heet vanaf nu
2020
31
dec
door
Martijn Lupke
908
3
0

Roaring twenties

De geschiedenis herhaalt zich. Honderd jaar geleden begon een periode van toenadering van politieke grootmachten. Het einde van de Eerste Wereldoorlog zorgde voor verandering op grote schaal in de maatschappij, politiek en economie. De economie bloeide op en er waren veel optimistische ontwikkelingen gaande. Honderd jaar later staan we aan de start van een nieuw decennium die we evengoed roaring kunnen noemen. De twenties van de 21e eeuw beginnen echter helaas niet met toenadering, maar met sociaal isolement, lockdowns, economische recessie en een beproeving van onze maatschappelijke solidariteit. Is dit het begin van een decennium dat we over honderd jaar weer roaring noemen?

De laatste dag van 2020 is hier. Oudejaarsdag. Een dag van reflectie, van feest, van vuurwerk, van alle remmen los en goede voornemens. Dit jaar is alles anders. Geen vuurwerk hopelijk, geen Nieuwjaarsduik, geen feest. We eindigen het begin van onze roaring twenties sober en bezorgd. Bezorgd om de situatie in de ziekenhuizen, de thuiszorg, de verpleeghuizen en alle andere zorginstellingen waar corona ons in een ijzeren greep houdt.

Deze lockdown voelt voor velen als een lockup. De maatschappij zit letterlijk op slot. Maar niet alleen winkels, kappers en andere bedrijfstakken die als niet-essentieel zijn betiteld. Ook ziekenhuizen kunnen op slot, zo bleek deze week. De situatie is zo nijpend dat zelfs een ziekenhuis de deuren (tijdelijk) moet sluiten. Essentieel of niet-essentieel, alle deuren kunnen dicht. En het einde is nog niet in zicht. Volgens Gommers en Kuipers beleven we eind januari pas het hoogtepunt. In negatieve zin helaas.

Mijn voornemen was om een positieve Oudejaarsboodschap tot u te richten. Tot nu toe lukt me dat niet heel goed merk ik. Waar ik normaal vrij positief ingesteld ben, overheerst ook bij mij een gevoel van onrust en zorgen. Zorgen over de collega’s die overwerkt zijn, maar toch steeds weer de schouders eronder weten te zetten. Zorgen over de collega’s die ziek zijn geworden door hun werk. Zorgen over hoe lang dit nog gaat duren. Zorgen over wanneer het licht aan het einde van de tunnel wat feller gaat branden.

Worden onze twenties net zo roaring als honderd jaar geleden? Ik ben ervan overtuigd. Roaring is een breed begrip en we gaan inzetten op de positieve kant en er een mooi roerig decennium van maken. Net als honderd jaar geleden toen het einde van de Eerste Wereldoorlog een decennium inluidde van hoop, toenadering en voorspoed. Ik hoop dat deze geschiedenis zich herhaald en 2021 de start is van onze roaring twenties.

Ik wens u allen een mooi, gezond en solidair 2021.

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
3 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Krijg nou tandjes!
blog
Een zorg(e)loze toekomst voor de OK? We staan voor vijf uitdagingen!
blog
We moeten opnieuw voor elkaar leren zorgen
blog
Anesthesie-verpleegkundige

Martijn Lupke

Martijn Lupke (1975) is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst