heet vanaf nu
2020
05
apr
door
Ingrid Hummel
2280
4
0

Onze OK: Interview met Igor Visser, Bernhoven

Igor Visser, van oorsprong verpleegkundige, is sinds april 2019 teammanager OK in Bernhoven. Hij heeft vanaf 1996 gewerkt bij Defensie in diverse geneeskundige en leidinggevende functies. In 2006 en 2007 is hij uitgezonden naar Afghanistan als militair verpleegkundige met als hoofdtaken 1e lijnszorg en traumaopvang. In 2013 maakte Igor de overstap naar de civiele wereld als afdelingshoofd poliklinieken chirurgie, orthopedie, plastische chirurgie en de gipskamers van het Maxima Medisch Centrum.

Wat vind je de grootste uitdaging aan het leidinggeven op de ok?
Binnen de ok zijn verschillende groepen en culturen (anesthesie, chirurgie, recovery en de ok logistiek). Het is belangrijk dat deze groepen op een prettige manier samenwerken waarbij werkplezier en kwaliteit van zorg voorop staan. Aandacht voor de mensen als individu helpt daarbij. Dat doe ik coachend als het kan en sturend als het moet. Verder zijn humor en plezier onmisbaar voor de onderlinge verbondenheid. Stip op de horizon is het zijn van de leukste OK van Nederland.
Een uitdaging, in deze tijden van krapte, is de focus op een toekomstbestendige ok waarbij niet alleen korte termijn doelen worden gesteld en in de waan van de dag wordt geleefd. Die focus zoeken we door te werken aan een meerjarenplan op thema’s zoals: leiderschap, cultuur, samenwerking, allround of gespecialiseerd zijn en innovatie.

Hoe gaan jullie om met de personeelstekorten?
OK-sessies zijn aangepast op de beschikbare formatie en indien nodig vullen we dat aan met extra krachten (ZZP’ers, maar ook ondersteunende functies). Eind vorig jaar zijn we een wervingscampagne gestart voor de functies van anesthesiemedewerker en operatieassistent. We laten daarin zien wat kenmerkend is voor ons team. Collega’s die een nieuw teamlid aandragen, kunnen rekenen op een aanbrengbonus.

Wat doen jullie om het bestaande personeel te behouden?
We besteden veel aandacht aan de waardering van onze vaste medewerkers en investeren in scholing en persoonlijke ontwikkeltrajecten. We hebben bijvoorbeeld een afdelingsbudget beschikbaar voor de medewerkers en het welzijn op de OK. Hiermee is onder meer een relaxstoel aangeschaft. Ook zijn medewerkers met bedankbonnen extra gewaardeerd voor de inzet tijdens drukke tijden.

We hebben verder een versnelde doorgroei voor jonge medewerkers afgesproken zodat het voor hen aantrekkelijk is om hier te blijven. En we belonen het draaien van extra diensten. Dit jaar zijn we gestart met een nieuw dienstrooster waarbij duurzaam en gezond roosteren het uitgangspunt zijn en het draaien van bereikbare diensten naar rato dienstverband wordt ingedeeld.

Hoe ziet de managementstructuur er bij jullie uit?
Momenteel geef ik leiding aan de gehele ok, dit zijn 115 mensen incl. ondersteuners. Dit gaat binnenkort veranderen met twee leidinggevenden onder mij die ieder verantwoordelijk zijn voor een deel van het personeel: chirurgie & logistiek en anesthesie & recovery. Hierdoor kan ik meer op strategisch tactisch niveau de koers voor de ok bepalen.

Wat vind je het leukste en het minst leuke aan je functie?
Het leukst is het enthousiaste en toegewijde team waarin ik werk. Er is veel plezier onderling en iedereen is gemotiveerd om samen de beste zorg te creëren. Ik zoek altijd naar hoe ik medewerkers het beste kan faciliteren in hun werk. Soms is het wel een uitdaging om weerstanden en meningen bij veranderingen te overbruggen.

Hoe houden jullie het kennisniveau van jullie medewerkers op peil?
Naast de verplichte scholing hebben we een ruim opleidingsplan waardoor medewerkers naar externe scholingen en congressen kunnen gaan die bij hun aandachtsgebied/interesse aansluiten. We onderzoeken op het moment nog of we kunnen aansluiten bij het BEN OK platform waarin ziekenhuizen in de regio samenwerken op het gebied van opleiding.

Hoe wordt de opleiding van de leerlingen vormgegeven?
Er zijn zowel studenten die de inservice-opleiding volgen, als studenten van de Bachelor Medische Hulpverlening. Onlangs heeft een BMH-student zijn traineeship positief afgesloten en hij maakt nu deel uit van het team. Ook voor de recovery en de logistiek hebben we leerlingen die zijn begonnen of nog gaan beginnen aan de opleiding.

Wat is specifiek voor de OK van Bernhoven?
In Bernhoven zijn de medisch specialisten in loondienst en is kwaliteit van zorg het uitgangspunt voor alles wat we doen. Dit geeft een zeer collegiale sfeer die wordt versterkt door de kleinschaligheid van een perifeer ziekenhuis. Het is bovendien een relatief nieuw ziekenhuis, prachtig gelegen in natuurgebied de Maashorst. We besteden veel aandacht aan de onderlinge communicatie en iedereen is getraind in CRM (Crew Resource Management). Bij onze kwaliteitsstandaard hoort bovendien dat operatieassistenten alle assisterende taken doen. Dat geeft een wisselwerking die iedereen versterkt en uitdaagt.




Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
4 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

nieuws
Vijf OK’s St. Antonius dicht vanwege personeelsgebrek
blog
"Als een kind ontspannen wakker wordt na de operatie, weet ik weer waarom ik dit werk doe."
blog
Van huishoudelijke hulp naar onmisbare kracht op de OK!
nieuws
Meer actie nodig tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst