heet vanaf nu
2021
17
mrt
door
Ingrid Hummel
2131
6
0

Onze OK: Catharina Ziekenhuis

Kim van Straten, allround anesthesiemedewerker, werkt sinds twee jaar in het Catharina Ziekenhuis. Haar collega's Tugce Akin en Kim van den Boomen zijn werkzaam als operatieassistent. Tugce is gespecialiseerd in robotchirurgie, cardiochirurgie en grote oncologische operaties. Kim is allround en staat daarnaast ook bij grote oncologische operaties. Ze vertellen graag waarom zij zo graag werken in ‘hun Cathrien’, een operatieafdeling vol Brabantse gezelligheid!

Het Catharina Ziekenhuis is een topklinisch ziekenhuis, wat houdt dat in?

In ons ziekenhuis doen we veel grote ingrepen die meestal alleen plaatsvinden in de academische ziekenhuizen. Denk bijvoorbeeld aan grote gynaecologische debulking ok’s, whipple ok’s, oesophagus resecties, HIPEC en IORT operaties. Ook voeren we cardio-thoracale operaties uit en operaties aan de grote vaten. We werken door al deze specialisaties met veel specialismen samen.
Ook zijn wij een opleidingsziekenhuis waardoor we onszelf blijven uitdagen in het opleiden van nieuw gekwalificeerd personeel.

Wat vinden jullie de leukste ingreep om te doen en waarom?

De leukste ingrepen vinden wij zowel voor de anesthesie als chirurgie de grote chirurgische ingrepen. Juist bij deze ingrepen moet je flexibel zijn en kunnen anticiperen op eventuele problemen die kunnen ontstaan. Flexibel zijn, ook gedurende een operatie en kunnen anticiperen is wat ons vak leuk maakt. In de dienst bijvoorbeeld, handelen naar bevinden en niet precies weten wat je te wachten staat zorgt voor uitdaging.

Jullie hebben ook een Instagramaccount @lifebehindblue, wat delen jullie daar zoal?

We proberen een leuke mix te maken tussen informatieve posts en grappige, leuke posts. We proberen ‘’buitenstaanders’’ te informeren over wat we zoal doen op een dag op de OK. Mensen die wel een zorg-achtergrond hebben willen we graag laten zien hoe leuk het is om in ‘ons Cathrien’ te werken.

Werken jullie met dedicated teams op de OK?

Wij werken met een dedicated cardioteam van operatieassistenten op onze OK. Je kan als operatieassistent kiezen om fulltime bij de cardio te staan of dit te combineren met de rest van de OK’s. Dit wordt ook wel de flexibele schil genoemd, je bent dan ingewerkt op de cardiothoracale ingrepen maar doet hiernaast ook nog andere specialismen. Als anesthesiemedewerker ben je op elk specialisme ingewerkt, voor de anesthesie zijn er dus geen dedicated teams.

Hoe ervaren jullie de tweede coronagolf?

In de eerste golf werden de OK’s al vrij snel fors afgeschaald. Dat is in de tweede golf wel anders geregeld, nu wordt er per dag gekeken wat de capaciteit is van de intensive care en de verpleegafdelingen. In de eerste golf werden veel collega’s door het hele huis ingezet om te helpen, nu zie je dat de collega’s vooral op de IC en de cohort afdelingen worden ingezet.


Hoe vinden jullie het om ingezet te worden op de andere afdelingen tijdens deze crisis?

Het is hartstikke fijn om een steentje bij te kunnen dragen op de andere afdelingen en dat we elkaar kunnen helpen in deze bizarre tijden. We voelen ons enorm gewaardeerd vanuit de andere afdelingen, maar ook vanuit onze eigen collega’s die op de OK zijn gebleven.

Hoe zouden jullie de sfeer op de afdeling beschrijven?

De sfeer op onze afdeling is erg goed, Brabantse gezelligheid natuurlijk! We werken met een team waarin jong en oud goed samenwerkt. Ook de samenwerking tussen de chirurgie, anesthesie en recovery verloopt heel goed en we helpen elkaar waar nodig is. Dit vinden wij echt een heel groot pluspunt van ons ziekenhuis en dat maakt het zo leuk om hier te werken!


Er zijn verschillende wegen die tot het beroep operatieassistent en anesthesiemedewerker leiden. Waar worden jullie studenten opgeleid?

We hebben studenten van de opleiding HBO-vt vanuit Fontys Hogeschool in Eindhoven en studenten van de inservice-opleiding. De inservice studenten komen vanuit het UMC Utrecht en de Fontys.

Hoe zien jullie diensten eruit?

Wij werken overdag van 7.45 uur tot 17.15 uur. Dit is een werkdag van negen uur en we zijn daardoor één dag in de week vrij. Als je bij ons fulltime werkt, heb je een contract van 36 uur per week. We draaien bereikbare diensten, deze lopen in het weekend van 11.30 uur tot 23.30uur en van 23.30 uur tot 11.30 uur.. Doordeweeks draaien wij de nacht voordat we een avonddienst hebben ook een bereikbare dienst. Helaas schenden we met deze diensten de CAO, waardoor er gekeken wordt naar een nieuw dienstrooster. De ingrepen die we het meest doen in een dienst zijn de sectio, CABG, kop-hals prothese en een EVAR- procedure. De drukte in een dienst verschilt enorm, meestal is het wel aan de drukke kant.

Wat vinden jullie de voor-en nadelen van jullie vak?

Een voordeel van het vak operatieassistent en anesthesiemedewerker, is dat geen één dag hetzelfde is. Wij werken hier vier dagen van negen uur, dus je hebt altijd één dag in de week vrij, wat natuurlijk heel fijn is. We werken hier met een groot en divers team, zodat we allemaal van elkaar kunnen leren. Een nadeel van het werk operatieassistent is dat we erg afgezonderd van de buitenwereld werken, het zou leuk zijn om af en toe onder het werk naar buiten te kunnen gaan.

Hoe zien jullie de toekomst van het beroep van operatieassistent en anesthesiemedewerker?

Wij denken dat ons vak in de toekomst nog meer gespecialiseerd en technischer gaat worden. Dat zie je de afgelopen jaren al steeds meer op de operatiekamers. We denken wel dat het een beroep is wat altijd aanwezig zal blijven.

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
6 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Tijdelijk wisselen van werkplek bindt OK-medewerkers
blog
Onze OK: meekijken met Ansje en Elske van het LUMC
nieuws
OK-personeel Spaarne Gasthuis legt werk stil
nieuws
Zelfstandige kliniek Equipe en Catharina Ziekenhuis pakken tekort OK-personeel op

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst