heet vanaf nu
2020
25
jan
door
Martijn Lupke
3601
7
0

Van anesthesiemedewerker naar PA Anesthesiologie, Aafke deed het!

Aafke Huitink-Verhoeven ging na de HBO-V direct in opleiding tot anesthesiemedewerker. Na enkele jaren als gediplomeerd anesthesiemedewerker te hebben gewerkt wilde ze zich verder ontwikkelen en zocht ze een nieuwe uitdaging in de medische wereld. Haar volgende stap vond zij in de functie van physician assistant (PA) anesthesiologie in het Radboudumc in Nijmegen.

Je bent na de HBO-V de anesthesieopleiding gaan doen, waarom die keuze?
Tijdens mijn opleiding tot verpleegkundige kreeg ik de kans een kijkje te nemen op de operatiekamer. Hier maakte ik voor het eerst kennis met de anesthesiologie. Het acute karakter, de techniek en het vaak korte maar intensieve patiëntcontact maakte mij erg enthousiast. Tijdens mijn afstudeerperiode solliciteerde ik naar een opleidingsplek voor de opleiding tot anesthesiemedewerker. Ik werd aangenomen en kon meteen na de HBO-V starten.

Je werkt nu als PA Anesthesiologie, wat heeft je doen besluiten die richting op te gaan?
Ik wilde mij graag verder ontwikkelen in de directe patiëntenzorg. De functie van PA gaf mij de kans te groeien binnen het medische domein zonder het patiëntcontact te verliezen. Tijdens mijn opleiding tot anesthesiemedewerker was de PA net overgewaaid uit Amerika. Taakherschikking werd in Nederland nog onderzocht. Inmiddels staat onze beroepsgroep officieel ingeschreven in het BIG register en hebben we zelfstandige bevoegdheden gekregen. Binnen veel medische specialismen zijn tegenwoordig PA’s werkzaam. In het Radboudumc bestaat onze beroepsgroep uit zo’n 80 collega’s!

Wat houden je werkzaamheden als PA Anesthesiologie precies in?
De werkzaamheden van een PA anesthesiologie kunnen per kliniek verschillen. In het Radboudumc zijn wij verantwoordelijk voor preoperatieve screening van patiënten en procedurele sedatie bij onder andere de maag- darm leverziekten, cardiologie, nefrologie en de longgeneeskunde. Enkele collega’s zijn daarnaast onderdeel van dedicated teams en werken in de chronische pijn en kindersedatie. Binnen dit laatste team ben ik sinds kort werkzaam. Als laatste houden wij ons bezig met het verzorgen van onderwijs en zijn er collega’s die participeren in wetenschappelijke studies. Kortom; dynamisch en afwisselend werk!

Kun je iets vertellen over hoe de opleiding tot PA in elkaar zit? Wat zijn de verschillen met de anesthesieopleiding?
De opleiding tot PA is een master opleiding van 2,5 jaar en richt zich op het medisch domein. Om de opleiding te kunnen starten dien je een werkplek te hebben. Hier ben je ongeveer 50% van je praktijkuren aan het werk. De overige praktijkuren ben je werkzaam op verschillende externe stageplekken die je kunt vergelijken met korte co- schappen. 1 dag per week ga je naar school. De opleiding is breed generalistisch opgezet. Theoretische kennis wordt opgedaan via geneeskundige blokken zoals chirurgie, interne geneeskunde, geriatrie, neurologie en kindergeneeskunde. Je leert zelfstandig patiënten beoordelen door middel van anamnese en lichamelijk en aanvullend onderzoek en het opstellen van een differentiële diagnose en behandelplan. Daarnaast leer je het interpreteren en uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Vooral deze brede insteek verschilt met de opleiding tot anesthesiemedewerker die specialistischer is opgezet en toegespitst op de anesthesie.

Ben je ook betrokken bij de PSA op jouw afdeling? Hoe is de samenwerking met SPS’ ers?
PSA is een groot en ontzettend leuk onderdeel van ons werk. De verscheidenheid aan patiënten en procedures hierbij zorgen voor mooie uitdagingen. Het is ons streven om patiënten zo comfortabel en veilig mogelijk een onderzoek of behandeling te laten ondergaan. Momenteel wordt PSA uitgevoerd door ons PA team maar wij staan open voor een eventuele samenwerking met SPS’ers in de toekomst. De mogelijkheden hiervoor worden momenteel onderzocht.

Hoe is de taakverdeling met de anesthesiologen? Met andere woorden, wat doe jij en wat doen zij?
Het grootste deel van de tijd werken wij zelfstandig. Wel is er ten alle tijden een anesthesioloog beschikbaar voor overleg of medebeoordeling en zijn er duidelijke afspraken gemaakt over onze bevoegdheden. Dit is overigens voorwaardelijk voor het werk als PA, ongeacht het specialisme waar je werkt. Zo werken wij bijvoorbeeld bij PSA bij hoog risico patiënten met ernstige systemische afwijkingen onder directe supervisie van een anesthesioloog.

Wat zou jij anesthesiemedewerkers adviseren die overwegen om PA te worden?
Het is raadzaam om eens mee te lopen met een PA en je te oriënteren op de functie en opleiding. Ik vond zowel de opleiding als het leertraject ontzettend leuk maar ook erg intensief. Zelf ben ik erg blij dat ik de sprong gewaagd heb en raad dit dan ook een ieder met interesse in verdieping op het medisch vlak aan. De brede kennis, verdieping en het uitstroomprofiel na de opleiding geeft veel carrièremogelijkheden. Zo is het zelfs mogelijk om als gediplomeerd PA in een ander specialisme te gaan werken. Natuurlijk vraagt dat extra zelfstudie om je dan daar te bekwamen, maar het biedt de kans altijd te mogen blijven leren en groeien!

Dit interview verschijnt volgende maand ook in de OK Visie Krant.

HEB JE DE OK VISIE APP AL GEDOWNLOAD? ZO BEN JE ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE OK NIEUWS!

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
7 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Het (zieken)huis van de toekomst
blog
“Out of your comfort zone is where the magic happens.”
blog
Mijn vader
nieuws
Muziek tijdens het perioperatieve proces

Martijn Lupke

Martijn Lupke is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst