heet vanaf nu
2019
11
dec
door
Martijn Lupke
1810
0
0

OK van de maand: Rijnstate Arnhem

Mike Lehnkering is anesthesiemedewerker in het Rijnstate, een topklinisch ziekenhuis in de regio Arnhem. Het is het ziekenhuis waar hij al zijn hele leven lang aan verbonden is. Geboren in ziekenhuis Zevenaar en ook de opleiding tot verpleegkundige heeft hij gevolgd in Zevenaar. Nadat hij tijdens zijn opleiding had meegekeken op de operatiekamers, sprak het technische aspect gecombineerd met persoonlijk contact hem erg aan. Na een aantal jaar als verpleegkundige gewerkt te hebben, een vacature was voor de opleiding tot anesthesiemedewerker, heeft hij gelijk gesolliciteerd.

Het operatiekamercomplex van het Rijnstate, hoe ziet dat eruit?

In Rijnstate Arnhem wordt er momenteel hard gewerkt om het operatiekamercomplex te verbouwen. Er worden zestien operatiekamers gebouwd van 50m2. Dit is 16m2 meer dan de huidige operatiekamers. Dat worden veertien algemene operatiekamers en twee hybride operatiekamers. De operatiekamers worden gefaseerd gebouwd, zodat onze dagelijkse werkzaamheden niet in het gedrang komen.
Rijnstate heeft naast de locatie in Arnhem ook nog een operatiekamercomplex in Zevenaar met vier operatiekamers en in Velp met drie operatiekamers. Het operatiekamercomplex in Velp ligt helemaal inpandig. Daglicht vang je daar op in de koffiekamer. In Zevenaar hebben de operatiekamers en verkoeverkamer mooie grote ramen. Vanaf de zesde etage kijk je prachtig uit over het achterland het Montferland en de Posbank. In Arnhem hebben we geen direct daglicht. Omdat de operatiekamers tussen de schone en vuile gang worden ingebouwd. Maar door de ramen kun je wel indirect naar buiten kijken.


Rouleren jullie ook tussen de verschillende vestigingen?

Binnen Rijnstate is de mogelijkheid om te rouleren tussen de diverse locatie. Zelf werk ik hoofdzakelijk op de operatiekamers in Arnhem en Zevenaar. Zo combineer ik hoog complexe zorg in Arnhem met laag complexe zorg in Zevenaar. De afwisseling tussen het werken op meerdere locaties houd voor mij het werken leuk en zorgt voor een goede balans in het werk.

Zijn alle specialismen bij jullie op de OK vertegenwoordigd?

We opereren bijna alle specialismen, alleen hartchirurgische en neurochirurgische ingrepen doen we niet. Rijnstate is één van de grootste bariatrische klinieken in Nederland. Dit betekent dat wij meer dan 1250 maagverkleinende operaties per jaar doen. Daarnaast hebben we onder andere expertise op het gebied van behandeling van hart- en vaatziekten en behandeling van borst-, long-, darm- en bloedkanker. Voor de behandeling van vaatziekten hebben we een moderne hybride operatiekamer. Ook zijn er op het operatiekamercomplex twee Da Vinci operatierobots.

Werken jullie ook met aandachtsgebieden bij jullie op de afdeling?

Jazeker, zelf heb ik veiligheid als aandachtsgebied. Ik geef samen met een aantal van mijn collega’s reanimatietrainingen, zowel de basic als de advanced life support-trainingen. Iedere anesthesioloog, anesthesiemedewerker en verkoeververpleegkundige volgt eens per jaar een reanimatietraining. Dit is een protocoltraining aan de hand van casuïstiek. Daarnaast volgt iedere medewerker eens per jaar een Crew Resource Management-training, bij ons beter bekend als simulatietraining. Samen met de collega’s van Bedrijfsveiligheid en Continuïteit verzorg ik de trainingen bedrijfshulpverlening. Twee keer per jaar verzorgen we op de afdeling een scholingsdag. Brand en ontruiming is hierbij een vast en verplicht onderdeel. Daarnaast komen er op deze dag nog andere trainingen aan bod.
Binnen de anesthesie zijn er collega’s die zich richten op kinderanesthesie of zich bezighouden met de medicatie op de afdeling. Ook is er de mogelijkheid om door te groeien als sedatie praktijk specialist en wordt er (as we speak) gestart met de inzet van anesthesiemedewerkers op de Pre-operatieve Screening.

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
0 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
De beste zorg leveren. Dat doen we dag in, dag uit, met een grote glimlach.”
blog
Gezond werken op de OK
blog
Onze OK: Haaglanden MC
blog
De persoonlijkheid van de chirurg in kaart gebracht

Martijn Lupke

Martijn Lupke is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst