heet vanaf nu
2020
24
nov
door
Martijn Lupke
1557
1
0

‘Na een dag meelopen op de recovery wist ik het, hier wil ik werken!’

De postoperatieve fase is een belangrijk onderdeel van het zorgproces op de operatieafdeling. In veel ziekenhuizen wordt deze afdeling ‘de recovery’ genoemd, maar kent ook andere benamingen zoals ‘de verkoever’ of ‘de uitslaapkamer.’ Serena Mos vertelt over haar werk als recoveryverpleegkundige in opleiding en hoe ze als verpleegkundige op de Acute Opname Afdeling tot het besluit kwam om deze carrièrestap te maken.

‘Bijna vijf jaar geleden ben ik afgestudeerd als verpleegkundige aan de Hogeschool Rotterdam. Ik wist vrijwel direct dat ik in het ziekenhuis wilde gaan werken. Direct na mijn opleiding heb ik anderhalf gewerkt op de afdeling Neurologie in het Erasmus MC. Ik heb op deze afdeling veel kunnen leren. Na anderhalf jaar wilde ik graag naar een kleinschaliger ziekenhuis en een ziekenhuis dat iets dichterbij huis was. Ik ben vervolgens in juli 2017 begonnen op de Acute Opname Afdeling in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. Dit is een erg leuke en dynamische afdeling om te werken en heb hier de Acute Opname opleiding van vier maanden gevolgd.

Na ruim 2 jaar wilde ik graag verdere stappen zetten. Mijn thuissituatie zorgde ervoor dat ik de keuze om over te stappen gemakkelijk vond. Wel wilde ik heel graag binnen het Reinier de Graaf ziekenhuis blijven werken. Na een dag meelopen op de Recovery wist ik het zeker: als ik niet zou solliciteren zou ik spijt krijgen. Ik was daarom ook heel blij dat ik werd aangenomen. Vanaf 1 januari ben ik begonnen als leerling recovery verpleegkundige.’

Je bent in opleiding tot recoveryverpleegundige. Waarom heb je die keuze gemaakt?
Ik wilde mij graag specialiseren als verpleegkundige. Omdat ik nog jong ben en nog geen kinderen heb, heb ik thuis voldoende tijd om aan een studie te beginnen. Daarnaast was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Via de Acute Opname afdeling kwam ik regelmatig een patiënt halen of brengen op de recovery. Ik vond er altijd een prettige sfeer hangen. Daarnaast heb ik via iemand op de Recovery informatie gevraagd over hoe het werken was op de afdeling. Uiteindelijk na de dag meelopen wist ik het, ik wil hier graag werken.

Wat is een reden dat je gekozen hebt voor het Reinier de Graaf?
Het Reinier de Graaf Gasthuis is dichtbij huis voor mij. Maar dat was niet de belangrijkste reden dat ik in dit ziekenhuis ben gaan werken. Het Reinier de Graaf is een kleiner ziekenhuis dan waar ik eerder werkte. Ik vind dit erg prettig, vooral omdat ik hier ook de verpleegkundigen van andere afdelingen beter ken. Ik voel mij erg thuis in dit ziekenhuis.

Wat zijn je ervaringen tot nu toe als leerling recovery verpleegkundige?
Ik heb het super naar mijn zin op de afdeling. Ik ben in een warm bad terecht gekomen met leuke collega’s, ik voelde mij erg welkom. Uiteraard is het begin op een nieuwe afdeling altijd even spannend. Omdat ik al binnen het ziekenhuis werkte, waren de gezichten niet allemaal nieuw voor mij. Dat maakte de start wel wat gemakkelijker.

De eerste drie maanden heb ik voorgewerkt. Het was de bedoeling dat ik per april zou starten met de opleiding. Wegens corona is dit uitgesteld, maar inmiddels ben ik begonnen. Achteraf was deze langere voorwerkperiode ook wel prettig. Ik volg de opleiding in het Erasmus MC. Alle lessen zijn online en de toetsen doe ik op school. Ik heb de afgelopen negen maanden onwijs veel geleerd op de Recovery. Het leuke is dat ik nu ook steeds meer kan en zelfstandig mag uitvoeren.

Ik heb twee werkbegeleiders die mij gedurende de opleiding ondersteunen. Daarnaast heb ik een aanspreekpunt over de opleiding en een praktijkopleider. Kortom, genoeg collega’s waar ik bij terecht kan. Daarnaast kan ik bij alle andere collega’s uit het team terecht voor vragen. Ook zij begeleiden mij in het leerproces. Het voelt voor mij als een zeer veilig leerklimaat.

Mijn collega’s vinden het belangrijk dat ik uitdaging blijf houden gedurende mijn opleiding. Doordat er veel verschillende soorten operaties zijn en iedere patiënt weer anders is, blijft die uitdaging voor mij.

Hoe ervaar je de combinatie van werken en leren? Sluiten de theorie en praktijk goed op elkaar aan?
Ik vind de combinatie van werken en leren zeer prettig. Ik leer het beste door in de praktijk alles toe te passen. Door de theorie die ik op school krijg, kan ik nu betere verbanden leggen tijdens mijn werkzaamheden. Momenteel ben ik bezig met hartritmes en ECG’s uitlezen. Ik merk nu al tijdens mijn werk dat ik bepaalde ritmes herken op de monitoring.
Als ik heel eerlijk ben, vond ik het aan het begin wel even gek om weer een leerling te zijn, zeker omdat ik al gewend was om als verpleegkundige zelfstandig te werken op een afdeling. Gelukkig was ik er snel aan gewend om de rol van een leerling te hebben.

Wat is tot nu toe je beste of leukste ervaring op de Recovery?
Ik vind het lastig om één situatie te benoemen. Het leukste vind ik dat ik juist handel in situaties waarbij de patiënt mij echt nodig heeft, zoals bij een nabloeding, bij een wond of een flinke tensiedaling waarop ik de juiste medicatie geef. Na zo’n situatie voel ik mij trots dat ik juist gehandeld heb. Voor de patiënt is deze ervaring niet leuk, maar voor mij als leerling juist wel. Zo leer ik hoe ik in zo’n situatie moet handelen.

Wat vind jij lastig in je werkzaamheden?
Het doet iets met me als een patiënt inoperabel is gebleken of dat een operatie niet is verlopen zoals vooraf gepland.

Wat zou je verpleegkundigen adviseren die overwegen om op de Recovery te komen werken?
Loop een dagje mee op de afdeling van het ziekenhuis waar jij graag wilt werken. Op deze manier weet je ook echt hoe het is om op de afdeling te staan. Ik kan alleen maar zeggen dat ik een goede keuze heb gemaakt. Ik ben nog steeds verpleegkundige met veel patiëntencontact. Dit in combinatie met het technische aspect van het werk zorgt ervoor dat ik heel blij ben met deze stap.

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
1 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
De beste zorg leveren. Dat doen we dag in, dag uit, met een grote glimlach.”
blog
Gezond werken op de OK
blog
Onze OK: Haaglanden MC
blog
De persoonlijkheid van de chirurg in kaart gebracht

Martijn Lupke

Martijn Lupke is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst