heet vanaf nu
2020
09
apr
door
Ingrid Hummel
1814
5
0

OK van de maand: Maasziekenhuis Pantein

John Weerepas (56) is anesthesieassistent. Hij zit twintig jaar in het vak; sinds 2018 werkt hij op de OK van het Maasziekenhuis in Boxmeer. Daar werkt hij regelmatig samen met Karen Cornelissen (30), operatieassistente, die haar driejarige opleiding in het Maasziekenhuis volgde en er sindsdien al weer vier jaar in dienst is. Ze zijn het er samen roerend over eens: de vijf OK’s van het Maasziekenhuis zijn - voor wie er werkt natuurlijk - ‘THE place to be’.

Wat ervaren jullie als voor- en nadelen van het werken in een kleiner, algemeen ziekenhuis?

John: ‘Door de samenwerking van ons Maasziekenhuis met het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek hebben wij hier eigenlijk zowel de voordelen van een algemeen als van een
gespecialiseerd ziekenhuis. Wij doen alle basisspecialismen, maar daarnaast verrichten we in Boxmeer ook KNO en darmoperaties. En we werken hier intensief samen met het kinderorthopedie-team van de Maartenskliniek. We zijn volop in ontwikkeling; dat zorgt voor variatie en een heel gezond toekomstperspectief’.

Karen: ‘Je bent hier geen nummer, maar een persoon. Je mag zijn wie je bent, als je je vak maar verstaat. We werken in een kleine setting waardoor ik mijn collega’s goed ken. In zo’n open cultuur is het belangrijk dat je het goed met elkaar kunt vinden. Daar zorgen we samen voor’.

Kun je nog iets meer vertellen over de samenwerking met Radboudumc en de Sint Maartenskliniek?

Karen: ‘Die samenwerking geeft meerwaarde en ontwikkelingsperspectief aan ons ziekenhuis, maar ook aan ons als individuele medewerkers. De Sint Maartenskliniek opereert hier bijvoorbeeld veel scoliose patiënten. Zo’n operatie duurt 4 tot 6 uur; heel uitdagend. Het resultaat is dan een kind met een rechte rug; een verandering voor het leven. Heel speciaal dat je daar een bijdrage aan kunt leveren’.

Merken jullie iets van personeelstekorten?

Karen: ‘We zijn redelijk op formatie. En als we krap zitten, kunnen we meestal een beroep doen op de mensen van de dagleiding. Dat zijn collega’s die het coördinerende achtergrondwerk voor hun rekening nemen, zoals de dagindeling en de spoedjes. Maar ze zijn volledig gediplomeerd, dus als het druk is op de OK, kunnen zij bijspringen als een soort ‘vliegende keep’.

John: ‘De samenwerking met Raboudumc en Sint Maartenskliniek zorgt wat dat betreft ook voor lucht. De Sint Maartenskliniek heeft hier elke dag één tot twee OK’s ter beschikking en komt met eigen orthopeden en ook standaard één operatieassistent per OK. Dat leidt tot veel tevredenheid over en weer. Ik zie bijvoorbeeld dat de orthopeden hier genieten van de snelheid en de korte lijntjes’.

Hoe verloopt de samenwerking tussen OK en Centrale Sterilisatie Afdeling?

John: ‘De CSA zit een verdieping hoger; schone en vuile instrumenten gaan via separate liften op en neer. Voor zover ik het kan beoordelen, zorgen de collega’s met veel plezier voor onze ‘boodschappen’ en dus voor een goed lopend bedrijf. Ze voelen zich blijkbaar ook goed betrokken, afgaand op hun aanwezigheid bij de wat meer informele bijeenkomsten’.

Hoe worden de bij- en nascholingen bij jullie georganiseerd?

Karen: ‘Er is veel vrijheid om individueel je kennis op peil te houden. Maar er zijn ook gezamenlijke activiteiten waarbij de specialisten betrokken zijn. Dit jaar start bijvoorbeeld de training crew resource management: communiceren met terugkoppeling. Dat vergroot de efficiency en verkleint de kans op paniek en stress-situaties. Daar doet in principe iedereen aan mee’.

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
5 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Van huishoudelijke hulp naar onmisbare kracht op de OK!
nieuws
Meer actie nodig tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg
nieuws
Toename van agressie in de zorg: maatregelen ter bescherming van zorgpersoneel
nieuws
Artsen hebben vaker rijke ouders – hoe zit het bij verpleegkundigen?

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst