heet vanaf nu
2019
25
nov
door
Ingrid Hummel
939
4
1

Scenariotraining code 1 sectio

In het Diakonessenhuis is er een multidisciplinaire training ‘code 1 sectio’ ontwikkeld. Deze training is zeer waardevol gebleken: tijdens die training groeit de interactie tussen de teams. Er ontstaat wederzijds respect, een betere samenwerking en optimalisering van zorg voor onze patiënten. Elke training kijken de deelnemers terug op een fantastisch leerzame dag en zijn ze trots dat ze in het Diakonessenhuis de tijd en ruimte kunnen creëren voor trainingen die zoveel meerwaarde hebben voor patiënten en collega’s.

Sylvia Agterberg is scholingscoördinator en heeft deze training mede vormgegeven:
Het begon ermee dat het VIT-team (Verloskundig Interventie Team) elk jaar vier multidisciplinaire trainingen organiseerde voor 1ste en 2de lijns verloskundigen, gynaecologen en arts-assistenten, verpleegkundigen O&G en kraamverzorgsters. In één van die trainingen werd elk jaar de code 1 sectio getraind tot aan de deur van het operatiekamer complex (OKC).

In werkelijkheid stopt het natuurlijk niet bij de deur van de OK. Vandaar een training welke áchter die deur op het OKC plaats vindt. Dat hebben we multidisciplinair aangepakt: Tatjana Vogelvang (Gynaecoloog), Manon Westing (klinisch verloskundige), Willemijn Wesseling-Doornbos (klinisch verloskundige) en Sylvia Agterberg (scholingscoördinator OKC). Met als resultaat dat we op 11 april 2017 de eerste scenariotraining code 1 sectio konden trainen op de operatiekamer.

Alle disciplines doen mee 

Tijdens de training doen alle disciplines mee die betrokken zijn bij een sectio, te weten: verpleegkundigen O&G, gynaecologen, arts-assistenten Gynaecologie, klinisch verloskundigen, kinderartsen, arts-assistenten kindergeneeskunde, anesthesisten, anesthesiemedewerkers en operatieassistenten.

De scenariotraining ‘code 1 sectio’ heeft een ochtend- en een middagtraining, met verschillende deelnemers. Vanuit het OKC doen twee of drie anesthesiemedewerkers, vier operatieassistenten en een anesthesist mee.

Begrip voor elkaars werk

De training begint op de verlosafdeling met een theoriedeel over de sectio en het trainen van het scenario code 1 op de verloskamer. We trainen dan alle stappen die nodig zijn voor de casus.

Ondertussen start in de vergaderruimte van het OKC een presentatie over de code 1 sectio. We laten een filmpje zien van tien minuten. Daarin zie je wat er boven op de verloskamers gebeurt als het OK team gebeld wordt voor een code 1 sectio. Door dat filmpje ontstaat begrip voor elkaars werk.

Trainen met twee afdelingen tegelijk

Als het eerste scenario op de verloskamer is afgerond, is de OK klaar voor de scenariotraining. De casus start opnieuw op de verloskamer. Het OK-team wordt gebeld en de training gaat op twee afdelingen tegelijk lopen. We voeren alle handelingen uit zoals we die ook in het echt zouden doen. De verloskamer doet zijn checks en de operatiekamer wordt klaargemaakt voor een code 1 sectio. Na tien minuten krijgt de verloskamer het telefoontje dat de patiënt naar de OK gebracht mag worden. Het team klokt de tijd die nodig is om met spoed op de OK te komen. Deze tijden laten we ook aan de IGJ zien. Op het OKC aangekomen vindt de overdracht plaats volgens SBAR naar de anesthesist en de anesthesiemedewerker. De training gaat verder op OK. Ook hier voeren we alle handelingen zo echt mogelijk uit. Denk hierbij aan overstappen op de OK tafel, time-out procedure, het geven van een ruggenprik, desinfecteren en afdekken van de buik. De operatieassistenten schuiven hun opgedekte OK tafels aan en de operatie kan beginnen. Het kind wordt geboren. 

Moeder en kind

De kinderarts staat klaar om samen met de verpleegkundige O&G de baby op te vangen op de sectiokar. Hier start het scenario voor de kinderarts/arts-assistent kindergeneeskunde. Onder supervisie van de VIT-instructeur wordt de kinderarts door de casus heen gepraat. Dit gaat door totdat de baby goed ademt en bij zijn moeder kan liggen. Ondertussen wordt de buik van de patiënt gesloten. We eindigen met een sign-out procedure.?

Observatoren, collega’s van de werkvloer, volgen de hele procedure. 

Nabespreking

We beëindigen de scenariotraining en iedereen komt in een grote kring om de OK-tafel staan. Onder leiding van de VIT-instructeurs bespreken we het hele scenario vanaf de verloskamer tot aan de sign out. Tijdens dit half uur bespreken we ook de punten die beter of anders kunnen. Het VIT team neemt alle verbeterpunten mee naar de evaluatie van de training. De nabespreking gaat altijd met respect voor elkaars vakgebied. Een mooi voorbeeld van een verbetering is dat we het whiteboard voor de verpleegkundigen en de kinderartsen hebben verplaats naar een betere plek, zodat het goed gebruikt wordt en het zijn doel niet mist. Ook hebben we duidelijkere afspraken gemaakt over wie er voor de partner zorgt tijdens het uitvoeren van algehele narcose.

In de herhaling

Vervolgens trainen we het scenario nog een keer vanaf de gang voor het OK complex. Ook hierna bespreken we het na. De tweede keer gaan de aandachtspunten direct beter. Er is?meer rust en iedereen weet nog beter wat zijn taken zijn. Daarom trainen we ook twee keer per jaar de scenariotraining code 1 sectio.


Na de training drinken we een kopje koffie, eten wat lekkers en vullen de evaluatieformulieren in. Alle deelnemers krijgen tot slot een bewijs van deelname.

Delen
4 keer gedeeld
reageer

Ook interessant

blog
Leerplanontwikkeling OKC2025
nieuws
OK Leerplein biedt unieke e-learningmodulen voor de OK
nieuws
ExpertCollege en OLVG geven met video-docu inzicht in aanpak Covid-19
nieuws
Intensive Care e-learningpakket i.v.m. corona

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
1 reactie
2019
05
dec
PM

Blij dat eindelijk het besef is doorgedrongen dat een spoedsectio veel meer is dan allemaal gaan rennen en daarbij concessies doen aan OK-regels. Met vaak steriliteit op de tweede plaats, brandwonden agv te gulle desinfectie. Besteedt ook aandacht aan het sectioset zelf. Minimaliseer aantal instrumenten, verbeter de lay out. Persoonlijke ervaring ALTIJD een verlostang steriel op het set. Je hebt hem maar een keer in je leven nodig, maar dan is er ook echt geen tijd. Voor lay out adviezen set mail mij via redactie

reageer >
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >