heet vanaf nu
2023
16
mrt
door
Martijn Lupke
1256
3
0

Vakbonden eisen 10% meer loon - maar wie betaalt de rekening?

Met deze vraag zal het ziekenhuispersoneel dat vandaag in 64 ziekenhuislocaties actie voert niet bezig zijn. Men voert actie voor een betere cao. Meer salaris. Dit jaar 10% erbij. De NVZ vindt deze stelligheid onbegrijpelijk, want er lag toch een goed bod. Gefaseerd in twee jaar 10% erbij. Te weinig, vinden de bonden. Melkert, voorzitter van Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, heeft sympathie voor de wensen van de bonden, maar weinig begrip voor de acties van vandaag. Richard Jansen, emeritus hoogleraar organisatie in de zorg, kan daarentegen wel begrip opbrengen voor de houding van de bonden. ‘De inflatiecijfers en de daling van de koopkracht van zorgmedewerkers moeten gecompenseerd worden, en als de bonden nu bakzeil halen zou hun bestaansrecht wel eens ter discussie kunnen komen te staan.’ De hamvraag blijft, ‘wie betaalt de rekening?’

Melkert kijkt naar Den Haag, maar Kuipers is niet van plan de portemonnee te trekken. Integendeel. ‘De begroting houdt al rekening met de hoge inflatie’, zegt de minister. Van Den Haag hoeven we dus niet veel te verwachten. Het is een zaak tussen de bonden en de werkgevers.

Wie kan de rekening dan wel betalen?

De ziekenhuizen zelf? ‘Nee’, zegt Melkert. En waarschuwt voor ‘rode cijfers’. De ziekenhuizen hebben simpelweg niet genoeg geld om de gewenste hogere salarissen te betalen. ‘Sterker nog, met het finale bod van de NVZ (gefaseerd in 2 jaar 10%) gaan de ziekenhuizen al met ruim 400 miljoen over de door het CPB geraamde personeelskosten’, aldus Melkert. Het bod van de bonden (10% dit jaar) maakt daar bijna 1 miljard van. Ziekenhuizen gaan hierdoor omvallen. In feite kampen de ziekenhuizen met hetzelfde probleem als hun medewerkers, want ook hen raakt de gestegen inflatie. En daarbij, ziekenhuizen zijn niet gecompenseerd voor de hoge energiekosten, waar dat in andere sectoren wel gebeurd is.

Wat nu?

Het lijkt op een Gordiaanse knoop waarbij beide partijen allebei heel hard aan één kant trekken, waardoor de knoop natuurlijk niet uit elkaar gaat. We moeten de koek met elkaar verdelen. En die koek is groter dan we denken. Ziekenhuizen zitten gezamenlijk op een reserve voor onvoorziene gevallen van 5 miljard! Waarom niet daar een greep uit doen? Er staat immers veel op het spel. ‘Zelfs zorgverzekeraars putten op dit moment ook uit hun reserves’, zegt Aad de Groot, bestuurder van verzekeraar DSW. Ook over deze optie bestaat geen consensus, want het is geen structurele oplossing, maar een eenmalige. Zit wat in.

En zo wordt onze Gordiaanse knoop steeds ingewikkelder en groter. Wie durft de knoop te hakken? Of wordt de knoop voor ons gehakt? Moet de zorg eerst infarceren, ziekenhuizen omvallen, patiënten overlijden? Of komt de rekening (weer) bij de burger te liggen in de vorm van premiestijging. Het heeft er alle schijn van…

Ik wens iedereen een prettige (actie) dag.

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
3 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
De beste zorg leveren. Dat doen we dag in, dag uit, met een grote glimlach.”
blog
Gezond werken op de OK
blog
Onze OK: Haaglanden MC
blog
De persoonlijkheid van de chirurg in kaart gebracht

Martijn Lupke

Martijn Lupke is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst