Onze OK: Haaglanden Medisch Centrum
Haaglanden Medisch Centrum (HMC) is hét topklinische stadsziekenhuis voor de Haagse regio, met een compleet zorgaanbod. Naast een poliklinische locatie in Wassenaar biedt HMC klinische en poliklinische zorg op drie ziekenhuislocaties: HMC Antoniushove, HMC Bronovo en HMC Westeinde. Er zijn negen OK’s op locatie HMC Westeinde waarvan er 2 spiksplinternieuw zijn: de hybride OK ende Body Angio kamer. Locatie HMC Antoniushove en locatie HMC Bronovo hebben beide zes OK’s.
Arend, Serge en Yvonne zijn de zorgmanagers van de Recovery, OK, Sedatie en Acute Pijn Service en geven ons een inkijkje in hun OK.
Wat maakt het werken in het HMC zo leuk?
Yvonne: HMC is een zeer veelzijdig ziekenhuis. Doordat we de meest uiteenlopende operaties uitvoeren, is het werk zeer uitdagend. De sfeer is ontspannen en de teams werken samen als een geoliede machine. Er is een fijne samenwerking tussen de verschillende disciplines, zeker ook tussen de medisch specialist en de OK-medewerkers.
HMC investeert ook in werkplezier en vindt het belangrijk dat medewerkers meedenken over verbetering van de zorg. Dat we een opleidingsziekenhuis zijn verhoogt het werkplezier. Als opleidingsziekenhuis leiden we medewerkers op, doen we onderzoek en wisselen we kennis uit. We zijn ervan doordrongen dat ieder mens anders is en iets anders nodig heeft. Iedereen is welkom bij HMC.
Is er een specifiek specialisme waar jullie in uitblinken of wat speciale aandacht verdiend?
Yvonne: Onze speerpunten waar patiënten ons niet alleen vanuit de Haagse regio maar vanuit het hele land voor opzoeken zijn ons HMC Traumacentrum en HMC Neurocentrum. Met één van de grootste Spoedeisende Hulpen van Nederland als entree kunnen patiënten in HMC 24 uur per dag, 7 dagen per week, terecht voor alle denkbare acute zorg. Ons HMC Traumacentrum is een regionaal Level 1 multi-traumacentrum: hét centrum voor hoog complexe acute zorg en acute interventies op het hoogste niveau
In het HMC Neurocentrum behandelen onze specialisten ziekten en neurologische aandoeningen aan de hersenen, wervelkolom, zenuwen, het ruggenmerg en de spieren. We investeren de komende jaren verder in deze hoog complexe en zeer specialistische zorg met de nieuwste technieken en behandelmethoden, mede in samenwerking met het LUMC.
Daarnaast bieden we bijzondere en hoogwaardige vormen van zorg voor mensen met kanker in ons HMC Kankercentrum. We onderscheiden ons in kwaliteit en de toegankelijkheid en werken voor topklinische kankerzorg samen met het LUMC. Voor de behandeling van een aantal zeldzame vormen van kanker komen patiënten uit de wijde omtrek naar ons toe.
Zijn er door de COVID-19 pandemie organisatorisch zaken blijvend veranderd?
Serge: Online vergaderen is echt een uitkomst. Zeker met drie ziekenhuislocaties was het reizen voor een vergadering nog weleens een uitdaging. We hebben meer verbinding gekregen met onze collega’s in HMC, met name met de ons omringende afdelingen zoals de IC en de SEH. Dit houden we na COVID zeker in stand.
In de meeste OK’s in Nederland is er een enorm personeelstekort, hoe is dat bij jullie?
Arend: Wij zien dat ook, met name op de recovery. Alle ziekenhuizen vissen in dezelfde vijver. Wij werken veel met detacheerders en zzp’ers. Ondertussen leiden wij het maximaal aantal leerlingen op. Hier maken wij regionaal afspraken over met de collega-ziekenhuizen. We zijn zeer ambitieus op dit vlak. Verder blijven medewerker en leidinggevende gedurende het jaar met elkaar in gesprek door onze doorlopende gesprekscyclus. Hierin worden onderwerpen zoals opleiding en ontwikkeling, motivatie en betrokkenheid en vitaliteit met elkaar besproken. Door met elkaar in gesprek te blijven streven wij naar meer werkplezier en dat mensen hier willen blijven werken.
Wat is volgens jullie de beste aanpak om de personeelstekorten op de OK aan te pakken?
Arend: Opleiden…opleiden…opleiden! Hierbij kijken we ook naar innovatie om meer en sneller te kunnen opleiden zonder in te boeten aan kwaliteit. We hebben een hele actieve en gemotiveerde groep praktijkopleiders die gezamenlijk met ons de nieuwe weg proberen vorm te geven.
Leiden jullie ‘bovenformatief’ op om dit probleem aan te pakken?
Arend: Dat is zeker ons streven. Waar we in het verleden zagen dat ziekenhuizen stopten met opleiden als de eigen formatie op orde is, prediken we nu regionaal voor opleiden om de landelijke tekorten weg te werken. Daarnaast is HMC een aantrekkelijke werkgever met oog voor zijn personeel.
Een jaar nadat HMC de eerste coronapatiënt verzorgde, stond HMC bijvoorbeeld een week lang stil bij een jaar coronazorg. Met een week vol verschillende initiatieven werden alle medewerkers van HMC bedankt voor hun zorg voor de patiënten en elkaar, met als hoogtepunt een tv-show met verschillende HMC-gasten aan tafel, met muziek, bijzondere verhalen en mooie ontroerende filmpjes, om zo een bijzonder jaar te markeren. Onder het genot van een toegestuurd borrelpakket kon elke HMC’er zo met elkaar een moment van ontspanning beleven na een intensief jaar en kunnen collega’s elkaar steunen om de moed erin te houden nu corona na een jaar nog niet is verdwenen.
Wat maakt jullie afdeling tot de leukste werkplek van Nederland?
Serge, Arend en Yvonne: We zijn een topklinisch ziekenhuis dat uitblinkt in acute zorg en de hoog complexe zorg die nodig is rondom acute interventies. Daarnaast kom men van heinde en verre naar HMC voor gespecialiseerde neurozorg. Verder bieden wij behandelingen van een aantal zeldzame vormen van kanker en is er een samenwerking met het LUMC dat patiënten toegang biedt tot academische onderzoekslijnen. De uitdagingen bij HMC zijn groot, zeker op technisch vlak en complexiteit van zorg. Er wordt hard gewerkt maar zeker zoveel gelachen. Dat alles in die mooie internationale Haagse stad die ook alles te bieden heeft op gebied van ontspanning en plezier.
Gebruik jij de OK Visie app al?
Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor
Android en
iOS