heet vanaf nu
2018
29
nov
door
Martijn Lupke
2023
8
2

Van varkenscyclus naar big problem

Wie dinsdag naar het programma "de Monitor" heeft gekeken zal waarschijnlijk een bevestiging hebben gezien van wat wij al lang weten. Het gaat niet de goede kant op. De vraag is echter voor wie het niet de goede kant op gaat.

Ik probeer al maanden te duiden waar nu precies het probleem ligt en wie er aan zet is? Hebben wij als medewerkers van de OK echt een probleem? Hebben we er last van? Raakt het ons in ons functioneren? Of raakt het vooral de patiënt en de organisatie. Wie is de probleemeigenaar? Je zal bijvoorbeeld ZZP-ers en detacheringsbureau's niet heel hard horen klagen in deze periode van krapte. De tarieven zullen alles behalve dalen de komende jaren. Dat is marktwerking.

Het is goed om je te realiseren wie het meeste last heeft van de tekorten op de OK. De OK medewerkers zelf het minste waarschijnlijk. Je draait immers je programma, één patiënt tegelijk, no worries. Niet te vergelijken met een verpleegafdeling of SEH waar de piekmomenten en de zorg voor meerdere patiënten tegelijk vaak de grootste stressfactoren zijn.

Onze werkdruk zit hem in tijden van krapte vooral in de verhoogde dienstbelasting en wellicht minder vaak of (heel soms) geen koffiepauze. Ook komen beroepsoverstijgende taken soms in het gedrang, of een vrije dag die je niet krijgt. Maar de patiëntenzorg komt door het '1 op 1 karakter' van ons werk niet in gevaar. Toch? Het aantal patiënten dat geopereerd kan worden door gebrek aan personeel komt wel in gevaar. Maar is dat primair het probleem van de medewerkers van de OK? En kunnen we hier iets aan doen?

Wat ik echt mis in het hele verhaal. De patiënt! Die heeft toch het grootste probleem als de OK, de IC en de SEH bedden gaan sluiten? Waarom zag ik de patiënt niet in de reportage? Waarom geen demonstraties op het Malieveld? Het gaat immers om ons grootste goed. Gezondheid.

De cijfers van het Capaciteitsorgaan liegen er niet om. Er zijn jaarlijks 492 anesthesiemedewerkers en 1068 operatieassistenten nodig om in 2024 aan de zorgvraag te kunnen voldoen. Daar kan geen varkenscyclus tegenop. We hebben een big problem.

Ik hoop dat de echte probleemhouders nu eens in beweging komen…

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
8 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
De beste zorg leveren. Dat doen we dag in, dag uit, met een grote glimlach.”
blog
Gezond werken op de OK
blog
Onze OK: Haaglanden MC
blog
De persoonlijkheid van de chirurg in kaart gebracht

Martijn Lupke

Martijn Lupke is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
2 reacties
2018
29
nov
Carol Timmer

Beste slager: Mag het ietsje meer zijn? Of toch maar ietsje minden?

reageer >
2018
29
nov
Germaine Geerders

ik las het de eerste keer als BIG probleem , goeie woordspeling haha. Goed stuk ! Groet Germaine

reageer >