heet vanaf nu
2015
03
apr
door
Martijn Lupke
1838
1
0

Versla de varkenscyclus van OK personeel

Onder de varkenscyclus verstaan we het verschijnsel dat het aanbod van een bepaald product of een bepaalde dienst te groot wordt na een periode van schaarste en te klein na een periode van overvloed. Dit herhaalt zich in een repeterend patroon. Dit patroon is al jaren zichtbaar in vraag en aanbod van OK personeel in Nederland.

Iedereen die sinds de vorige eeuw werkzaam is op een operatieafdeling - waar ook in Nederland - zal zich verbazen over het steeds wisselende vraag en aanbod van OK personeel. Ligt hier een kruideniersinstelling van ziekenhuizen aan ten grondslag of spelen er andere krachten?Zijn het de ZBC's die patienten uit de ziekenhuizen wegtrekken en daarmee de productie verminderen? Sinds het einde van de vorige eeuw zijn er inmiddels al 2 volledige cycli doorlopen, rond 2003 en 2014 zat er een piek in het aantal werkzoekenden operatie - en anesthesieassistenten. Op deze pieken zijn ook veel detacheringsbureau failliet gegaan, waaronder HCD, een van de grootste bureau's van Nederland. De vraag is, is er nu sprake van een absoluut of relatief tekort aan OK personeel in Nederland?

Wat het antwoord op de vraag ook is en welke macro economische krachten er ook spelen, de grote uitdaging voor het management van OK's in Nederland is, hoe vergroot ik het commitment van mijn medewerkers, zodat ze in tijden van relatieve schaarste behouden blijven voor de organisatie. Een leuk stuk hierover is geschreven door Willem Scheepers op managementpro. Waar het om gaat is: investeer in je mensen (investors in people) en vergroot de intrinsieke motivatie, iets dat verder gaat dan betrokkenheid en véél verder dan tevredenheid, blijkt van een groter belang te zijn dan extrinsieke motivatie: de impulsen die je ‘van buiten’ krijgt zoals je maandelijkse salaris en de leaseauto die zojuist is afgeleverd. (Willem Scheepers). Instellingen die teveel focussen op de harde kant van de organisatie en te weinig investeren in hun medewerkers kunnen hiermee wel eens het grootste slachtoffer worden van de varkenscyclus.

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
1 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Zo vrij als een gekookte kikker
blog
Krijg nou tandjes!
blog
Een zorg(e)loze toekomst voor de OK? We staan voor vijf uitdagingen!
blog
We moeten opnieuw voor elkaar leren zorgen

Martijn Lupke

Martijn Lupke is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst