heet vanaf nu
2021
19
feb
door
Ingrid Hummel
493
4
0

OK van de maand – Ikazia ziekenhuis

Interkerkelijk actie ziekenhuis in aanbouw, dat is de afkorting van het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. Een afkorting die zijn naam nog steeds eer aan doet, want momenteel wordt de 6 ok’s tellende afdeling gerenoveerd en komen er twee nieuwe operatiekamers bij. Nard, teamleider OK, Sonja, kwaliteitsmedewerker, Ingrid, sedationiste en Jolanda, voorraadbeheerder, vertellen trots over hun afdeling.

Wat is de invloed van COVID-19 op jullie afdeling?

Uiteraard heeft covid-19 ook zijn invloed op de OK. Doordat reguliere zorg afgeschaald moet worden ten behoeve van covid zorg, hebben we sinds maart veel te maken gehad met reducties van onze OK-programma’s. Ondanks de grote animo van de OK-medewerkers om andere afdelingen te ondersteunen, zorgt de aard van de werkzaamheden er vaak voor dat wij niet de hulp kunnen leveren die gezocht wordt. Denk hierbij aan structurele verpleegkundige werkzaamheden. Waar mogelijk bieden wij uiteraard wel hulp. Op de IC, SEH en verpleegafdelingen wordt dan een OK-medewerker aan een verpleegkundige gekoppeld. Om toch binding met het eigen team te behouden wordt dit zoveel mogelijk verdeeld en gerouleerd.

Ervaren jullie momenteel personeelstekorten?

Helaas wel. Dit tekort wordt gelukkig opgevangen door goede detacheerders, echter zijn zij altijd voor slechts bepaalde tijd beschikbaar waarna ze naar de volgende opdracht gaan. Er wordt hard gewerkt en nagedacht over hoe we meer collega’s in vaste dienst kunnen krijgen. Eén weg is opleiden. Zo hebben we in ons team momenteel zeven leerlingen van de chirurgie, vier van de anesthesie en een van de verkoever rondlopen. De andere manier is de werving van gediplomeerde collega’s. In deze tijd merken we dat men niet snel durft over te stappen naar andere ziekenhuizen. Wij staan dan ook altijd open voor geïnteresseerden om een dagje mee te lopen op onze afdeling en zo de sfeer te kunnen proeven.

Hoe zou je de sfeer bij jullie omschrijven?

Ingrid: ‘Het is een ziekenhuis waar het personeel echt betrokken bij en begaan is met de patiënten. We hebben een zeer gemêleerde patiëntenpopulatie waar altijd een praatje, op zijn Rotterdams of elke andere taal, mee te houden is. Soms is de vertaalapp een noodzakelijk accessoire op een werkdag maar dat maakt de communicatie vaak het een leuke uitdaging.
Ik heb met 4 andere collega’s onze eigen sedatiewinkel. Ik vind de zelfstandigheid die ik in het Ikazia krijg op sedatiegebied enorm fijn, leuk en leerzaam. Met de aanstaande verbouwing van het OK-Complex komen er 2 OK’s bij en ook onze eigen sedatie-unit. Wij zijn klaar om te groeien!’
Ook Evelien, terreindeskundige van de long-en vaatchirurgie, vindt de sfeer erg prettig. ‘We doen hier veel verschillende ingrepen, en we hebben een onwijs leuk team dat erg betrokken is bij elkaar.’

Werken jullie samen met ziekenhuizen in de regio?

‘Jazeker.’ Sonja van den Berg is anesthesiemedewerker en ook kwaliteitsmedewerker. Het ziekenhuis geeft haar ook de gelegenheid om dit werk op alle operatiekamers in Rotterdam te doen als voorzitter van het OK-netwerk. ‘Daar werken wij samen om de kwaliteit van zorg te verbeteren en van elkaar te leren door samen te werken en te auditen. Momenteel zijn we bezig met handhygiëne, scholing van gediplomeerde medewerkers en het verbeteren van de medicatie veiligheid. Samen sta je sterker.’

Jullie werken met een voorraadbeheerder OK-medewerker. Wat houdt deze functie in?

Jolanda werkt hier als voorraadbeheerder en zorgt ervoor, zoals het woord al zegt, dat de voorraad op peil is en er geen overbodige voorraad ligt. ‘De FIFO ( first in first out) speelt hier dan ook een grote rol in; er wordt weinig tot bijna niets weggegooid. Het is een geheel nieuwe functie bij ons in het ziekenhuis en ik vind het een hele leuke en afwisselende baan is, mede door het vele contact met de verschillende afdelingen in het ziekenhuis.’Dit interview verscheen eerder in de OK Visie Krant van februari. Lees hier de volledige OK Visie Krant. 

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
4 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

nieuws
Rijnmondse ziekenhuizen gaan samen OK-personeel opleiden
nieuws
CU en D66 bezorgen motie hoger loon zorg-medewerkers meerderheid in Kamer
blog
Dé anesthesioloog | Arvic den Dulk
blog
‘Ik doe gewone dingen graag ongewoon goed!’

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >