heet vanaf nu
2020
08
dec
door
Martijn Lupke
2392
3
1

OK van de Maand 'Alexander Monro Ziekenhuis'

De OK van de Maand is dit keer het Alexander Monro Ziekenhuis. Dit ziekenhuis is gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van borstkanker en borstaandoeningen. We nemen jullie mee in wat dit ziekenhuis zo bijzonder maakt.

Wat voor ziekenhuis is het Alexander Monro?

Het Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ) is hét eerste gespecialiseerde ziekenhuis voor het diagnosticeren en behandelen van borstkanker, goedaardige borstaandoeningen, erfelijke aanleg, familiair verhoogd risico, screening en vervolgtrajecten vanuit het bevolkingsonderzoek.
Door de focus en specialisatie van het AMZ zijn de medisch experts uiterst bekwaam in het diagnosticeren en behandelen van borstkanker en borstaandoeningen, inclusief oncoplastische borstreconstructies. Vroege herkenning en diagnose helpen aanzienlijk in de overlevingskansen en dragen bij aan lagere sterfte door borstkanker. Het is bijzonder om te mogen werken met zoveel bevlogen collega’s in een gespecialiseerde setting met een hoge mate van professionaliteit en gastvrijheid. Hier kun je een mooie bijdrage leveren aan de behandeling van borst(kanker) patiënten op maat.

Wat maakt het werken in dit ziekenhuis zo bijzonder?

Het AMZ werkt met een zorgpad dat helemaal op en rondom de patiënt is gericht. Hierdoor kunnen wij patiëntgerichte, veilige en doelmatige zorg verlenen. Bovendien zijn alle logistieke processen beschreven en voor alle medewerkers terug te vinden op ons intranet.

Een goede onderlinge sfeer is in een relatief kleine setting altijd erg belangrijk, hoe zorgen jullie ervoor dat de werksfeer goed blijft?

Het AMZ beschikt over 2 operatiekamers. Het OK-team (ok-assistenten, anesthesiemedewerkers en verkoever verpleegkundigen) bestaat uit ongeveer 18 vaste medewerkers en een kleine groep van ZZP-ers. Deze werken ook regelmatig bij AMZ en zijn volledig geïntegreerd in het team.
In een klein team ben je nog meer op elkaar aangewezen dan in een groot team, ervaar ik. Daarbij is het heel belangrijk om goed met elkaar te communiceren en afspraken te maken en duidelijke feedback te geven om steeds beter te worden als team. Dit doen wij door middel van een ochtendbriefing en debriefing aan het einde van de dag met alle medisch specialisten erbij. Per operatiekamer is wisselend per dag 1 persoon verantwoordelijk voor het efficiënt laten verlopen van het OK-programma, samen met de anesthesioloog. Hierdoor vergroot je de onderlinge betrokken- en verantwoordelijkheid.

Omdat de OK ook afhankelijk is van de samenwerking met de radiologie en de nucleaire afdeling is het heel prettig om op de hoogte te zijn van de werkzaamheden op die afdelingen. Iedereen loopt in het begin een dagdeel mee met de andere disciplines, om zo een compleet beeld te krijgen van het gehele zorgproces. Dit draagt ook bij aan het wederzijdse begrip voor elkaars werkzaamheden.

Hoe zorgen jullie voor bij – en nascholing van het OK personeel?

Om te zorgen dat de zorgprofessionals ‘up-to-date’ blijven, werken we met e-learnings. Elke afdeling heeft zijn eigen modules. Jaarlijks worden ook de voorbehouden handelingen gecheckt en de bevoegdheid om met medische apparaten te kunnen werken. Onze eigen artsen geven regelmatig klinische lessen over verschillende onderwerpen voor de OK-medewerkers. Zo blijft iedereen op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en dat maakt de samenwerking nog professioneler.

We kunnen met recht trots zijn op het OK-team van het AMZ. Het bevlogen team levert hoogwaardige zorg in een gespecialiseerde omgeving.



Dit artikel verschijnt deze maand ook in de OK Visie Krant

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
3 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Van huishoudelijke hulp naar onmisbare kracht op de OK!
nieuws
Meer actie nodig tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg
nieuws
Toename van agressie in de zorg: maatregelen ter bescherming van zorgpersoneel
nieuws
Artsen hebben vaker rijke ouders – hoe zit het bij verpleegkundigen?

Martijn Lupke

Martijn Lupke is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
1 reactie
2020
17
dec
Dick Zeeman

Ik mag hopen dat de foto's in het pre-Coronatijdperk zijn gemaakt, want van 1,5 meter is hier echt geen sprake. En de noodzaak hiervan af te wijken zie ik ook niet. Al met al geeft dit niet zo'n goed beeld. Jammer,.

reageer >