heet vanaf nu
2022
28
jun
door
Martijn Lupke
1599
2
0

OK van de maand: Flevoziekenhuis

Wat maakt het werken op de OK ‘in de polder’ nou zo leuk? Esmee, Leander en Marie Claire, operatieassistenten, Rosalie, recoveryverpleegkundige, en Annieke, anesthesiemedewerker, vertellen het graag! Ze werken in het Flevoziekenhuis, het grootste ziekenhuis in de provincie Flevoland. De operatieafdeling telt negen kamers en het team bestaat uit zestig operatieassistenten, vijfentwintig anesthesiemedewerkers en achttien recoveryverpleegkundigen.

Wat voor cijfer geven jullie de sfeer op jullie afdeling?
Een acht. De sfeer op een operatiekamer is natuurlijk altijd afhankelijk van wat we doen. Maar buiten de serieuze zaken om proberen we zo veel mogelijk plezier met elkaar te beleven. Iedereen doet altijd zijn best om de sfeer zo goed mogelijk te houden, met hier en daar een grapje en een grolletje. We merken dat door onze goede sfeer de patiënten fijn terugkijken op hun verblijf en meestal tevreden de operatiekamer verlaten.

Waar zijn jullie het meest trots op?
Dat we er als compleet team voor kunnen zorgen dat de patiënten met een fijn gevoel komen en weer gaan.

En wat verdient op de afdeling nog wel wat aandacht?
Net zoals veel ziekenhuizen met ons hebben wij te maken met personeelstekorten en een hoog ziekteverzuim. Een aantal jaar geleden hebben wij ervoor gekozen om een groter aantal operatieassistenten en anesthesiemedewerkers op te leiden, en ook meer leerlingen vanuit deze regio aan te nemen. We zien dat mensen na hun opleiding dan sneller genegen zijn om in het Flevoziekenhuis te blijven werken.

Hoe is de samenwerking met de medisch specialisten?
De hiërarchie is allang niet meer zoals vroeger. We voelen ons een hecht team en alles is bespreekbaar. We zijn ervan overtuigd dat deze samenwerking de kwaliteit van zorg die wij leveren alleen maar ten goede komt!

En de samenwerking tussen de anesthesie, de recovery en de chirurgie?
Ook prima! Onze werkprocessen lopen natuurlijk in elkaar over en we hechten dan ook veel waarde aan een goede samenwerking. Met een lolletje op zijn tijd natuurlijk!

Wat is uniek voor jullie afdeling?
Door ons hele OK-complex zijn levensgrote muurposters geplaatst van ons mooie Almere. Op de witte muren prijken nu de stadsdelen en natuurgebieden van Almere. Op een groot scherm in de operatiekamers worden ook live beelden uitgezonden. Vanaf de camera op het dak van het ziekenhuis zien wij live het Weerwater, het meer in Almere-Stad. Zo halen wij een beetje buiten naar binnen.

Hoe houden jullie jullie kennis op peil?
Via het leermanagementsysteem wordt je handelingsprofiel bijgehouden, dit houdt in de voor elk specialisme specifieke handelingen en bediening van de apparatuur. Je krijgt een melding wanneer er handelingen verlopen, en in dat geval word je weer bijgeschoold door een specialismedeskundige. Ook worden er jaarlijks BLS- en ALS-trainingen georganiseerd. Zo hebben wij tijdens de anesthesiologendagen een heel programma samengesteld waarin onder ander bijscholing en trainingen aan bod kwamen, en wordt er een eerste aanzet gemaakt voor het volgen van klinische lessen binnen werktijd.

Zijn jullie ook al groen bezig op de OK?
Ja zeker! We hebben een Green Team samengesteld en maken hiermee goede slagen. Half januari zijn we begonnen om vier soorten plastic te scheiden. Ook zetten we de warmtekasten ’s avonds uit, scheiden we papier, worden de infuuszakken vermalen en gerecycled, plakken we geen pleisters meer bij het specialisme gynaecologie en vervangen we alle losse papieren door herschrijfbare of digitale opties, en we zijn bezig om gerecyclede OK pakken te krijgen.

Hoe zorgen jullie voor de hoognodige ontspanning tussen de bedrijven door?
We zijn er door de jaren heen wel achter gekomen dat we van eten houden. Zo trakteren er elke maand wel een paar jarigen op wat lekkers. Ook organiseren we met Pasen, Kerstmis en Nieuwjaar hele buffetten met door collega’s zelfgemaakte hapjes. We hebben de feestjes wel gemist in de coronatijd, maar nu staan er weer leuke dingen op de planning!

Gebeuren er nog bijzondere dingen op jullie afdeling?
Zeker wel! De liefde hangt in de lucht hier op de OK. Door de jaren heen zijn er al heel wat stelletjes ontstaan binnen de deuren van onze operatiekamers. Sommigen hebben elkaar ontmoet op de werkvloer en anderen haalden hun partner naar het Flevoziekenhuis. Ook hebben we leuke familiebanden zoals moeder-dochter, vader-dochter en broer-zus. Een grote familie dus?


Wil jij ook een keer 'OK van de maand' worden met jouw afdeling? Stuur je aanmelding naar redactie@okvisie.nl

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
2 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Van operatieassistent tot wandelcoach
blog
De recovery-verpleegkundige
blog
Onze koffiekamer: Jeroen Bosch Ziekenhuis
blog
Buitenlandse collega’s op de OK

Martijn Lupke

Martijn Lupke (1975) is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst