heet vanaf nu
2019
02
dec
door
Ingrid Hummel
805
2
0

Onze OK: Zaans Medisch Centrum

Martin Jaarsma beschouwt zijn werk als een heel belangrijk onderdeel in mijn leven. ‘Ik ga er altijd met plezier naar toe, mits de week lekker gevarieerd met verschillende diensttijden is. Elke dag vroeg op is wel een dingetje, daar heb je gelijk een zwakke plek te pakken’

Martin is in 1988 op de OK begonnen als leerling operatieassistent in het Zaans Medisch Centrum. Destijds was de opleiding tot operatieassistent of anesthesiemedewerker het eerste jaar hetzelfde, na het eerste jaar volgde pas de differentiatie chirurgie of anesthesie. Martin koos voor de anesthesie.

Na zijn diplomeren heeft hij nog ruim 10 jaar in het ZMC gewerkt. In die tijd is hijpraktijkbegeleider geworden, heeft BLS- en ALS training gegeven en ook een poosje leidinggevende geweest.
Vervolgens heeft hij de overstap naar het VUMc gemaakt, maar aangezien hij zich beter op zijn gemak voelde in een kleinere setting, is hij later weer teruggegaan naar het ZMC.

In 2014 kreeg hij de kans om de sedatieopleiding te volgen en heeft deze met beide handen aangegrepen. Momenteel werkt hij dan ook nog met veel plezier als anesthesiemedewerker en sedatie praktijk specialist.

Wat heeft je destijds doen besluiten om in het Zaans Medisch Centrum te gaan werken?


Gezien ik opgegroeid ben in Zaandam was het een logische keuze om in dit ziekenhuis te gaan werken. Het heeft goed uitgepakt. We hebben een compact ziekenhuis waar toch veel verschillende specialismes zijn. Het werk geeft variatie genoeg, we hebben een leuke groep collega’s en het contact met anesthesiologen en andere medisch specialisten verloopt erg plezierig.

Het Zaans MC is een heel plezierige werkplek. Het nieuwe ziekenhuis geeft veel daglicht op het uit wit en grijstinten bestaande OK-complex. Hoogtepunt vind ik wel het uitzicht over de westkant. Als je daar over de gang loopt heb je uitzicht over de Verkade fabriek, je ziet af en toe een cruiseschip over het Noordzeekanaal varen. De horizon wordt bepaald door de duinen.

Wat maakt het werken op deze afdeling voor jou uitdagend?

De grootste uitdaging vind ik om de patiënt een veilig gevoel te geven in de korte periode vlak voor de operatie. Dat is ook bij de sedaties de grote uitdaging. Hierbij is het leuk dat je na afloop direct terugkoppeling hebt. De patiënten zijn vrijwel onmiddellijk weer goed wakker.

Sinds begin dit jaar doen de sedatiespecialisten mee op de pre-operatieve screening. Dit is volop in ontwikkeling en het is de bedoeling dit later uitgebreid wordt.

Hoe zou je de sfeer omschrijven?

Ik voel me hier als een vis in het water. Ik ben echt onderdeel van het team met alle collega’s waarmee we een ingreep of onderzoek doen. Samen werken met een gemeenschappelijk doel, dat is echt mijn ding.

Natuurlijk spelen er wel wat zaken. De werkbelasting is best hoog, van alle overuren die we bij elkaar gespaard hebben zouden we met de hele OK een leuk buitenverblijfje kunnen bekostigen. Voor mezelf relativeer ik altijd. Ik denk dan even aan mijn pake (opa in het Fries) die molenaar was. Die werkte van 5 uur ‘s ochtends tot 21.00 uur voor een minimaal salaris. Hij is dik in de 90 geworden en maakte tot bijna het eind van zijn leven in goede gezondheid meerdere keren per week een fietstocht van 40 km. De tijden zijn veranderd maar zijn leven inspireert mij wel! Ook mijn vader was niet vies van lange werkdagen, blijkbaar zit dat toch een beetje in het bloed.

Hoe leiden jullie op? Hebben jullie bijvoorbeeld ook stagiaires HBO-V-T of BMH op jullie afdeling?

We hebben nu 5 leerlingen waarvan er 2 bijna klaar zijn, allemaal via de Amstelacademie. Van de andere opleidingen hebben wij nog geen stagiaires.

We zijn nog op zoek naar een gediplomeerde sedatiespecialist zodat we onze capaciteit wat kunnen uitbreiden en zelf zorg kunnen gaan dragen voor de opleiding van de sedatie praktijk specialisten.

We hebben tegenwoordig ook een Instagramaccount waar onze leerlingen een goed inkijkje geven van wat er op onze OK gebeurt. Het is leuk om te zien wat voor mij al jaren zo normaal is, nu door de leerlingen worden belicht en ik dan zie dat het werk wat ik doe toch echt wel heel bijzonder is.

Heb je een specifiek vakgebied of specialisme waar je regelmatig bijstaat?


Eén á twee dagen in de week doe ik mijn werk als sedatiepraktijkspecialist. We werken daar bij diverse specialismes. Het is begonnen met de endoscopie maar ondertussen doen we ook veel urologie, cardiologie en sinds kort ook gynaecologie.

De urologen in het ZMC zijn erg actief en hebben regelmatig een nieuwe ingreep. Zo doen we bijvoorbeeld de Urolift onder sedatie. De uroloog brengt hierbij via een cystoscopie een soort ankertjes aan waarmee vergrote goedaardige prostaatkwabben die de uitvloed van urine beperken opzij getrokken worden. Een operatie kan zo voorkomen worden. Het is prachtig om betrokken te zijn bij dit soort ontwikkelingen.

Is er voldoende tijd en gelegenheid voor bij- en nascholing op jullie afdeling?

We hebben een jaarlijkse scholingsdag met het hele team, verder hebben we een persoonlijk budget van 16 uur om symposia en dergelijke buiten de deur te bezoeken en is er een uitgebreid assortiment aan e-learnings in het ziekenhuis beschikbaar.

Uiteraard worden ook met enige regelmaat klinische lessen verzorgd.
Ik geef zelf regelmatig een klinische les over sedaties en wat daarbij komt kijken aan verpleegkundigen en andere belangstellenden van betrokken afdelingen.

Hoe zien de diensttijden er bij jullie uit?
We werken 8 uur per dag, van 7.30 tot 16.00. Daarnaast hebben we een B-dienst van 8.00 tot 16.30 uur en een aflosdienst van 9.30 uur tot 18.00 uur.
Verder is er nog een W-dienst van 12.30 uur tot 21.00 uur met aansluitend bereikbaarheidsdienst en op zaterdag en zondag hebben we 1 anesthesiemedewerker die 24 uur dienst doet. Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van de 9-urige werkdag.

Delen
2 keer gedeeld
reageer

Ook interessant

nieuws
Begin vandaag nog met uw gratis campagne voor OK personeel
blog
Samen op de IC
blog
De meewerkend voorman schoonmaak
nieuws
Duizend euro coronabonus voor zorgpersoneel

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >