heet vanaf nu
2024
17
jun
door
Bergman Clinics
1169
2
0

Een toekomst-bestendige kliniek voor orthopedische zorg en meer bij Bergman Clinics

In Rotterdam staat er iets bijzonders te gebeuren: de kliniek van Bergman Clinics, gespecialiseerd in bewegingszorg, bereidt zich voor op een spannende verhuizing. Waar de kliniek nu nog vlakbij het vliegveld is gevestigd, zal deze in 2025 haar intrek nemen in een gloednieuw, modern en duurzaam gebouw in Capelle aan den IJssel. Deze nieuwe locatie zal niet alleen orthopedische zorg bieden, maar ook ruimte maken voor andere specialismen.

In dit interview spreken we met de werkgroep commissie, die meedenken over de verbouwing en verhuizing. We zijn benieuwd naar de uitdagingen, de verwachtingen en de voordelen die deze verhuizing met zich meebrengt. Wat betekent deze stap voor de toekomst van de zorgverlening bij Bergman Clinics? Wat kunnen patiënten en medewerkers verwachten van de nieuwe faciliteiten? We vroegen de werkgroep commissie de hemd van het lijf, want hier willen we natuurlijk alles over weten!

Wat is de reden achter de beslissing om een nieuwe kliniek te bouwen en straks te verhuizen?

“We zijn uit ons jasje gegroeid. Het palet aan ingrepen is de laatste jaren in Rotterdam alleen maar gegroeid. Voor orthopedie is altijd veel materiaal nodig: veel sets, veel protheses en regelmatig bruikleen. Ons pand is daar niet op gebouwd en raakt ook wat verouderd. Dit zie je ook op de polikliniek. Het aantal specialisten is toegenomen, maar er is niet voldoende ruimte op de polikliniek. Mede hierdoor zijn we momenteel verspreid over twee polikliniek locaties. Straks komt alles samen in één modern gebouw. Dat is prettiger voor de saamhorigheid en werkstromen binnen het team. En ook beter voor de patiënt, omdat alles op één locatie zit.”

Wat was jullie reactie, en de reactie van de overige medewerkers, toen jullie hoorden over de verhuizing?

“Het team leeft er al een tijdje naar toe. De verhuisplannen zijn er al langer, dus toen deze concreet werden, was dit een mooi vooruitzicht. Als team kijken we er erg naar uit en tellen de maanden af tot we kunnen verhuizen.”

Hoe is de werkgroep commissie tot stand gekomen, en waar mogen jullie allemaal over meedenken?

“Vanaf het begin zijn wij betrokken bij alle plannen. Dit begon met de bouwtekeningen. Op dit moment zijn we vooral bezig met de inventarislijsten en het inrichten van de nieuwe werkprocessen. We hebben binnen onze kliniek een werkgroep opgericht. Hierin zitten van alle afdelingen twee á drie collega’s. Regelmatig komen we bij elkaar om nieuwe processen door te spreken en te zorgen dat afdelingen op elkaar afgestemd blijven. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat we bijvoorbeeld als OK iets bedenken dat voor problemen gaat zorgen op bijvoorbeeld de verpleegafdeling.“

Kun je iets vertellen over de planning? Wanneer verwachten jullie echt over te kunnen verhuizen?

“Zoals het er nu uitziet wordt onze nieuwe kliniek in het voorjaar van 2025 opgeleverd. Het streven is om na oplevering ook spoedig te verhuizen. Dus volgend jaar rond deze tijd zitten we er!”

Hoe gaat de nieuwe kliniek eruit zien? Hoe groot wordt het bijvoorbeeld, en hoe gaat het eruit zien qua look & feel?

“Onze kliniek wordt een stuk groter dan onze kliniek in Zestienhoven. Op de begane grond komt het OK complex met aangrenzend de dagbehandeling en de POS. Ook is er een afdeling diagnostiek met röntgen, echo en een eigen MRI en komt er een inpandige CSA. Op de eerste etage een verpleegafdeling met 25 één persoons kamers. Op de tweede en derde etage zitten de poliklinieken. Op de vierde etage de OK-planning, de backoffice en de fysiotherapie. De look en feel wordt gelijk aan de andere moderne Bergman klinieken.”

Blijft er focus op orthopedische zorg, of komen er ook andere specialisaties?

“De focus is orthopedie, maar er zullen ook andere divisies van Bergman gehuisvest worden in onze kliniek. Zoals gynaecologie, huid & vaten en plastische chirurgie.”

Hebben jullie al een idee hoe deze overgang er logistiek uit gaat zien? Hoe zorgen jullie er bijvoorbeeld voor dat de zorg gecontinueerd blijft? Of is er bijvoorbeeld een (korte) periode van sluiting?

“Hoe de overgang er precies uit gaat zien, weten we nog niet. We draaien uiteraard zoveel mogelijk door, maar willen ook rustig kunnen verhuizen, inrichten en scholing organiseren. Dus een paar dagen sluiten is waarschijnlijk onontkoombaar. “

Welke verbeteringen kunnen we verwachten ten opzichte van de oude locatie?

“Wat het OK complex betreft zijn er zeker een aantal verbeteringen: Op dit moment dekken we de instrumententafels op, op de kamer. In de nieuwbouw hebben we een opdekgang waardoor we veel efficiënter kunnen werken. We krijgen ook nieuwe OK tafels die arbo technisch veel fijner zijn om mee te werken. Ook krijgen we een inpandige CSA waardoor deze lijnen veel korter worden. Ten slotte is het complex heerlijk ruim opgezet, waardoor we veel meer ruimte krijgen voor onze materialen.”

Tekst gaat verder onder de foto


Zijn er specifieke vernieuwde voorzieningen of technologieën die je in de huidige kliniek niet hebt, maar straks in de nieuwe wel?

“Digitaal gaan we een grote stap maken. Zo gaan we werken met een beeld routering systeem, waardoor we de beelden veel makkelijker kunnen opslaan. Ook krijgen we een eigen MRI. De CSA wordt ook ingericht volgens de laatste technieken, zo komt er onder andere een inpak robot en een herbruikbaar watersysteem. Uiteraard wordt de kliniek dusdanig gebouwd dat deze zo duurzaam mogelijk is.”

Jullie hebben al iets laten vallen over het OK complex. Hoe gaat het OK complex er precies uitzien?

“We krijgen een complex met vier operatiekamers een centrale opdekgang en een grote holding/recovery. Ook krijgen we een ruim opgezet steriel magazijn. Het OK complex grenst aan de dagbehandeling aan de ene kant en aan de CSA aan de andere kant.”

Welke voordelen zullen de medewerkers ervaren in de nieuwe kliniek?

“Allereerst ruimte. De magazijnen zijn lekker ruim opgezet, waardoor je goed kan bewegen. Ook kan alles netjes en overzichtelijk opgeruimd worden. We krijgen veel nieuwe materialen, zoals OK tafels, instrumenten tafels, omloop karren, klaarzet karren etc., wat fijn werken is en die we voor een groot deel zelf hebben mogen uitzoeken. Daarnaast kunnen we een aantal werkprocessen veel beter inrichten waardoor het voor iedereen prettiger werken wordt.”

Hoe zijn de medewerkers betrokken bij het verhuisproces en planning van de nieuwe kliniek?

“We hebben een werkgroep ingericht waarin van iedere afdeling een afvaardiging zit. Zij communiceren alle informatie en vraagstukken door naar de collega’s. Regelmatig hebben we ook met het team een brainstorm sessie. Zo hebben we echt met het hele team de indeling van de OK bepaald (waar de lampen, waar de pendels, waar het alcohol pompje etc.) en bijvoorbeeld de samenstelling van de sets.”

Krijg je uitbreiding van het OK-team?

“In de nieuwbouw hebben we alle ruimte om te groeien van twee OK’s naar vier OK’s. Hier horen ook nieuwe collega’s bij. We zoeken operatie assistenten, anesthesie medewerkers en logistiek medewerkers die het leuk vinden om met ons te bouwen aan de nieuwe kliniek, het grootste ZBC van Nederland!”

Wat maakt het werken op de kliniek straks aantrekkelijk voor nieuwe medewerkers? Waarom worden zij beter van het werken bij Bergman Clinics op de nieuwe kliniek?

“Je kan werken in een moderne kliniek waar de focus ligt op orthopedie, maar waar ook andere specialismen de revue passeren. De kliniek ligt vlak aan de snelweg en we hebben voldoende gratis parkeergelegenheid. We zijn een betrokken, maar bovenal gezellig team dat enorm gemotiveerd zijn om in de nieuwbouw echt iets moois neer te zetten. We werken hard in een geoliede machine maar humor en gezelligheid staan hoog in het vaandel!”

Zijn er specifieke projecten of innovaties waar jullie enthousiast over zijn die gepland zijn voor de nieuwe kliniek?

“Het CSA project. Wij krijgen een inpandige CSA waarbij we gaan samenwerken met CSA Services. Op dit moment zijn we druk bezig om deze samenwerking uit te werken en vorm te geven.”

Kunnen jullie een hoogtepunt delen vanuit de werkgroep commissie in het hele proces richting nieuwe kliniek?

“De kick off bijeenkomst was echt een hoogtepunt. Na vele jaren wachten, ging het nieuwbouwproces echt van start. Binnenkort mogen we met alle medewerkers gaan kijken op de bouw en daadwerkelijk door onze nieuwe kliniek lopen. Ik weet zeker dat ook dit een hoogtepunt gaat worden.”

Tot slot, hebben jullie nog een boodschap voor potentiele nieuwe medewerkers die straks in de nieuwe kliniek in Capelle willen komen werken?

“Wil je met ons meebouwen aan ons nieuwe OK complex? Wil je echt aan het stuur zitten hoe een kliniek in te richten, werkprocessen te optimaliseren en samen trots te zijn om te werken in het grootste ZBC van Nederland? Wacht dan niet en kom vooral vrijblijvend kennis maken!”

Ben je enthousiast geworden en bouw jij met ons mee? Bekijk dan nu onze vacatures. Of wil je eerst meer informatie, dan mag je altijd contact opnemen met onze collega Marije. Ze drinkt graag een kop koffie met je!

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
2 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

nieuws
Toename in aantal orgaantransplantaties, patiënten ook sneller geholpen
blog
Internationale editie Handboek Endoscopische chirurgie verschenen
nieuws
Oranje OK-shirts voor kinderen in Amalia Kinderziekenhuis
nieuws
Aantal vrouwen dat veel bloed verliest tijdens bevalling gestegen

Bergman Clinics

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst