heet vanaf nu
2021
14
jun
door
Ingrid Hummel
2938
4
0

OK van de maand: Curaçao Medical Center

Deze maand een OK met een tropisch tintje: De OK van het Curaçao Medical Center. Het CMC is een (top) klinisch regionaal ziekenhuis en het grootste binnen het Carabisch deel van het Koninkrijk. Ze beschikken over 7 operatiekamers en 2 poliklinische OK’s, waar ze alle specialismen doen. Er wordt gebruik gemaakt van geavanceerde apparatuur, zoals Brainlab navigatie en moderne lasertechnieken. Jurella Francisco-Lomp is operatieassistente en is na haar diplomering in 2005 in het St. Elizabeth Ziekenhuis begonnen. Ze houdt zich bezig met de JCI accredidatie en is namens de vakbond CBV een van de shopstewards die in de CAO-onderhandeling commissies mee doen.

Bestaat er in Curaçao eigenlijk een opleiding voor operatieassistent en anesthesiemedewerker?

Ja, voor operatieassistenten wel. Op Curaçao kun je na je havo/ vwo diploma of algemeen verpleegkundig diploma doorstromen bij I.F.E. (Instituto pa Formashon den Enfermeria) voor de driejarige opleiding tot operatieassistent. Als je algemeen verpleegkundige bent, krijg je zes maanden dispensatie en doe je de opleiding in tweeëneenhalf jaar.
Gedurende de opleiding krijg je vakken zoals anatomie en fysiologie, medisch terminologie, pre-, per en postoperatieve technieken van alle specialismen, anesthesiologie en instrumentenleer. Je loopt stage op chirurgische verpleegafdelingen, de SEH, de CSA en de Recovery.
Voor de opleiding tot anesthesiemedewerker moeten wij nog steeds naar Nederland. Van 2001 tot en met 2004 is er een samenwerking geweest tussen het St. Elisabeth ziekenhuis (de voorloper van het CMC) en Hogeschool Leiden voor de opleiding tot anesthesiemedewerker, maar dit is nu helaas niet meer.



Werken jullie met veel verschillende nationaliteiten op de OK?

Op de operatiekamer tref je collega’s aan van verschillende afkomst; Colombiaans, Surinaams, Belgisch, Haïtiaans, Argentijns, Nederlanders, Arabieren en Nederlands/Antilliaans. Vele van hen zijn hier opgegroeid en zijn helemaal ingeburgerd, anderen krijgen bij aankomst zo’n warm ontvangst dat ze na een tijdje helemaal ingeburgerd zijn. Ze passen zich aan, wij leren allemaal van elkaar. Op het OK-complex spreken wij dagelijks verschillende talen: Papiaments, Nederlands, Spaans en Engels, een echte multiculturele samenwerking dus. Het leukste is dat zij proberen om de Papiaments te leren, al is het een beetje en dat is prettig voor ons, maar vooral voor de patiënten!

Zijn er bepaalde ingrepen die jullie veel doen en wellicht ook specifiek zijn voor het Caribisch gebied?

Bij de gynaecologie doen wij veel myomectomiën of uterus extirpaties door myomatosus, dat is iets dat kenmerkend is voor de negroïde ras. Wij doen ook veel totale knie protheses, vaatoperaties zoals shunt aanleggen of embolectomiën, mammachirurgie, schildklieroperaties, amputaties en laparoscopische radicale prostatectomiën, maar of dat nou specifiek Caribisch gerelateerd is?

Hoe zit jullie dienstensysteem in elkaar?

Wij kennen op de OK vier verschillende diensten: de VD ( vroege dienst of wel dagdienst) die is van 7.00 uur tot 15.30 uur. De LD ( late dienst) begint om 11.00 uur en helpen met het aflossen in de middag en nemen over van de dagdienst, na 15.00 uur om OK programma’s af te ronden en eventuele spoedjes af te maken. Na 19.00 uur heb je dan de LW (late wacht), het “spoed team”, dat bestaat uit drie operatieassistenten en een anesthesiemedewerker. Onze late wacht (LW) is, net zoals onze andere diensten, een weekdienst; je hebt dan dienst van vrijdag 19 uur vrijdag tot de volgende week vrijdag om 7.00 uur. Verder hebben wij ook het stand-by-dienstteam, die overdag werken en vervolgens na 19.00 uur een week lang stand-by is, voor als bijvoorbeeld een tweede spoedkamer nodig is.

De ingrepen in de late wacht zijn onvoorspelbaar, we krijgen van alles in de wacht: van een sectio, appendectomie, nefrostomie tot een trepanatie of aneurysma. Up-to-date blijven in je vak is dus enorm belangrijk!



Jurella:Wij proberen iedere dag net als de leus van CMC : Sirb ku Amor ( Met liefde dienen) ons werk te verrichten!

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
4 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
De beste zorg leveren. Dat doen we dag in, dag uit, met een grote glimlach.”
blog
Gezond werken op de OK
blog
Onze OK: Haaglanden MC
blog
De persoonlijkheid van de chirurg in kaart gebracht

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst