heet vanaf nu
2022
06
mei
door
Ingrid Hummel
1176
1
0

Sedatiepraktijkspecialist Arie Claessen; ik raad iedere anesthesiemedewerker deze opleiding aan

De sedatiepraktijkspecialist (SPS) voert matige tot diepe procedurele sedatie en analgesie (PSA) zelfstandig uit. Als SPS screen je zelf de patiënten en werk je voornamelijk buiten de operatiekamer op verschillende functieafdelingen en behandelkamers. Hoe zien de werkzaamheden van een SPS eruit, en hoe bevalt de opleiding?

‘Ik raad iedere anesthesiemedewerker deze opleiding aan! Het is mij enorm goed bevallen.’ Arie Claessen is anesthesiemedewerker in het HagaZiekenhuis en vers gediplomeerd als SPS. Zijn opleiding volgde hij aan het Erasmus MC. Het theoriegedeelte van de opleiding vond hij goed te doen. ’Dat komt misschien ook omdat ik pas zo’n twee jaar geleden gediplomeerd ben tot anesthesiemedewerker. Je leert heel veel nieuwe dingen, maar er wordt ook veel stof herhaald die je ook krijgt vanuit de opleiding tot anesthesiemedewerker. En dat zit nog redelijk vers in mijn hoofd. Uiteraard ga je met de opleiding tot sedatiepraktijkspecialist veel dieper in op de stof, en is dit ook meer gericht op sedatie. De lessen bevielen me erg goed, ze waren vaak interactief, en de opleiders zijn erg prettig en laagdrempelig in de omgang.‘

Praktijk

De uitdaging lag voor mij vooral in de praktijk. Het sederen zelf deed ik ook wel eens bij ingrepen op de OK, dat was niets nieuws. Als sedatiepraktijkspecialist werk je echter geheel zelfstandig op een locatie buiten de OK. De nadruk ligt ook op voorbereiden, plannen, organiseren en logistiek rondom de sedatie, zodat je je veilig genoeg voelt om zelfstandig te sederen. Wat ook wennen voor mij was, was het leren screenen. Het vergt veel theoretische kennis, klinisch redeneren en gesprekstechnieken om een adequate risico-inschatting van een patiënt te kunnen maken. Je leert om een anamnese af te nemen en lichamelijk onderzoek te doen. Je leert veel over zowel verbale als non-verbale communicatie. En dat alles moet ook nog eens zo efficiënt mogelijk. "De leukste ingrepen voor mij om te sederen? De ERCP’s, bronchoscopieën, bijzondere tandheelkunde en MRI onder sedatie."

Preoperatieve screening (POS)

Het draaien van de POS doe ik graag. De sedatiepraktijkspecialisten bij ons screenen alle patiënten die PSA krijgen zelf. Dit is voornamelijk telefonisch, daarom is het altijd extra leuk als er weer een aantal patiënten fysiek langskomt. Vaak is er voor de hele dag een sedatie- en screeningsprogramma ingepland. Een hele dag (telefonisch) screenen kan best wel intens zijn. Daarom wisselen we de POS en sedatie met elkaar af, ’s ochtends POS en ’s middags sederen, of andersom.

Het hele traject

Wat ik niet gewend was in mijn werk als anesthesiemedewerker, is dat je het hele traject met een patiënt aangaat, van pre- tot per- en postsedatie zorg. Vaak is zo’n patiënt erg nerveus voor een onderzoek. Tijdens het screenen breng je de patiënt niet alleen in kaart, maar je geeft hem ook informatie en stelt hem gerust, zodat hij wat minder gespannen de sedatie ondergaat. Het geeft na een procedure zo veel voldoening als een patiënt wakker wordt en aangeeft dat het meeviel, dat hij niks heeft meegekregen en dat hij heerlijk heeft geslapen.

De eerste keer

Voor het eerst zelfstandig sederen gaf me een beetje hetzelfde gevoel als toen ik voor het eerst alleen op OK stond. Het was best spannend, vooral met de gedachte dat je in je eentje ergens ver buiten het OK-complex staat. Maar met alle kennis en kunde die ik tijdens de opleiding hebt opgedaan, voelde ik me zeker genoeg om mijn werk adequaat te kunnen doen.

Stevig in mijn schoenen

Mijn kijk op mijn werkzaamheden als anesthesiemedewerker is echt veranderd nu ik ook zelfstandig sedeer. Door de opleiding voel ik me ook vaardiger op OK. Ik heb meer inzicht in de voorgeschiedenis van de patiënt, zodat ik sneller op bepaalde situaties kan anticiperen. Ik begrijp sommige keuzes van de anesthesioloog beter en ik kan ook beter met de anesthesioloog sparren. Dat zorgt ervoor dat ik op OK nog steviger in mijn schoenen sta. Iedere dag is een anesthesioloog, die in principe op ieder moment beschikbaar is als back-up of om advies aan te vragen, als supervisor gekoppeld aan het sedatieteam. Indien nodig kan de anesthesioloog tijdens een procedure ook op de kamer aanwezig zijn.


Het sedatieteam in het HagaZiekenhuis bestaat uit zeven teamleden, vier sedatiepraktijkspecialisten en drie physician assistants. In het HagaZiekenhuis wordt PSA gegeven aan patiënten binnen een breed scala aan specialismen, zoals MDL, cardiologie, gynaecologie, neurologie, longgeneeskunde en tandheelkunde.


Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
1 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
De beste zorg leveren. Dat doen we dag in, dag uit, met een grote glimlach.”
blog
Gezond werken op de OK
blog
Onze OK: Haaglanden MC
blog
De persoonlijkheid van de chirurg in kaart gebracht

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst