heet vanaf nu
2022
14
dec
door
Ingrid Hummel
939
0
0

Onze OK: Meekijken met Jennifer en Laura van Bergman Clinics Arnhem

In juli 2022 is het nieuwe OK-complex van Bergman Clinics Arnhem in gebruik genomen. Een afdeling met twee ruime operatiekamers waar vijf dagen per week geplande operaties worden uitgevoerd, met de intentie om op korte termijn nog twee operatiekamers bij te bouwen. Jennifer Groenendaal is in 2017 bij Bergman Clinics Naarden in de functie van Floormanager OK begonnen en na een uitstapje als detacheerder is zij nu sinds juli weer terug bij Bergman Clinics, in Arnhem dit keer. Laura werkt al twaalf jaar als operatieassistent bij Bergman Clinics. Voorheen bij Nedspine in Ede, dat later is overgenomen door Bergman Clinics, en ook zij is deze zomer mee verhuisd naar Arnhem. Hoe bevalt het werken in een focuskliniek, en dan ook nog op een spiksplinternieuwe operatieafdeling? Jennifer en Laura vertellen het!

Waarom heb je gekozen om te gaan werken voor Bergman Clinics?

Jennifer: Ik ben academisch opgeleid in het AMC en altijd werkzaam geweest in het ziekenhuis. In eerste instantie leek het mij erg leuk om ook eens een andere kant te zien, zoals een zelfstandig behandelcentrum. Bergman Clinics heeft veel verschillende klinieken, waarbij het aandachtsgebied per kliniek verschilt. In Arnhem doen we een combinatie van orthopedie en neurochirurgie. Zelf vind ik dit de leukste specialisaties op de OK, waardoor deze combinatie voor mij dan ook perfect is.

Laura: Ook ik ben opgeleid in een academisch ziekenhuis, het Erasmus Medisch Centrum. Nadat ik verhuisde naar Ede heb ik eerst nog in perifere ziekenhuizen in de buurt gewerkt, maar nadat ik mijn derde kind kreeg werden de diensten lastig te combineren met mijn gezin. Er was net een nieuwe kliniek (toen nog Nedspine) gestart in Ede, waar ze een vacature hadden. Het was ideaal om daar te gaan werken omdat ik daar geen diensten had. Prima te combineren met een jong gezin.


Laura (li) en Jennifer (re)

Wat is de operatieafdeling Bergman Clinics Arnhem voor werkplek?

Jennifer: Wij zijn een focuskliniek, wat inhoudt dat we in vergelijking met een ziekenhuis minder ingrepen doen, maar deze wel vaker uitvoeren. Deze locatie in Arnhem is gespecialiseerd in orthopedie en neurochirurgie. Bij de orthopedie doen we veel heup- en knieprothesen. Daarnaast komen ook veel kruisbandreconstructies voorbij, maar ook voet- en schouderchirurgie. De neurochirurgen opereren veel hernia’s, maar doen ook regelmatig een uitgebreide spondylodese.
Door het beperkte aantal verschillende ingrepen kun je je extra verdiepen en specialiseren in bepaalde operatietechnieken.

Wat vind je een groot voordeel van het werken in een zelfstandig behandelcentrum?

Jennifer: Voor mij zijn dat de regelmatige werktijden. Wij leveren geplande zorg en de werkdagen zijn van maandag tot en met vrijdag van 7:15 tot 16:45 uur. Op dit moment vind ik het persoonlijk erg fijn om geen diensten te hoeven draaien. Ook het werken in een klein team, waardoor wij erg goed op elkaar ingespeeld zijn, vind ik heel positief.

Laura: Absoluut! Voor mij is het ook een groot voordeel dat je geen diensten hoeft te doen en dus ’s avonds en in het weekend vrij bent. En net zoals Jennifer vind ik het werken in een klein team fijn.

En een nadeel?

Jennifer: Hoewel gespecialiseerd werken veel voordelen met zich meebrengt, vind ik het toch ook jammer dat er een beperkter aanbod is in behandelingen in vergelijking met een ziekenhuis. Echt grote en uitgebreide operaties of traumaopvang mis ik wel eens.

Laura: Zeker toen ik net begon met werken bij Nedspine kon het werk wel eens eentonig zijn, omdat je daar maar een paar verschillende ingrepen deed. Maar het team was erg leuk en dat was voor mij ook heel belangrijk. Nu doen we hier in Arnhem veel orthopedie en is de variatie groter. Wel doen hier wel veel straatjes, dus daar moet je van houden.

Jullie hebben sinds kort dus een nieuwe OK, hoe bevalt die?

Laura: Klopt, we zijn in mijn zomervakantie verhuisd van Ede naar Arnhem. Dat was best raar, want ik ging op vakantie toen we nog in Ede werkten en toen ik terugkwam begon ik in Arnhem. Dat was best even wennen moet ik zeggen. Waar ligt alles en hoe werkt het hier? Maar daar zit je ook zo weer in.
Ik vind het erg prettig werken op de nieuwe afdeling. Alles is mooi, nieuw en netjes. De opdekruimte is bijvoorbeeld veel groter, dat werkt fijn. Maar je loopt aan het begin ook wel tegen punten aan die niet zo handig zijn. Het plafond is bijvoorbeeld niet zo hoog, waardoor je nog wel eens je hoofd stoot tegen een lamp of beeldscherm.

Hoe is de sfeer op jullie afdeling?

Jennifer: Echt prima! We kennen elkaar goed omdat het team zo klein is dus je weet meer van elkaars persoonlijke situatie. Collega’s zijn erg behulpzaam naar elkaar en vangen dagen van elkaar op wanneer er iets tegenzit. Daarnaast weet iedereen van aanpakken wat ook erg belangrijk is. Ik heb de ontvangst op mijn nieuwe werkplek ook echt als een warm bad ervaren.

Laura: We hebben hier maar twee operatiekamers, dus de groep collega’s is niet heel groot. We kennen elkaar daardoor wel erg goed. Sinds kort zijn we ook weer begonnen met een vrijdagmiddagborrel in onze mooie nieuwe koffiekamer, altijd gezellig!

Hoe blijf je up-to-date over de ontwikkelingen in je vakgebied?

Jennifer: Binnen Bergman Clinics zijn er veel mogelijkheden voor ontwikkeling van medewerkers. We hebben de Bergman Academy waar naast de verplichte scholing door middel van e-learning ook andere bijscholing wordt aangeboden. Daarnaast onderhouden we nauw contact met firma’s die ons ook bijscholen over bepaalde procedures, instrumentarium en apparatuur.

Laura: Door corona zijn veel congressen en externe scholingen niet doorgegaan en heb ik al een tijd geen scholing meer bezocht. Dit wil ik zeker wel weer gaan doen nu het weer kan!


Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
0 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

nieuws
Rapport Capaciteits-orgaan gepubliceerd
blog
Een dag uit het leven van een recovery verpleegkundige
blog
Een veilig en positief leerklimaat op de OK
blog
Van operatieassistent tot wandelcoach

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst