heet vanaf nu
2023
12
okt
door
Ingrid Hummel
1225
0
0

Onze OK: Meekijken met Ray van Zunderd van Radboudumc

Leidinggeven aan 53 fte anesthesiemedewerkers op een dynamische afdeling met 25 operatiekamers, dat brengt nog wel eens een uitdaging met zich mee. En laat dat nou net zijn wat Ray van Zunderd zo in het vak aantrekt. Ray werkt al sinds zijn 18e in de zorg. Van ziekenverzorger, verpleegkundige, anesthesiemedewerker en praktijkopleider is hij nu samen met Sanne van Gogh-Krommendijk direct leidinggevende anesthesie. En alsof dat nog niet genoeg is, werkt Ray ook als adviseur Acute Zorg waarin hij de acht acute zorgafdelingen van het Radboudumc helpt zich voor te bereiden op een externe calamiteit. Sinds kort is hij ook bestuurslid van de NVLO, Nederlandse vereniging leidinggevenden operatiekamers, en zit hij in het dagelijks bestuur van het platform Teamleiders zorg in het Radboudumc. Vervelen doet Ray zich dus niet!

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?

Rond de klok van 6:00 uur vertrek ik richting het Radboudumc. De dag start vaak met een rondje afdeling en het doornemen van de kortetermijnplanning. Verder heb ik regelmatig afspraken in huis, operationeel flow-overleg met de collegae van het HCC, het Hospital Control Center. Gaande de dag voer ik gesprekken met medewerkers, bereid ik overleggen en trainingen voor en schrijf ik beleidsstukken. Rond de klok van 16.00 ga ik even bij de floormanagers langs om een beeld van de gang van zaken te krijgen. Hoe loopt het programma, wat gaat goed, waar zit het tegen en loopt het mogelijk uit? Om 17.00 uur zit mijn werkdag er over het algemeen op.

Hoe ervoer je de overstap van anesthesiemedewerker naar operationeel manager?

Na vier jaar als gedetacheerde anesthesiemedewerker en werkplekmanager in andere ziekenhuizen gewerkt te hebben ben ik uiteindelijk weer teruggekeerd naar het Radboudumc als operationeel manager. Voor mijn gevoel is dit heel natuurlijk gegaan. Ik kende de meeste mensen uit het team al en ik kreeg veel steun van het team, dat heeft mij erg geholpen.

Wat valt onder de werkzaamheden van een operationeel manager?

Ik ben verantwoordelijk voor het team, de productie en de materialen voor het team anesthesiemedewerkers. Voor de afdeling heb ik de portefeuille Preventie ARBO en Milieu, daar valt alles van veilig werken tot ZiROP (Ziekenhuis Rampen Opvang Plan) onder, van Groene OK tot RI&E (risico-inventarisatie en -evaluatie). Dat verzorg ik met een team collegae van alle vakgebieden.

Welke eigenschappen moet een manager volgens jou hebben om een team te kunnen leiden?

Stabiliteit, eerlijkheid en een helikopterview. En sociale vaardigheden zijn ook heel fijn!

Wat voor bijzondere operaties worden in het Radboudumc uitgevoerd?

We doen veel bijzondere ingrepen. Denk hierbij aan Minimally Invasive Cervical Esophagectomy, een slokdarmresectie waarbij de kijkoperatie via de borstkas vervangen wordt door een kijkoperatie via de hals, en schade aan borstkas, longen, longvliezen, zenuwen en bloedvaten voorkomen kan worden, maar ook wakkere neurochirurgie, Deep Brain Stimulation, veel uitgebreide thoracale vaatingrepen, HIPEC, genderoperaties, veel bijzondere aangezichtschirurgie, brandwonden bij kinderen, complexe chirurgie bij kleine kinderen, trachearesecties en niertransplantaties, zowel van levende als van overleden donoren. Een heel uitgebreid pakket aan specialistische operaties dus.

Wat vind jij het grootste verschil tussen werken in een academisch en werken in een perifeer ziekenhuis?

Dat is voor een deel de ingrepen die we doen. We doen dus veel uitgebreide ingrepen, diverse daarvan zijn in een werkdag niet af. Een ander deel is het opleiden van de AIOS anesthesiologie, daar mogen we ook aan bijdragen. Verder is het een heel grote afdeling, met alle plussen en minnen die dat met zich meebrengt. We doen ons best om het persoonlijk te houden, ondanks dat het zo groot is. Dat vraagt van iedereen een bijdrage.

Wat vind je de grootste uitdaging van je werk?

Op dit moment is dat echt het maken van langetermijn- en kortetermijnkeuzes. Laten doorgaan van OK-programma’s of prioriteit geven aan niet-patiëntgebonden activiteiten, zoals bijvoorbeeld scholing en symposia. Dit geldt voor heel het ziekenhuis. Het overleg met het HCC zorgt ervoor dat we elkaar inzicht geven in de plussen en minnen van afdelingen, dat helpt om zo veel mogelijk patiënten te kunnen behandelen.

Hoe denk je dat we ‘twijfelaars’ over de streep kunnen halen om de opleiding tot anesthesiemedewerker of operatieassistent te gaan volgen?

We moeten duidelijk maken hoe mooi en belangrijk ons werk is. We zijn natuurlijk op zoek naar de mensen die duidelijk weten dat hun hart en hun toekomst in ons vak liggen. We doen alle dagen werk waar we trots op mogen zijn, en dat moeten we uitdragen!

En hoe kunnen we bestaand personeel motiveren om in hun huidige vak werkzaam te blijven?

Ik geloof in mogelijkheden en kansen, out-of-the-box denken. Daarom laten we zien dat veel kan en alles bespreekbaar is. Doorontwikkelingen als SPS en OA met chirurgische vaardigheden zijn manieren om nieuwe uitdagingen voor mensen mogelijk te maken. Ook de mogelijkheid om een combifunctie te hebben, zoals bijvoorbeeld anesthesiemedewerker en verkoeverkamerverpleegkundige, kan mensen de uitdaging geven die ze nodig hebben. We hebben hier zelfs een collega die 50% op de OK en 50% op de kinder-IC werkt. Verder is er ook naast het primaire werk genoeg om jezelf te ontwikkelen en uit te dagen. Zo is bij ons een groep collegae bezig met het organiseren van het symposium ‘The future is now’, op 7 oktober 2023. Een dagvullend symposium door en voor medewerkers van de operatiekamers.

Hoe zie jij de toekomst van ons vak?

Het vak van operationeel leidinggevende zie ik beperkt veranderen van inhoud, voor ons werk als anesthesiemedewerker zie ik in de toekomst veel veranderingen, zoals er in het verleden al veel veranderd is. Veel professionalsering en veel ontwikkelingen in het vak. Verschuiving van taken en ook technische ontwikkelingen. In het verleden prikten we nooit met de echo, dat is nu al dagelijkse kost. Ik verwacht dat in dit soort zaken nog meer ontwikkeling komt, maar de toekomst zal het leren!

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
0 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
De beste zorg leveren. Dat doen we dag in, dag uit, met een grote glimlach.”
blog
Gezond werken op de OK
blog
Onze OK: Haaglanden MC
blog
De persoonlijkheid van de chirurg in kaart gebracht

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst