heet vanaf nu
2018
12
sep
door
Martijn Möllens
21882
57
7

Risi-co

Tijdens mijn coschappen vond ik het prachtig om bij operaties te assisteren: echt deel uitmaken van het operatieteam was een machtig gevoel. Als onervaren student was ik echter duidelijk de zwakste schakel, wat wel bleek toen er tijdens een laparoscopie eens een bloeding optrad.

Ik begon te trillen en wist niet meer waar ik de camera op moest richten. Direct nam de operatieassistent, die steeds nauwlettend een oogje in het zeil had gehouden, mijn plaats in. Van de zijlijn keek ik bewonderend toe hoe zij razendsnel en behendig de chirurg precies datgene liet zien om het probleem te kunnen oplossen en de operatie te voltooien. Het was duidelijk: een operatie vergt een ervaren en op elkaar ingespeeld team dat samen sterker is dan de som der individuen. Na afloop gaf de chirurg me een knipoog en noemde me de rest van de dag lachend de ‘risi-co’.

Zonder goed opgeleide operatieassistenten kun je als chirurg vrijwel niets. Het toenemend tekort aan operatieassistenten maakt dat pijnlijk duidelijk en leidt landelijk steeds vaker tot problemen. Operaties annuleren wil niemand en ziekenhuizen zoeken dan ook naar oplossingen. In ons ziekenhuis is verantwoorde patiëntenzorg daarbij leidend. Eigen personeel maakt overuren, en als het nodig is vullen uitzendkrachten gaten in het rooster. Een ander ziekenhuis zoekt de oplossing in een onconventionele richting, zoals blijkt uit een vacature die ik onlangs las. Voor bariatrische ingrepen zoeken ze medische studenten om als bijbaantje de chirurg te assisteren. Voer voor discussie lijkt mij. Want zeg nu eerlijk: is het niet beter een operatieprogramma te schrappen als het team (kwalitatief) niet compleet is? Of nemen we bewust een risi-co?

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
57 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
De beste zorg leveren. Dat doen we dag in, dag uit, met een grote glimlach.”
blog
Gezond werken op de OK
blog
Onze OK: Haaglanden MC
blog
De persoonlijkheid van de chirurg in kaart gebracht

Martijn Möllens

Martijn Möllers, chirurg in ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten

bekijk al mijn blogs >
7 reacties
2018
12
sep
Arnout

‘Ik wacht liever een dag op mn operatie

reageer >
2018
14
sep
Ruben Schouten, bariatrische chirurg Lelystad

"Wij maken al jaren gebruik van medisch studenten om de camera te bedienen bij 1 type operatie: de gastric bypass. En het idee is niet van ons; wij hebben het overgenomen van andere ziekenhuizen want het gebeurt al jaren in vele ziekenhuizen in Nederland (oa klinieken van de NOK). Wij (de chirurgen EN de OK-assistenten) zijn enorm tevreden over deze werkwijze. Het betreft hier medisch studenten die 6 tot 12 maanden moeten wachten op hun co-schappen. Ze werken 3 dagen per week en bedienen de camera als zodanig bij gemiddeld 15 gastric bypasses per week. Ze kennen de operatie door en door. Hun enige taak op de OK is de camera bedienen en dat doen ze fantastisch. Het werkt veel beter dan bij iedere operatie weer een andere OK-assistent aan de camera, want over het algemeen vindt de OK-assistent dit helemaal geen leuk werk. En de medisch studenten kunnen dit heel goed. Als je het hebt over een "dedicated team": 15 keer per week dezelfde procedure, kan niet beter!
Over veiligheid: naast de medisch student en de chirurg staan er bij ons nog altijd 2 opgeleide OK-assistenten steriel aan tafel (plus een omloop), dus in het geval van calamiteiten, complicaties of een conversie heeft de medisch student geen verantwoordelijkheid en hoeft niets te doen, want er staan dan nog altijd 3 mensen aan tafel om in te grijpen naast de omloop.

Ze nemen dus niet het werk over van de OK-assistent. Ze assisteren niet, instrumenteren niet, en lopen niet om.

Werkt het? Ja. Veilig? Ja. Dedicated? Ja.
Een oplossing voor het tekort aan OK-assistenten? Ja.
En dit schrijf ik gezamenlijk met "mijn" OK-assistenten, die het hier volledig mee eens zijn. "

reageer >
2018
14
sep
Chantal

Waarom staan er dan 2 OK assistenten alsnog steriel? Wat heeft de OK assistent naast de instrumenterende voor functie? En hoezo draagt dit dan bij aan een oplossing voor het tekort voor operatieassistenten als er toch iemand "extra" aan tafel staat? Dan heb je toch alsnog 3 OK assistenten nodig op een OK? Of draaien jullie altijd programma's met 4 OK assistenten?
Wij werken met een instrumenterende, assisterende en een omloop. Als ik de assisterende vervang voor een student zou het bijdragen aan een oplossing voor personeels tekort, maar als de assisterende er extra bij blijft niet, toch?

reageer >
2018
14
sep
Truus

Helaas Ruben, het is niet alleen aan jullie als MC groep om dit eenzijdig te besluiten wanneer we in Nederland een unieke hbo opleiding hebben voor operatie assistentie waar wij niemand voor hoeven te overtuigen dat dat kwaliteit en veiligheid borgt behalve de MC groep. Het inhuren van onbevoegd personeel vergelijken met toekomstige artsen in een geborgde opleidingsomgeving is als appels met peren. Dit is een glijdende schaal. Het belang is zo doorzichtig als wat en je verkondigt pertinente onwaarheden om dit recht te praten. Echter....Bedankt voor deze wake up call onze beroepsgroep had het nodig! Wordt vervolgd

reageer >
2018
15
sep
OK-assistent Lelystad

Onze cameraman/-vrouw heeft al 6 jaar geneeskunde studeert en wacht op zijn/haar coschappen. Hoezo onbevoegd personeel?

reageer >
2018
15
sep
Jurianne, Operatie-assistent Lelystad

Chantal, toen wij jaren geleden zijn begonnen met de bariatrie hebben we besloten om met 2 chirurgen en 2 operatie-assistenten aan tafel te gaan. Na 1 of 2 jaar is 1 arts vervangen door een operatie-assistent. Zij is 1e assistent van de chirurg en houdt 1 lap. darmklem vast. Daarnaast hebben we dus nog 1 cameraman/-vrouw en 1 instrumenterende en 1 omloop. Na het aannemen van een medisch student die op zijn/haar coschappen wacht, kunnen wij deze ingreep met 1 operatie-assisent minder doen en ergens anders inzetten.

reageer >
2020
16
jan
ML

Ik heb dezelfde positieve ervaring met het assisteren bij een heup of knie door een medisch student voor zijn Co schappen
Al meer dan 15 jaar, zijn zeer gemotiveerd, betrokken en dedicated, goede training door orthopeden en operatie assistenten essentieel voor start

reageer >