heet vanaf nu
2020
17
feb
door
Ingrid Hummel
1816
6
0

OK van de maand: Sint Maartenskliniek

Kirsty Konings (46) is operatieassistente Chirurgie. Ze werkt inmiddels 12 jaar in de Sint Maartenskliniek op de locatie Nijmegen bij de orthopedische chirurgie. Als werkgroeplid was ze betrokken bij de realisatie van het nieuwe OK-complex dat de Sint Maartenskliniek eind vorig jaar in gebruik nam. “Het is een prachtig complex geworden met veel daglicht en stille, ruime OK’s.”

Kun je een uitleg geven wat voor kliniek de Sint Maartenskliniek is?

De Sint Maartenskliniek is als enige ziekenhuis in Nederland gespecialiseerd in houding en beweging. We richten ons op behandeling van alle orthopedische aandoeningen, reumatische ziekten, revalidatie na ziekte of een ongeval, pijnbehandeling en kinderzorg. Op veel van deze gebieden zijn we toonaangevend in Nederland en Europa. Zowel het orthopediecentrum als het reumacentrum is het grootste van Nederland. Voor orthopedie hebben we in belangrijke mate een derdelijns functie; we behandelen veel complexe aandoeningen.

Onlangs is jullie nieuwe OK-complex geopend, naar eigen zeggen het modernste OK-complex van de wereld. Kun je een voorbeeld geven van een van de innovaties op de OK?

De kans op infecties bij een orthopedische operatie is reëel. Door een combinatie van innovaties proberen wij dat risico te verkleinen. Denk aan een luchtbehandelingssysteem (Opragon) dat in de héle OK en in de opdekruimte zorgt voor dezelfde luchtkwaliteit. Onder het plenum staan, paste nooit door de grote hoeveelheid sets en tafels die je bij de orthopedie nodig hebt. We gingen dan met de operatietafel schuiven om het wel mogelijk te maken… Verder heeft de Sint Maartenskliniek als eerste ziekenhuis ter wereld naadloze wanden die stof, bacteriën en schimmels afstoten. Alle zeven OK’s hebben bovendien drie enorme beeldschermen, die naadloos zijn verwerkt in de wand. Dankzij deze schermen heeft het hele OK-team altijd duidelijk zicht op de beelden die noodzakelijk zijn, zoals de röntgendoorlichting, de patiëntgegevens in HIX, of het scopiebeeld.

Waarom is het fijner om in deze nieuwe OK’s te werken?

Alles is nieuw en hypermodern. Het complex is prachtig met veel daglicht en ruimte. In de OK’s zit ook een raam voor de verbinding met buiten. We worden allemaal heel blij van dat daglicht tijdens het werk én het uitzicht op de bosrijke omgeving van het ziekenhuis. Ook verandert de kleur van de OK-verlichting mee met het daglicht. Fijn voor ons bioritme. En we kunnen ook kiezen voor bijvoorbeeld groen of blauw licht. Voor sommige ingrepen, zoals arthroscopische operaties, kan dat handig zijn vanwege het contrast.

Werken de operatieassistenten binnen de kliniek allround of zijn er nog subspecialisaties binnen de orthopedie?

De Sint Maartenskliniek heeft specifieke units voor de voet, de bovenste extremiteiten, de heup, de knie, de spine en kinderen. Het streven is om allround te zijn. Door het grote aantal subspecialisaties en de complexe ingrepen – die specifieke kennis vragen – lukt dat niet altijd. Daarnaast ondersteunen sommige operatieassistenten bij het plaatsen van een neuromodulator voor patiënten van ons Pijnbehandelcentrum.

Hebben jullie ook diensten in de Maartenskliniek of werken jullie alleen dagdiensten?

We draaien ook bereikbaarheidsdiensten. Doordeweeks verzorg je dan de eventuele uitloop van een programma en de aangemelde spoedingrepen. We bekijken wel heel nauwkeurig wat echte spoed is en wat tot morgen kan wachten. In het weekend opereren we wat er dan aangemeld wordt. Maar natuurlijk valt dit in het niet bij een ziekenhuis dat alle specialismen doet.



Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
6 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
De beste zorg leveren. Dat doen we dag in, dag uit, met een grote glimlach.”
blog
Gezond werken op de OK
blog
Onze OK: Haaglanden MC
blog
De persoonlijkheid van de chirurg in kaart gebracht

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst