefecten opereren. Daarnaast moet je ook aan training gaan denken en op welke manier een stichting duurzaam, selfempowerment en sustainable krijgt. Dan kom je snel op een ziekenhuis.


Waar staat de stichting PAZ-Holandesa voor?

Marjan richtte Paz Holandesa op en door middel van giften schraapte ze alles wat ze nodig had bij elkaar. ‘De deuren hebben we gekregen, de vloer komt van een ander bedrijf, en ook de meubels zijn ook een gift’, vertelt Marjan. Heel veel werk was het om dit ziekenhuis bij elkaar te krijgen, want een ruim budget was er niet.
‘De missie van Paz-Holandesa is gericht op het verbeteren van de omstandigheden van sociaal en economisch achtergestelde Peruaanse kinderen door het aanbieden van gratis medische zorg, in de breedste zin van het woord.

Onze filosofie is als volgt:

  • “traditionele” hulp te bieden aan degene die daar nu om vragen.
  • duurzaam door het opzetten van een economisch (op termijn) zelfstandig ziekenhuis
  • de combinatie van traditionele en duurzame hulp
  • werken met lokale medewerkers, om zo de Peruaanse arbeidsmarkt te steunen.


Hoe gaat dat opereren in Peru in zijn werk?

Per jaar voert het ziekenhuis vier tot zes operatieprojecten uit. Per project kunnen er 22 tot 50 kinderen geopereerd worden. We opereren voornamelijk kinderen met geboorteafwijkingen zoals schisis, spina bifida, hydrocephalus en urologische geboorte-afwijkingen. Er kunnen tussen de 88 en 300 kinderen per jaar gratis worden geholpen. Dit is hard nodig omdat er veel arme gezinnen zijn in Peru. Zij hebben geen verzekering en beschikken niet over de middelen om hun kind te kunnen laten opereren. Operatieteams uit Nederland, Spanje en Amerika komen tijdens die projecten naar het ziekenhuis om de operaties uit te voeren. De stichting Paz Holandesa zamelt het geld in om deze operaties mogelijk te maken.

Wanneer is jullie project geslaagd?

‘Wanneer we het gehele project aan de Peruanen kunnen overgeven en men de statuten respecteert oftewel men blijft kinderen zonder geld opereren. Maar nog beter zou zijn, wanneer de Peruaanse overheid daadwerkelijk preventiepolitiek implementeert om geboortedefecten te voorkomen en een bewezen middel is foliumzuur verstrekken aan vrouwen voor de zwangerschap. Echter gezien het gehele politieke verloop, zie ik dat nog generaties niet gebeuren.’

Zijn er nog dingen waaraan wij in Nederland aan bij kunnen dragen?

‘Ja, wat hebben wij nodig? Eigenlijk alleen geld ,oftewel tientjesdonateurs of mensen die actie willen ondernemen. Ook vrijwilligers die Spaans spreken en voor langere tijd bij ons willen komen werken, kunnen wij goed gebruiken. Verpleegkundigen, anesthesiemedewerkers of operatieassistenten zijn van harte welkom!


Wil je meer weten over de operatieprojecten in Peru of interesse om als vrijwilliger te komen werken? Meer informatie vind je op www.pazholandesa.com


Eind 2006 werd aangevangen met de bouw van het ‘Tony Molleapaza Rojas Kinderziekenhuis’ in Arequipa, in het zuiden van Peru en officieel ingebruikgenomen op 19 april 2012.
Dit ziekenhuis richt zich in haar gratis projecten specifiek op kinderen geboren met een defect.
Het kinderziekenhuis is een initiatief van de samenwerkende NGO’s Stichting PAZHolandesa (Nederland) en de Asociación PAZ-Holandesa (Peru). Beide organisaties zijn reeds 15 jaar als samenwerkingspartners actief in de Peruaanse gezondheidszorgsector.

Met het ‘Tony Molleapaza Rojas Kinderziekenhuis’ verschaft PAZ-Holandesa toegang tot uitvoerige zorg en gepaste revalidatie van hoge kwaliteit aan minder valide kinderen.Het ziekenhuis zal zich op termijn tot een volwaardig kinderziekenhuis ontwikkelen waar alle kinderspecialismen worden aangeboden. Er wordt uitgegaan van gelijkwaardigheid. Sociaaleconomische omstandigheden spelen dus geen rol.
Het ‘Tony Molleapaza Rojas’ Kinderziekenhuis streeft ernaar een model te zijn voor stedelijke ziekenhuizen in Peru, dat toegankelijk is voor mensen mét en zonder financiële middelen. PAZ- Holandesa verzorgt bovendien opleidingen op management- en operationeel (medisch) niveau, aan haar eigen personeel, verwante projecten en organisaties.

Het uiteindelijke doel van PAZ-Holandesa is het dichten van de kloof die er bestaat binnen de Peruaanse gezondheidssector en dan in het specifiek voor kinderen (met aangeboren afwijkingen) zonder financiële middelen.

In 2017 hebben is de naam veranderd naar Clinica PAZHolandesa, daar het gebruik van het woord Hospital alleen is voorbehouden aan ziekenhuizen van de Peruaanse overheid.







Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
1 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
De beste zorg leveren. Dat doen we dag in, dag uit, met een grote glimlach.”
blog
Gezond werken op de OK
blog
Onze OK: Haaglanden MC
blog
De persoonlijkheid van de chirurg in kaart gebracht

Martijn Lupke

Martijn Lupke is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst